Siljan News logo
Annons
På Coop finns det skyltar lite här och var som talar om att kunderna ska hålla avstånd. Foto. Daniel Zackrisson

”De allra flesta är duktiga på att hålla avstånd”

I dessa tider matas vi hela tiden med hur viktigt det är att hålla avstånd. Det har en del svårt med, vilket föranledde en anställd i en mataffär i Orsa att skriva ett inlägg på sociala medier. Efter en koll bland matvaruaffärerna i kommunen blir betyget att de allra flesta kunderna sköter sig bra.

— Ja, det tycker jag. Ibland får vi säga till, men kunderna uppträder alltid artigt och gör som vi säger, berättar Jan Danielsen, butikschef på Willys.

En anställd på Coop tyckte inte att det här med att hålla avstånd hade respekterats i den butik han jobbade i och skrev ett inlägg på sociala medier. Vi tänkte personen skulle få vidareutveckla det hela, men denne hade fått ut sitt budskap och nöjde sig med det.

Vi tog kontakt med en annan anställd på Coop i Orsa; Daniel Zackrisson. Han ville i stället ge beröm till kunderna, men medgav att det inte är så lätt ha hålla avstånd alla gånger.

— Problemet ligger ju främst i vår post/spelhörna där det max får vistas två personer åt gången. Vi har satt upp skyltar och tejp för att spärra av, men om kunden inte är uppmärksam är det ganska lätt att missa skylten med information och kliva in precis som de är vana vid.

På Coop finns det skyltar lite här och var som talar om att kunderna ska hålla avstånd. Foto. Daniel Zackrisson

Förutom ovanstående sköter sig kunderna bra, menar Daniel.

— Vi vill hävda att de allra flesta faktiskt är duktiga på att hålla avstånd och följa våra skyltar och uppmaningar, men det finns ju givetvis undantag.

Daniel uppmanar alla att framför allt tänka till en extra gång när man besöker post- och spelhörnan på Coop.

— Vi är väldigt tacksamma över de som sköter sig och vi vill uppmana kunderna att fortsätta visa hänsyn mot varandra och oss i personalen och vara uppmärksamma på de regler och önskemål vi satt upp i butiken.

I den här spelhörnan på Coop kan det vara lite trångt ibland. Foto. Daniel Zackrisson

Mattias Salovaara, butikschef på ICA Orsahallen, tycker att kunderna överlag sköter sig som man ska.

— Majoriteten respekterar avstånden, så jag tycker det fungerar bra, säger han.

Beroende på storlek finns det uträknat hur många som får vara i butiken samtidigt. ICA får ha 52 kunder samtidigt i lokalen. Ett tag hade man klädnypor som skulle fästas på kunden för att hålla räkningen på hur många som var i butiken, men det systemet fungerade inte så bra, enligt en anställd.

I slutet av januari installerades en digital räknare på ICA som talar om hur många kunder som är i butiken just nu.

— Det är ett bra hjälpmedel. Då kan kunderna se exakt hur många som är där och tycker de då att det verkar för många, då kan man välja att komma tillbaka senare, säger Mattias.

Annons
På ICA har man skaffat sig en kundräknare. Foto. ICA Orsahallen

Men en kund ifrågasätter om den där räknaren är tillförlitlig. Vid tre tillfällen under de senaste veckorna har denne ”roat sig” med att kontrollera om räknaren räknar rätt.

— Det stod att det var fem personer i butiken, men jag räknade till 23.

Det besöket inträffade förra veckan.

Vid ett annat tillfälle, för tre veckor sedan, konstaterade samma kund:

— I dag när jag var och handlade så stannade jag typ tre meter utanför de yttre dörrarna och tittade på räknaren av nyfikenhet. Då var det 20 personer inne. När sedan en person gick in i butiken, då var det plötsligt bara 19 personer inne i butiken…

En person gick alltså in, men i stället för att plussa på till 21, så drog räknaren av så att det stod 19.

— I torsdags när jag handlade, så stod det att det var en person i butiken, men det var säkert 20 personer.

Så här ser det ut vid Coops entré och liknande skyltar har alla butiker. Foto. Daniel Zackrisson

Mattias Salovaara bekräftar att det behövs en inkörningsprocess.

— Det  har hänt att någon sagt till att räknaren inte stämmer och då har den inte varit online. Då har vi kalibrerat om den och så har räknaren fungerat igen.

— Men det du säger att det stått på räknaren att det varit en i butiken, men att det varit 20 där inne, det låter märkligt…

— Visst finns det barnsjukdomar på såna här prylar och det är få som fungerar till 100 procent. Om det varit något fel, så är det en halvtimme det handlat om. Jag upplever att räknaren fungerar till 99 procent och den är ett bra hjälpmedel för oss, menar ICA:s butikschef.

På Willys har man ingen räknare, man anser inte att det behövs.

— Vi får ha 60 inne i butiken samtidigt, men så många har vi aldrig. Det har vi kontrollerat och inte ens vid jul, hade vi så många inne samtidigt, säger Willys butikschef i Orsa; Jan Danielsen.

Han upplever att de flesta respekterar avstånden.

Så här ser det ut vid Willys entré. Foto. Ronja Öhman

— Visst har vi fått säga till ibland när folk stannar upp och pratar och det står flera samlade. När vi säger att de inte får stå här, så avlägsnar de sig artigt.

Turister kan ibland komma in klungvis.

— Men då säger vi till och de skingrar sig.

— De flesta sköter sig och håller avstånd. Jag är faktiskt positivt överraskad, de flesta tar det här seriöst, både Orsabor och turister, menar Danielsen.

Alla affärerna är noga med skyltning och att poängtera det viktiga i att respektera avståndet.

— Det som är mest positivt som jag vill lyfta fram är att folk verkar handla åt varandra, poängterar Jan.

— Vi vill ju inte se att en hel familj går in i butiken och det här att en person kan handla åt två, tre hushåll, det är jättebra, berömmer Willys butikschef.

Annons
På Circle K har man haft problem med nödiga kunder. I bakgrunden skymtar vi Willys. Foto. Jörgen Wåger

Till sist kan vi nämna Circle K och hur deras situation är så här i sportlovstider mitt under en coronapandemi. Mackens toalett är väldigt eftertraktad av turister som vill lätta på blåsan efter en lång biltur. Även här är det begränsat antal personer man får vara i butiken och där nödiga turister inneburit problem.

Men då kom Katarina ”Katten” Jansson, som jobbar på Circle K, hur man skulle lösa det hela.

— Mitt förslag var låta kön till toan vara utanför butiken.

Hennes idé att låta nödiga personer köa utomhus gav en positiv effekt:

— Det gav en massa fördelar; Vi slapp hålla koll på antal personer i butiken, slapp stressen av att se kön hela dagen, de vanliga kunderna kunde utan problem komma in och handla och spela, inga som stod i vägen för de som skulle köpa chips och dricka med mera, inga människor som stod i vägen när vi behövde komma ut på lagret och inga som stod i vägen för de som skulle hämta paket, räknar Katten upp alla fördelar.

Katten berättar också hur en del reagerar när personal tvingas stoppa en del för att det inte ska bli för mycket folk inne i butiken samtidigt:

— Ofta när personal säger till folk om att de inte kan komma in för att det blir för många i lokalen, så får man till svar: ”Jamen vi är samma sällskap”. Många förstår inte att även barn räknas som människor.