Annons
Siljan News logo
Annons
Turistbyrån i Idre ärr det närmste en kommunal medborgarservice som erbjuds i Idre, bortsett från byggrelaterade ärenden. Arkivfoto Nisse Schmidt

Kommunalråden i Ovansiljan värnar Visit Dalarna – kräver en rättvis avgiftsmodell

Visit Dalarna och samarbetet i holdingbolaget med Dalarnas 15 kommuner är i gungning. Det sedan Rättviks kommun sagt upp avtalet med Visit Dalarna då de anser att det kostar för mycket pengar.

— Tidigare betalade vi för att ha en turistbyrå i kommunen, men nu när den är borta ser jag inte att vi kan fortsätta att ha den här modellen där Rättvik står för en så stor del av kostnaderna. Vi kan ju inte betala för något som inte finns, sade Rättviks kommunalråd, Jonny Jones (c) till Siljan News.

Visit Dalarna ägs av länets 15 kommuner gemensamt. För 2021 betalar Rättviks kommun 2 930 193 kronor och är därmed den fjärde största kommunala bidragsgivaren till destinationsbolaget. Att Rättvik nu sagt upp avtalet efter 2022 innebär att det finns en stor risk att hela modellen för hur kommunerna ska fördela kostnader mellan varandra behöver förhandlas om. En uppgift som kan bli utmanande då det är 15 kommuner som måste komma överens om en modell som de alla tycker är tillräckligt rättvis.

— Vi som sitter i presidiet för ägarbolaget kommer att ta ett möte med Jonny Jones och reda ut mer kring varför Rättvik valt att säga upp avtalet och hur de vill se att ett nytt avtal kan komma till stånd. För vad jag förstår vill ju inte Rättvik lämna ägarbolaget utan ändra på hur fördelningen av kostnader ska se ut framöver, säger ägarbolagets ordförande och Gagnefs kommunalråd, Fredrik Jarl (c).

Hur stort problem är det för Visit Dalarna att Rättviks kommun nu sagt upp avtalet?

— Det är inte någon dramatik då jag uppfattar det som att Rättvik vill vara kvar i samarbetet och att vi har ett avtal som sträcker sig över även 2022 och vi därför har tid att förhandla fram en ny lösning. Men skulle vi inte lyckas hitta en lösning som alla kommuner kan gå med på så kan det bli jobbigt.

Annons
Mikael Thalin, kommunalråd i Orsa. Foto Jörgen Wåger

I Orsa är kommunalrådet inte heller helt nöjd med vad Visit Dalarna ger tillbaka, men Mikael Thalin (c) ser ändå flera fördelar med samarbetet.

— Vi har en del synpunkter och vi för en diskussion med Visit Dalarna om det. Det jag kan säga är att vi vill jobba mer lokalt, vilket vi redan gör, utanför samarbetet med Visit Dalarna, och att det pågår en utredning om det här, säger Orsas kommunalråd.

Thalin poängterar dock att han tycker att Visit Dalarna behövs.

— Visit Dalarna är viktig för länet, men vi tycker att balansen mellan det regionala och det lokala kan bli bättre och nu sköter vi den lokala biten själva, säger Orsas kommunalråd.

Stängd turistbyrå Mora. Foto Nisse Schmid

I Mora kommun finns inga beslut tagna, men kommunalrådet Anna Hed (c) och oppositionsrådet Lennart Sohlberg (s) är båda bekymrade för Visit Dalarnas framtid.

— Jag visste att Rättvik skulle säga upp avtalet med Visit Dalarna. Nu måste vi ta en ordentlig diskussion om det här, säger Lennart Sohlberg.

— Det här kommer att få konsekvenser, hoppar en kommun av så faller en viktig pusselbit.

— Varje kommun måste i större utsträckning få se över vad som bör ingå i avtalet, men än så länge har vi inte haft det här upp i någon diskussion, säger Anna Hed.

Lennart Sohlberg delar uppfattningen och poängterar att olika kommuner har olika behov.

— Varje kommun måste få en möjlighet att själva få framföra sina önskemål, menar Sohlberg.

— Sedan är det i holdingbolaget för Visit Dalarna som riktlinjerna för hur Visit Dalarna ska arbeta ska fastställas. Det följer vi sedan upp med en lokal överenskommelse i den lokala handlingsplanen som vi ska göra efter semestern, betonar Anna. Hed.

Inger Rommedahl framför den nyöppnade turistinformationen, som är en privat lösning sedan turistbyrån i Mora stängdes. Foto: Sofia Jemthans.

I den lokala handlingsplanen ska det framgå vad Visit Dalarna ska göra, respektive kommunen och regionstad Mora, när nu Mora saknar en fysisk turistbyrå.

Som ett exempel på ett bra samarbete med Visit Dalarna nämner Anna arbetet med Geopark Mora.

Anna Hed vill ändå poängtera värdet med Visit Dalarna och då framförallt att det är viktigt att Visit Dalarna är en stark branschföreträdare som kan vara med och påverka beslut som berör allt från infrastruktur till övergripande politiska beslut som berör turistnäringen.

Annons
Turistbyrån Idre har snabbt blivit en mötespunkt för både besökare och näringslivet som upplever fördelen med att åter ha en levande turistbyrå. Foto Nisse Schmid

Peter Egardt (s) är vice kommunalråd i Älvdalen

— Vi ska göra en utvärdering av Visit Dalarna under året. Den har ännu inte blivit gjort, men det var något vi bestämde redan när vi gick med i Visit Dalarna att kommuns medverkan skulle utvärderas.

— Det handlar framförallt om hur besöksnäringen uppfattar det hela. När vi lägger ut så mycket pengar så är det viktigt att se vad vi får för dem, säger Peter Egardt.

I Idre efterlystes direkt en turistbyrå, något som försvann när Visit Dalarna valde en annan inriktning och att satsa på att guida besökarna enbart digitalt.

Det är ett exempel på ett beslut som inte delas av besöksnäringen i Idre. Där har nu en Turistbyrå öppnats genom Bygdegårdsföreningen med stöd från det lokala näringslivet och sponsorer.

Med flera hundra besökare varje dag står det helt klart att det är en välkommen och uppskattad satsning. Turistbyrån i Idre är också certifierad genom Visita som ”Tourist information” med det grön/vita märket

Både i Mora och Älvdalen efterlyser man en bättre och mer rättvis modell när det gäller avgifterna till Visit Dalarna.

— Vi ser att vi som en stor kommun med en stor besöksnäring också måste betala mer än många andra, men alla ska betala efter samma fördelningsmodell, betonar Anna Hed.

Både Mora och Älvdalen pekar ut Malung-Sälen, som under de två första åren bara betalade en miljon kronor om året i avgift till Visit Dalarna, medan Mora och Älvdalen betalade 3,5 miljoner respektive 2,2 miljoner.

Visit Dalarna förklarade det med att det inte drev någon turistbyrå i Malung-Sälen, därav rabatten. Numera finns inga turistbyråer kvar överhuvudtaget, bara två kontor i Falun och Rättvik. Ersättningen för de övriga kommuner har inte sänkts sedan turistbyråerna försvann utan istället höjts varje år.

Fram till i år betalade Malung-Sälen mindre än Älvdalen till Visit Dalarna. Skistar som är länets största turistföretag står utanför Visit Dalarna och det gör också destinationsbolaget i Sälenfjällen. Däremot är merparten av företagen i Idre med i Visit Dalarna.

Under året ska kommunernas kommande avgifter till Visit Dalarna förhandlas om och sedan gälla från 2023. För 2022 väntar en årlig uppräkning med 2,5 procent.

Så mycket betalar respektive kommun 2021

Borlänge: 3 834 781 kr
Falun: 3 834 781 kr
Mora: 3 525 898 kr
Leksand: 3 214 913 kr
Rättvik: 2 930 193 kr
Älvdalen: 2 306 122 kr
Ludvika: 2 295 044 kr
Malung-Sälen: 2 050 000 kr
Avesta: 1 772 404 kr
Orsa: 1 733 531 kr
Gagnef: 1 491 888 kr
Hedemora: 1 212 421 kr
Säter: 787 969 kr
Vansbro: 840 500 kr
Smedjebacken: 635 628 kr

Annons