Annons
Siljan News logo
Annons

Märta bäst på tjockbulla

För första gången så skulle ”Årets Tjockbulla” utses på Siljans Konditori. Sju lag hade anmält sig och lämnat in sex stycken brödkakor var för bedömning. Juryn som bestod av Ingmari, Sara och Åke från Siljans Konditori samt den allvetande Anders Tull. Juryns ordförande Sara Lidell ledde arbetet med att betygsätta de tävlande och när juryn hade bestämt sig så var det Team Ollén som hade dragit det längsta strået.

—Vi fastnade för Team Olléns bröd av flera olika orsaker, dels så var det godast men hade också jämnast form, säger Sara Lidell.

Anders Tull tyckte sig kunna se från vilken sida av älven brödet kom ifrån. Från den ena sidan levererades kraftigare bullar än jämfört med den andra. Kom inte och säg att det inte finns specialkunskaper i bygden.

Team Ollén som egentligen inte är något team för det består bara av Märta Ollén och hon har hela livet levt på bullar i ugnen. Innan pensioneringen jobbade hon inom mödravården.

—Det började redan när jag var liten och fick baka med mor. Sen har jag bakat hela livet. Det knepiga i att baka tjockbulla är själva gräddningen som sker över öppen eld. Kavla och göra deg kan väl vem som helst göra, säger Märta.

Annons

Knepet handlar om att hela tiden snurra på brödet så att det inte bränns vid. Tjockbullan är en lika självklar sak på julbordet som julskinkan och de som bakar för att få in en slant till by-kassan säljer ofta slut snabbt. Märta skall baka till Åkerö skolas demokratiresa härnäst.

—I morse gick jag upp halv fem och gjorde en fyra-liters deg och då blev det 50 bullar. I Siljansnäs där jag kommer från så säger vi mjukbulla om det som man i Leksand kallar tjockbulla, men det är samma sak, säger Märta.

Smör, olja, rågsikt, vetemjöl, fet mjölk, jäst, sirap, salt och kryddor är det som behövs för att du ska lyckas. Men det viktigaste är förstås att degen skall vara lös annars är det svårt att få en mjuk bulle. Märta hälsar att det tar tid att lära sig men att det är värt mödan.

Mästarinna i tjockbulla, hur ska du fira det här?

—Jag ska hem och äta upp tårtan som jag fick i pris och sen ska jag upp och baka halv fem i morgon igen, avslutar Märta.

Förutom tårtan så fick Märta ett diplom och blommor. Vi på Siljan News ber att få gratulera.

De tävlande bidragen.
Läs även: