Annons
Välj din startsida:
Siljan News logo
Annons

Bröder tar sig an klassiskt ångfartyg: “Som Titanic fast mindre” 

Två bröder har tagit över ett 152 år gammalt ångfartyg. I sommar är målsättningarna klara: Att trä på sig en kaptensmössa och lära sig allt om det gamla fartyget som ska stäva fram på Siljans vatten. 

Vid kajplatsen intill Norsbron i Österdalälven ligger ångbåten Insjön I förtöjd. Det är bröderna Tony och Glenn Hedström som är nyblivna ägare till den 152 år gamla ångbåten. Nu är det en familjebåt som ska ta släkten på turer längs med Mashavet, men det är långt ifrån att bara vrida på nyckeln och köra iväg; med en sådan ångbåt är det ett enormt ­ projekt innan man kan styra ut på böljan den blå. 

— Folk runt omkring är rörande överens om mitt senaste fordonsförvärv: ”Du är inte klok du, men på ett jättebra sätt!”, säger de,­ skrattar Tony Hedström, där han sitter nöjd i aktersalongen vid kajkanten och berättar om båtköpet och hur han längtar tills hon är klar att ta ut på tur på Siljan.

Det är den enkla tekniken som fascinerar Tony, men innan bröderna kan bege sig ut på premiärturen så behöver man fylla på med vatten och elda i pannan, i ungefär ett dygn. Till sin hjälp har de förra ägaren Åke Danielsson. Ja, under första säsongen så ingick han, eller rättare sagt hans expertis, i båtköpet. 

— Det går inte att ta över ett sådant projekt utan att man blir­ guidad första säsongen, konstaterar Tony och beger sig ner för den smala stegen till maskinrummet. 

Där visar Åke alla reglage. Samtidigt som han monterar dit delar så matar han pannan med långt virke, för att få upp temperaturen, och ser till att allt fungerar efter vintern. Åke berättar att han och vännen Jan-Olov Liss köpte båtskrovet för 51 år sedan, och sedan dess har de renoverat båten och haft fantastiska år med fartyget. Men nu var det dags att släppa projektet vidare. 

Annons

Männen fascineras och pratar om tekniken och hur ångpannan är en central del av ångbåten. Den värms upp genom att bränna bränsle, vilket skapar ånga. Den uppvärmda ångan används sedan för att driva ångmaskinen. Denna rörelse överförs till propelleraxeln och får båten att röra sig. 

— Allt är som 1880 här nere i pannrummet och det krävs att man eldar ett dygn innan det går att åka iväg, förklarar Tony och visar sedan stolt runt i de tre små sovhytterna, och duschen som är placerad mitt i pannrummet. 

— Jag har letat hus ett tag, men nu blev det så här istället, ler han. 

— Tänk att det är samma teknik som Titanic, bara i lite mindre skala.

Annons

Visst har han en liten ångmasking hemma i bokhyllan som han kör ibland, men det här är ju något mycket, mycket större. Tony förklarar att eftersom det inte är en förbränningsmotor så är allt man hör när båten kör lite vatten som släpps ut. 

— Jag tycker att det är så roligt att allt är så analogt, säger han och visar han reglagen. 

— När styrman vill ha mer fart så plingar det till i klockan nere i pannrummet och maskinisten­ tittar på reglaget bredvid där order om den nya hastigheten, sakta ner eller öka, visas.  

— Jag och brorsan kommer turas om att styra och elda.  

För en person bemannar alltid maskinrummet när man kör? 

— Ja, så är det. Klart man kan springa upp korta stunder. Men vi har ju ett talrör, skrattar han och pekar på det väldigt 1800-talsaktiga analoga röret som går från förarhytten ner till pannrummet. 

I sommar ska man ta sig fram på Siljan med 35 hästar eld och vatten. 

— Det tar fyra timmar att åka med Insjön I till Mora! 

Annons

Han är väldigt tydlig med att bada är inget för honom; nej, han är hellre på vattnet än i. Men medan Tony har varken bad- eller fiskintresse, flikar mamma Kerztin – som är på båten för kolla gasen till spisen och fixa iordning köksinredningen i kabyssen – in att hon minsann kommer att ställa dit ett kastspö med hopp om att få sik och öring under båtturerna. Nu­ under sommaren har man siktet inställt på att ta en tur i veckan. 

Vilken är den vanligaste frågan ni får? 

— Eldar ni med kol eller ved? 

Och? 

— Vi eldar med ved och det ingick en helt egen, fossilfri ”bensinmack” i köpet, alltså vedskjulet där borta, ler Tony och pekar mot land. 

Nu i sommar har han ett par mål: Att lära sig allt om båten, att köpa sig en kaptensmössa och få ­ Insjön I att ånga vidare ut på Siljan. 


FAKTA om Insjön 1

Byggd: 1873 vid Eriksbergs mekaniska verkstad i Göteborg som ångslup.  

Köptes: av Insjöns ­ Sågverks AB från­ Sundsvall 1913. 

Ångbåtens primära uppgift: under tidigt 1900-tal att dra flot till sågverket 

i Insjön från avläggningsplatser runt Siljan. 

Förlängd: från 11,5 m till 16,5 m vid Övermo varv i Leksand 1918. 

Mått: längd 16,5 m, bredd 3,40 m. 

I drift: Insjön 1 var i drift fram till 1955. 

Utrustad med: vedeldad ångpanna på 1700 liter. 

Ångmaskin: med marschfart 6,5 knop max 8 knop. 

Komfort: 12 bäddar i tre skilda utrymmen samt kök i aktersalongen.