
”Vi kan ju inte betala för något som inte finns”
Rättviks kommun har nu sagt upp avtalet med Visit Dalarna. Idag betalar kommunen knappt 3 miljoner kronor till destinationsbolaget, en summa som kommunalrådet Jonny Jones anser är alldeles för hög.
— Enligt den modell vi kommit överens om borde vi i stället betala omkring hälften.
Visit Dalarna vars uppdrag är att utveckla och stötta besöksnäringen i Dalarna ägs av länets 15 kommuner. Totalt omsätter bolaget som har 45 anställda ungefär 50 miljoner kronor varav de 15 kommunerna som är ägare bidrar med 32 miljoner kronor för att täcka bolagets kostnader.
Tidigare drev Visit Dalarna även de lokala turistbyråerna, men sedan något år är de nedlagda och i stället satsar företaget på digital kommunikation och utbildar turistföretag till att bli så kallade info points.
— Tidigare betalade vi för att ha en turistbyrå i kommunen, men nu när den är borta ser jag inte att vi kan fortsätta att ha den här modellen där Rättvik står för en så stor del av kostnaderna. Vi kan ju inte betala för något som inte finns, säger Jonny Jones.
Rättviks kommun har därför nu sagt upp avtalet med Visit Dalarna och kräver en omförhandling av avgiften som ska gälla från och med 2023. Modellen som Jones vill se togs fram gemensamt för en tid sedan och innebär att avgiften till Visit Dalarna ska baseras på befolkningsstorlek och turistomsättning där 60% av avgiften beror på hur många som bor i kommunen och 40% på hur stor turism kommunen har.
— Vi var överens om att ändra till den här modellen, men när vi sen fick signaler om att man ville skjuta upp det bestämde vi oss för att säga upp avtalet och omförhandla. Nu har vi ett år på oss att få fram en lösning som fungerar bättre för Rättvik.
Enligt Jonny Jones står Siljanskommunerna för en stor andel av Visit Dalarnas kostnader och han räknar med att andelen kommer att minska rejält om den nya fördelningsmodellen införs.
— För Rättviks del handlar det om en avgift på ungefär hälften mot idag.
Rättviks avgift är fjärde högst i länet och för 2021 handlar det om knappt 3 miljoner kronor. Mest betalar Borlänge och Falun som står för ca 3,8 mkr vardera följt av Mora som står för 3,5 mkr och Leksand som betalar 3,2 miljoner
Minst betalar Smedjebacken som står för 635 000 kr följt av Vansbro som betalar 840 000 kr.