
Kyrktornets spira tillbaka i Idre — felaktig siffra upptäckt
Nu är spiran åter på plats överst på Idre kyrktorn, nyförgylld och nymålad.
Det pågår nu en omfattande renovering av Idre kyrka under den här sommaren. Kyrkan i Idre invigdes 1933 efter att kyrkan på berget norr om Idre brann ner till grunden en kall vinternatt 1925, endast elva år gammal.
Spikar från den nedbrunna gamla kyrkan går fortfarande att återfinna i gruset utanför Bergskolan.
I stället för att återuppbygga kyrkan på berget valde man, efter en omröstning, att en ny kyrka skulle byggas på platsen där den gamla kyrkan – eller snarare ett kapell från 1842 – stod, nu som hembygdsmuseum. Den gamla kyrkan revs och den nya kyrkan kunde invigas den 19 november 1933.
Under åren har kyrkan renoverats vid ett par tillfällen och 2008 målades kyrkan om med linoljefärg.
– Nu har vi målat kyrkan igen med linoljefärg och vi är i stort sett klara, säger Jens Martinsson från Idremålarna som även hade uppdraget 2008.
– Det har gått riktigt bra och fortare än planerat, så vi räknar med att vara klara under nästa vecka.

Bra har det också gått för Anders Hed som tillsammans med Särnasnickarna Ronny Zakrisson och Stefan Eriksson har gjort allt snickeriarbete.
Där blev det ett extra jobb att byta tornets hjärtstock som bar upp spiran.
– När spiran plockades ned visade det sig att hjärtstocken hade ruttnat inifrån. Utifrån gick det inte att se, men nu har vi fått till en ny hjärtstock och det var viktigt, för den gamla var kraftigt försvagad, berättar Anders.
Den nya hjärtstocken som Anders och hans kollegor tillverkat är fem meter lång och bär nu upp spiran med den förgyllda solen allra överst, plus åskledare.
– Det gick väldigt smidigt att få den på plats igen och nu ska spiran förhoppningsvis hålla tätt så att inte vatten kan rinna in genom klotet och sedan skada hjärtstocken, säger Ronny.
Ett arbete med att byta några ruttna stockar vid sakristian har också genomförts.
– Vi har nu kvar att göra lite snickeriarbete, men räknar med att vara klara under nästa vecka.
– Helt klart har det här varit ett väldigt roligt jobb att få göra, säger Anders Hed, som tillsammans med övriga hantverkare fått klättra upp och ned i tornet ett antal gånger om dagen.
Tornet i Idre är inte så högt att det krävs någon hiss, som på Sollerön där kyrktornet också renoveras.
Spiran på plats på Idre kyrka. Foto: Nisse Schmidt
Mats Berglund är samordnande fastighetsförvaltare, Norra Dalarnas kontrakt och ser att arbetet med renoveringen av Idre kyrka följer planen.
— Torntaket och spiran är nu på plats. Nu återstår det en del arbete runt tornuret, men ställningen ska börja plockas ner under nästa vecka.
— Kvar är en del plåtarbeten för älvdalsföretaget PW-plåt, så helt klara räknar vi med att vara vecka 32, berättar Mats.
Enbart förgyllningen av spiran och ett antal detaljer har kostat 800 000 kronor och totalt beräknas kostanden för renoveringen landa på 4,5 miljoner. Av det får församlingen ett bidrag på 76 procent från Kyrklig antikvarisk ersättning.
— En liten rolig detalj är att kyrkuret har romerska siffror men av okänd anledning har de valt att skriva tecken för fyra med fyra lodräta sträck. Det ska ju egentligen skrivas IV, men det är inget vi ändrar på. Det får fortsätta att stå IIII för fyra, säger Mats Berglund.

Så här beskriver Dalarnas museum Idre kyrkas kulturvärde: Sammanfattningsvis har Idre kyrka ett högt kulturhistoriskt värde. Huvudmotivet är det höga arkitektoniska värdet och ytterligare grundmotiv är arkitekturhistoriska värden och ett mycket högt byggnadsteknikhistoriskt värde.
Förstärkande motiv är kvalitet, autenticitet och pedagogiska värden.