Siljan News logo
Annons
Arkivfoto. Jörgen Wåger

Blåjus på för en avställd släpvagn

Förra veckan kände sig en bilist som den värsta förbrytaren.

Efter sig hade han en polisbil med blåljus.

Brottet? Han hade glömt att ställa på sin släpvagn.

I torsdags (16/7) stod att läsa på Orsasajten hur viktigt det är att se till så att ens släpvagn är besiktad, så att man inte åker på onödiga böter på grund av det.

Artikeln tillkom då en bilist med släp hade blivit stoppad ett par dagar tidigare på grund av att släpet som drogs efter bilen var avställd.

– Man har en släpvagn som helt plötsligt behöver användas. Har man då inte besiktat den inom den tid som gäller, så är det olagligt att använda den. Det är bra att se till så att släpet är besiktat så att man kör lagligt, poängterade polisens presstalesperson, Stefan Wickberg, i torsdagens artikel.

Den som i tisdags hemma på sin gård blev stoppad med avställd släpvagn hörde under måndagen av sig till Orsasajten för att berätta sin version av det hela.

– Jag vill poängtera att släpvagnen var besiktad, så det var inte det som var problemet, säger han.

Mannen hade glömt att ställa på sin släpvagn och blev stoppad av polis med blåljus på. Vagnen på bilden är en annan släpvagn än den som nämns i artikeln. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER

En liten miss från släpvagnsägaren gjorde att det blev ett pådrag som definitivt inte står i proportion till ”brottet”, vill ägaren ha sagt.

– Jag besiktade släpvagnen i fjol och man behöver bara besikta vartannat år. Med den här vagnen får jag dra 470-480 kilo, den är obromsad och man betalar ingen trafikskatt, som man till exempel gör med en personbil.

Så vad var då egentligen problemet, kan man undra, när polisen följde efter mannen en bra bit för att till slut även slå på blåljuset?

– Jag ställde av släpvagnen inför vintern, sedan har jag helt enkelt glömt bort att ställa på den igen. Att jag ens ställde av den, var ett misstag. Det kostar 50-60 kronor om år att ha vagnen påställd, det är ju inga pengar, så att jag ens ställde av den var helt enkelt en miss från min sida. Det skulle aldrig ha gjorts, menar han.

Han ställde av släpvagnen för vintern, men glömde sedan ställa på den, vilket man enkelt gör via datorn, när han skulle börja använda vagnen igen.

I tisdags förra veckan (14/7) kopplade mannen i godan tro på släpvagnen på bilen för att åka till Karl Hedin och handla varor. Vid Circle K såg han en polisbil, men tänkte väl inte så mycket på det.

Men när polisbilen sedan började följa efter när han var på väg hemåt igen, blev han lite fundersam.

När mannen svängde av upp mot Skeer följde polisbilen fortfarande efter. Poliserna hade kontrollerat och sett att släpvagnen som drogs var avställd. Man ville helt enkelt prata med föraren och påtala detta.

– Men inte långt från mitt hem, drog de på blåljusen. När jag sedan stannade, så klev tre poliser ut ur bilen och man kände sig som den värsta brottslingen.

Mannen har förståelse för att de ville kontrollera varför en avställd vagn var i bruk, men tycker samtidigt att det blev lite väl stort pådrag för det.

Fartkameran vid Holen är felplacerad, den borde stå vid raksträckan närmare avfarten mot Skeer, enligt en bilist som Orsasajten pratat med. Och denne får nog säkert medhåll från många gällande fartkamerans placering. Foto. MELINA WÅGER

– De kollade så att jag var nykter, jag fick visa körkortet och de kontrollerade så att allt fungerade på släpvagnen. Allt var okej, men det jag ifrågasätter är varför de skulle på med blåljusen? Det är klart att grannarna började undra, säger mannen.

När mannen fick höra av polisen att släpvagnen var avställd, så insåg han själv sitt misstag.

– Jag hade helt enkelt glömt det. Direkt poliserna åkte gick jag in och ställde på vagnen via datorn, det gick snabbt.

Nu klarade sig mannen från böter då poliserna gjorde en så kallad rapporteftergift. Det var han förstås glad över, men irriteras över att poliserna hade på blåljusen för att kontrollera en släpvagn.

– Visst, de gjorde efter lagen när de såg att släpvagnen var avställd. Men de måste ju också ha sett att vagnen var besiktad och godkänd, menar han.

– Sånt här lägger de resurser på. Men annars, när de verkligen behövs, då ser man aldrig till polisen, men här drog de på blåljusen när de skulle kontrollera en avställd släpvagn och fick mig att känna mig som en brottsling.

Han bor strax ovanför Moravägen och ser ett och annat från den vägen. Det var också där man svänger av upp mot Skeer som den 14-åriga flickan från Malungsfors så tragiskt avled då hon blev påkörd hösten 2018.

– De har satt upp en hastighetskamera en bit därifrån, det är ju på helt fel ställe. Den skulle ha stått på raksträckan här nere, där körs det ofta över 100 kilometer i timmen och det är ju bara 60 där.

– Det var efter den sträckan som den här tjejen blev påkörd. Om de stod efter Moravägen och kontrollerade hastigheten, så skulle poliserna göra mer nytta där än att med blåljus köra efter en som missat att ställa på sin släpvagn, vill mannen ha sagt.

Nu slapp mannen som sagt böter, men det var obehagligt att ha en polisbil med blåljuset på bakom sig.

När vi under måndagseftermiddagen pratade med polisens presstalesperson för att höra om eventuella polisärenden i Orsa under helgen, så hade han inte mycket att berätta. Han nämnde dock en liknande händelse som mannen här ovan råkade ut för.

– Vi har ett trafikbrott gällande avställt fordon, men det blev rapporteftergift på det. När jag jobbade ute på gatorna, fick vi order att aldrig låta någon få rapporteftergift, berättade Stefan Wickberg, vars uppgift numera är att vara polisens presstalesperson.

Som vi berättat om tidigare innebär en rapporteftergift att personen som egentligen skulle drabbats av böter, bara får en tillsägelse.

Så här säger lagen: ”En polisman får lämna rapporteftergift om brottet med hänsyn till omständigheterna i det särskilda fallet är obetydligt och om det är uppenbart att brottet inte skulle föranleda annan påföljd än böter.”

Bilden längst upp. Polisen följde förra veckan efter en bil med släpvagn ett par kilometer, sedan drog de på blåljuset. Det var ingen rattfyllerist man var ute efter, det var bara en person som glömt ställa på sin släpvagn. Ägaren tyckte det var lite överdrivet ha på blåljuset på när hans ”brott” var en avställd släpvagn. Han hade helt enkelt glömt att ställa på släpvagnen efter att (helt i onödan) ställt av den för vintern. ”Jag glömde ställa på den i våras, det var en miss av mig”, erkänner han. Arkivfoto. JÖRGEN WÅGER