Annons
Siljan News logo
Annons
Kvarnbron i Våmhus – i dåligt skick. Foto: Christoffer Landgren.

Ingen upprustning av Kvarnbron i närtid: ”Är för sliten”

Sedan 1970-talet har diskussioner pågått kring vad som ska hända med Kvarnbron som går över Våmån – en bro som sedan länge är avstängd till följd av att den är rejält sliten. Den lokala sockensamfällighetsföreningen har velat se en upprustning, men trafik- och serviceförvaltningen tänker annorlunda.

— Vi har gjort en bedömning att det inte är ekonomiskt försvarbart att göra underhållet, säger Farhad Rahavard, chef på teknik- och serviceförvaltningen.

Länsstyrelsen i Dalarna och Skogsstyrelsen har inventerat den slitna Kvarnbron vid mer än ett tillfälle. Till exempel gjordes en byggnads- och anläggningsinventering år 2016 och 2017, för att utreda vad som ska hända med den.

Rapporter har redovisats för både Mora kommun och Våmhus sockensamfällighetsförening.

Annons

Sedan dess har bron stängts, blockerats med två timmerstockar. Ännu är inget bestämt vad som sker – om bron ska öppnas upp eller rivas. Men allt är lagt på is.

Pär Matsson, ordförande i Våmhus sockensamfällighetsförening. Arkivfoto: Christoffer Landgren.

I Våmhus sockensamfällighetsförening finns en frustration. Ordförande Pär Matsson återger hur det har sett ut de senaste fem decennierna.

— På 1970-talet gjorde man en ny bro och lät den gamla vara. Kommunen tog ett beslut att riva bron. Då kom diskussionen med sockensamfällighetsföreningen, som gladeligen var beredd att ta emot bron. De ville inte riva bron, säger Pär.

Mora kommun har dock ägt bron hela tiden. Därefter har inga investeringar gjorts i den, trots att samfällighetsföreningen ständigt varit i kontakt med kommunen angående upprustning.

Pär Matsson menar att det största problemet ligger i att kommunen inte äger all mark runt bron. Föreningen har marken på ena sidan och kommunen har marken på andra sidan.

— Vi säger att vi inte kan ta på oss att rusta upp den biten, sköta snöskottningen och så vidare, för då måste vi göra det på flera kilometer med gammal väg som saknar väghållare. Kommunen har sagt att de kan ge oss mark. Men då måste den vara detaljplanelagd – och det innebär hiskeligt många års handläggningstid, säger Pär.

Farhad Rahavard är förvaltningschef på teknik- och serviceförvaltningen i Mora kommun. Arkivfoto: Christoffer Landgren.

Då den stenlagda delen av bron är K-märkt måste de ha kvar den. Däremot kan kommunen ta bort den nyare delen i stål.

Att det i sin tur ligger två stockar över bron beror på säkerheten.

— Vägbanan består av ruttna plankor. Risken är att man får en spik i foten. Därför stängde vi av den för några år sedan.

Annons

Chefen på teknik- och serviceförvaltningen, Farhad Rahavard, förklarar hur kommunen resonerar i frågan.

— Att göra en investering skulle skapa komplikationer, då man skulle ha problem att ta sig fram på sträckan. Bron är för sliten. En underhållsinvestering skulle landa på närmare 5,5 till 6 miljoner kronor. Inte bara stålkonstruktionen behöver underhåll, utan även den i sten, säger han.

Idag finns det en bil- och cykelväg över ån. Med andra ord behövs inte Kvarnbron.

— Vi har gjort en bedömning att det inte är ekonomiskt försvarbart att göra underhållet, när ändamålet är för cykeltrafikanter.

Han säger med andra ord att det inte är angeläget att göra något åt bron i dagsläget.

— Men det är inte heller åsidosatt. Vi fortsätter titta på vilken nytta bron skulle kunna ha i slutändan, säger Farhad Rahavard.

Att beträda Kvarnbron idag vore riskabelt. Därför är den avstängd. Foto: Christoffer Landgren.