Annons
Siljan News logo
Annons
Archerpjäser skjuter skarp vid en stor övning i vintras på Älvdalens skjutfält. Foto Nisse Schmidt

Älvdalens skjutfälts betydelse växer i en orolig värld

En gång om året möter representanter från kommunen, Länsstyrelsen och Besparingsskogen representanter för Försvarsmakten och Skövde garnison som ansvarar det stora skjutfältet öster om Österdalälven och själva lägret på älven västra sida, intill den stora Trängsletdammen.

— Det som är det unika och skjutfältets främsta tillgång är dess storlek, säger överstelöjtnant Pär Gerhardsson, som är ställföreträdande chef för P4 Skövde garnison.

Skjutfältsrådet är utmärkt tillfälle för kommunen att få en inblick i vad som sker och vad som planeras för det stora skjutfältet.

Annons
Överstelöjtnant Pär Gerhardsson, inleder skjutrådsmötet med kommunens representanter Peter Egardt, Maria Eriksson och Rolf Melén på plats. Foto Nisse Schmidt

— Vi vill hela tiden få positiva besked om att skjutfältet skapar nya arbetstillfällen och sedan får det inte bli för stora ingrepp för allmänheten. Jakten ska till exempel inte begränsas om skjutfältet kommer att nyttjas än mer, säger kommunalrådet Peter Egardt (S) som tillsammans med Maria Eriksson (C) och Rolf Melén (SD) företrädde kommunen.

Det finns onekligen en möjlighet att skjutfältet står inför en rejäl utökning av skjutsar och gästande förband.

— Behovet av att nyttja Älvdalen skjutfält ökar när vi vår utbildning av värnpliktiga också ökar. Med fler värnplikt finns åter ett stort behov av våra skjutfält, som förr i tiden.

— Vi ser också att vetskapen om det här stora skjutfältet sprids till alltfler länder som varit här på övningar, säger Pär Gerhardsson.

För det är just det internationella intresset för skjutfältet som är den spännande utmaningen.

— Att kunna öva med större förband är det som gör det här skjutfältet så viktigt och till det kommer nu att A9 i Kristinehamn återuppstår som artilleriregemente. De har sitt hemmaskjutfält på Villingsberg men kommer att behöva det betydligt större skjutfältet här i Älvdalen.

— Det handlar också om lokala regler vad gäller skjutdagar och andra begränsningar som gynnar en utveckling av Älvdalens skjutfält, säger Pär Gerhardsson.

Älvdalens skjutfält består av det stora lägerområdet men också själva skjutfältet.

I framtidsplanerna finns också möjligheten att kunna öva med betydligt större förband.

— Det handlar om att kunna öva med upp till brigader. Utmaningen med det är logistiken och kunna samla så många och den material som behövs. Sedan ligger de stora slutövningarna på vårkanten med risk för tjällossning.

Älvdalens skjutfält, Brigadövning i vintras. Fler vägar finns på önskelistan. Foto Nisse Schmidt

Vad är det som behöver förbättras eller utvecklas på skjutfältet?

— Egentligen är det inte mycket som behövs. Resurserna för själva lägret räcker bra, men det kan behöva lite fler stråk i terrängen liksom vägar på skjutfältet, säger Pär Gerhardsson.

— När det gäller bemanning så är dagens bemanning tillräcklig. Ska skjutfältet växa så kan det bli aktuellt med en utökad bemanning, framförallt då civil.

Det som däremot står på önskelistan är logistiken, att få in trupper och material till skjutfältet, som tillexempel vid en brigadövning.

— Vi behöver se över hur transporter till skjutfältet bäst bör ske. I det korta perspektivet ser vi fram emot att kunna använda järnvägen till Älvdalen på ett bättre sätt. Får vi en terminal där vi kan lossa vårt material före Älvdalen så innebär det en ordentlig förbättring. Då kan vi transportera material den sista biten med egna resurser.

På lite längre sikt finns en järnväg ända in på skjutfältet med i planer och på önskelistan.

— Det skulle betyda väldigt mycket. En järnväg är viktigt och det gäller också hela Inlandsbanan, säger Pär Gerhardsson.

Annons
Owe Jansson, chef Älvdalens skjutfält och major Stuart Boyle efter den stora internationella övningen 2022. Foto Nisse Schmidt

Kan det bli så att ansvaret för skjutfältet flyttas till Dalregementet?

P4 hanterar idag 55 procent av de svenska skjutfälten, däribland Älvdalens skjutfält. Det gör att vi idag har förutsättningarna att använda våra skjutfält på ett effektivt sätt.

— Vad som händer i framtiden vet vi inte än så länge, men visst kan det komma att bedömas att det finns en fördel med en närhet, säger Pär Gerhardsson.

Sverige står också inför ett medlemsskap i Nato.

— Vi är förberedda på det, men redan nu är Älvdalens skjutfält väl känt och används redan vid gemensamma övningar.

— Jag ser personligen en väldigt spännande framtid för Älvdalens skjutfält, säger Pär Gerhardsson, ställföreträdande chef för Skövde garnison.

Snön är tillgång och utmaning vid försvarsmaktens vinterövningar på Älvdalens skjutfält. Foto Nisse Schmidt
Läs även: