
Särna har landets bästa campingrestaurang – Albel fixar italienska festen
För andra gången på två år har Särna Camping prisats för sin restaurang, och i köket finns Albel Zewaldi, som under sina två år i Särna har lyft den uppskattade restaurangen.
Albel är värd en egen historia. Efter flykten från Eritrea hamnade Albel i södra Italien, utbildade sig till kock och jobbade på italienska restauranger i tolv år.
Sedan träffade han sin blivande hustru, en barndomsbekant från Eritrea, som då hade etablerat sig i Särna.
– Jag tog mig till Italien och hon hade tagit sig hela vägen till Särna, så vi gifte oss och jag flyttade efter henne till Särna, ler Albel.
Det ledde till att Särna fick ett par och snart därefter två barn, men Särna Camping fick också en välutbildad kock.
– Hans hustru Froini jobbade åt oss med att städa stugor i Idre, och när jag frågade vad hennes make jobbade som så svarade hon att han var kock. Så då beordrade jag henne att omgående skicka över honom, berättar Niclas Schedvin, som tillsammans med Lena Håkansson äger och driver Särna Camping.
Jakten på bra kockar är stor och svår. På Särna Camping hade Lenas dotter Tilda mer eller mindre räddat köket tillsammans med Stefi Billiau under en period, innan studier fick Tilda att flytta. Då dök Albel upp och campingen fick en kock med, för Särna, en unik bakgrund.
– Att flytta hit till Särna uppskattar jag verkligen. Här har vi ett bra liv och jag trivs med hur lugnt och skönt det är här i Särna.
På bra svenska, efter bara några år i Sverige, berättar Albel om arbetet i köket.
– Jag har fortfarande mycket att lära om svensk mat och framför allt svensk husmanskost, säger Albel ödmjukt.
De som brukar äta här uppskattar dock maten, och det visar sig inte minst i att Särna Camping åter fick pris som bästa campingrestaurang. Med Tilda i köket fick de priset 2023, och nu med Albel som kock fick de priset för 2025.

– När jag började efter sommaren 2023 var Tilda kvar, så jag började jobba med henne. Sedan får jag ju lite hjälp med husmanskosten, men jag har ju recept så det ska bli rätt, säger Albel medan han förbereder en rödvinssås.
Niclas berättar att det är den internationella campingorganisationen ASCI:s 32 miljoner medlemmar i 32 länder som röstar.
– Tio restauranger fördelade på 32 länder belönas, så nog är det imponerande att ett av priserna åter hamnade här i Särna, säger Niclas stolt.
Husmanskost och kvällsmåltider med à la carte som stående erbjudande, men med Albels italienska utbildning bjuds det nu också på italiensk afton en gång i veckan. Pasta, basilika, tomater, ostar, vitlök, olivolja, bröd och kallskuret i en härlig blandning.
– Vi testade i våras och 70 särnabor mötte upp och tömde faten som om det var julbord, ler Niclas.
Albel blev lite chockad över hur snabbt allt gick åt, då den italienska matkulturen handlar om att äta långsamt, men gillandet var stort bland särnaborna.
– När jag är ute på byn så kommer särnaborna och berömmer maten och inte minst den italienska maten, ler Albel.
Under sommaren fungerar den vackert belägna restaurangen som en mötesplats för både campinggäster, besökare på genomfart, särnabor och inte minst hemvändare. Utöver de klassiska rätterna har Särna nu en gång i veckan en italiensk restaurang som låter tala om sig. Tacka Albel Zewaldi för det, eller än hellre hans hustru Froini som fick Albel att byta södra Italien mot Särna.
