Annons
Siljan News logo
Annons
Arkivfoto Nisse Schmidt

Hanteringen av serverings- och utskänkningstillstånd i Mora och Orsa.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för de åsikter som framförs. Vill du få en debattartikel eller insändare publicerad hos oss?

Mejla till redaktionen@siljannews.se.


Miljö- och byggnadsnämnden är den myndighetsnämnd som har att hantera rubricerade tillståndsgivning och tillsyn av de verksamheter som har tillstånd att servera alkoholhaltiga drycker. I detta arbete är det också väsentligt att betona konceptet ”främjande myndighetsutövning”. En sådan ansats handlar om att myndigheter inte enbart ska vara kontrollerande utan även stödjande och vägledande.

Vi vill att vår myndighetsutövning ska präglas av transparens, enkelhet och dialog där det fokuseras på att skapa en positiv och lösningsorienterad relation mellan myndigheter och näringsliv. Där båda parter känner ett gemensamt ansvar för att uppfylla lagens krav. Genom att arbeta så kan processer som rör tillståndsgivning och tillsyn bli mer effektiva, rättvisa och inte bara betona sanktioner och problem.

Här i Sverige har vi en skyddslagstiftning som syftar till att minimera risker för folkhälsa och ordning. Den är en grundläggande del av vårt samhälle och bidrar till att skapa rättvisa och trygghet. Vidare ställer skyddslagstiftningen krav på att verksamheter följer de etiska standarder som krävs. Genom att följa dessa regler hjälper vi till att upprätthålla de värderingar och principer som bygger en stabil och hållbar struktur för både individer och organisationer.

Annons

Som ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden Mora-Orsa har jag förskräckts över de kommentarer, felaktigheter och rena påhopp som florerar i sociala medier, ja till och med i artiklar i vår fria dagspress. Det är inte bara kommunen utan även våra handläggare som utsätts för detta. Jag finner det angeläget att försöka klargöra vilket och vad vårt uppdrag består i.

Tillstånd och den efterföljande tillsynen omfattar bland annat att säkerställa att serveringsställen följer de regler som gäller för alkoholservering. Det görs inga tyckanden, andra bedömningar eller någon tillsyn mer än det som stipuleras i den lagstiftning och regelverk som Sveriges riksdag antagit. Verksamheten måste följa det regelverk som reglerar hur servering av alkoholhaltiga drycker genomförs, såsom att inte servera till minderåriga eller till överförfriskade personer.

I hanteringen av en tillståndsansökan för alkoholservering ska våra handläggare tillse att den sökande har alla handlingar/underlag på plats. Först när kompletta handlingar inkommit kan hanteringen starta. De har att genomföra noggranna kontroller, exempelvis av ekonomiska dokument och tidigare verksamhetsresultat. Sökanden måste kunna visa var verksamhetens pengar kommer från, det måste kunna visas hur transaktionerna genomförts – det ska gå att följa pengarna som en röd tråd från konto till konto.

Hos verksamheter som innehar tillstånd ska handläggare genomföra regelbundna kontroller och samarbeta med andra myndigheter såsom polisen och socialtjänsten. Det är en central del av arbetet för att upprätthålla trygga och ansvarsfulla serveringsmiljöer. Syftet är att säkerställa att de berörda parterna följer lagen och att samhällets intressen är skyddade.

Verksamheter som serverar alkoholhaltiga drycker har också att följa andra bestämmelser till exempel att sköta sin ekonomi. Man måste betala sina skulder till det allmänna – skatt, mervärdesskatt, arbetsgivaravgifter men också övriga skulder. Företag som missköter dessa skyldigheter kan bli föremål för sanktioner eller nekas tillstånd att bedriva viss typ av verksamhet. Alltså kan de bli av med sitt serveringstillstånd.

Annons

Man får inte heller ha varit involverad i en verksamhet som blivit av med F-skatt, gått i konkurs eller varit en person med betydande Inflytande. Att vara en person med betydande inflytande innebär att man tidigare haft ansvar/varit ägare/ersättare i eller ledamot av styrelse i en sådana verksamhet/företag. Då är man per definition inte lämplig att fortsatt hantera/ansvara för sådan hantering i något företag inom en period av tre år obeaktat om det är ett helt nytt bolag. Denna lagstiftning syftar till att skapa trygghet både för konsumenter, för samhället och för att konkurrensen med liknande verksamheter inte sker på orättfärdiga grunder.

Vår myndighetsutövning ska vara trygg och säker men det är viktigt med den goda dialogen.

Det ska vara lätt att göra rätt!

Text: Per Ericson (M) ordförande Miljö- och byggnadsnämnden Mora Orsa