Annons
Siljan News logo
Annons
Archer som skjuter skarpt. Det sker nu på Älvdalens skjutfält med den största artilleriövning sedan 2004. Foto Nisse Schmidt

Brigadövning med artilleri: ”Älvdalen skjutfält erbjuder fantastiska möjligheter”

Inte sedan 2004 har det varit en så stor övning på Älvdalens skjutfält som den som nu genomförs.

— 2004 var sista gången vi samövade med artilleriförband från norra och södra Sverige, berättar Niklas Collin,  som då var värnpliktig.

Idag är Niklas, med rötterna i Mora, bataljonschef och överstelöjtnant och ansvarig för A8:s insats i den stora brigadövning som nu pågår på Älvdalens skjutfält. Totalt handlar det om upp till 1250 man och kvinnor från en rad olika regementen rumt hela landet.

Bataljonschef Niklas Collin från A 8 i Boden, men också från Noret i Mora. Foto Nisse Schmidt

— För vår del så inleddes övningen med transporten hit. Visst hade det varit enkelt att bara ha rullat hit, men nu använde vi en rad olika transportmedel, berättar Niklas.

Det innebar att material och manskap från A8 i Boden bland annat utnyttjade Inlandsbanan från Gällivare till Orsa för transporten av de stora Archerpjäserrna.

— Det var även manskap som följde med tåget och när vi passerade byar så var det många som uppskattade att järnvägen även användes vintertid.

Från söder och öster kom också manskap och material med målet Älvdalens skjutfält och den stora Brigadunderstödsövningen, BrigU23.

Annons
Granaten lämnar kanonröret på en Archer. Foto Nisse Schmidt

När Siljan News erbjöds att följa med en del av övningen så står skjutfältets största fördel uppenbar, de enorma ytorna som erbjuds.

— En fördel är att här kan vi snabbt växla skjutriktning. Sådana här stora skjutfält ger oss väldigt bra möjligheter att öva att skjuta skarp, förklarar Niklas.

Michael Carlén, en gång befäl på I 13 i Falun är Brigadchef och den som är högst i rang och ytterst ansvarig för övningen.

— Som fänrik på I 13 var jag här flera gånger, så jag känner till skjutfältet, berättar Michael, som numera är chef för andra brigaden på P 4 i Skövde.

Det är också P 4 som är huvudman för Älvdalens skjutfält.

— Den rollen har inte jag utan jag är mer krigschef, förklarar Michael.

— Det vi övar är att knyta ihop olika förband och få en brigad att fungera. Den ska också kunna fungera i en än större division.

Michael Carlén, Brigadchef och en gång befäl på I 13 i Falun. Foto Nisse Schmidt

Både Michael Carlén och Niklas Collin kände till skjutfältet även om det är många år sedan en så här stor övning genomfördes.

När det gäller de stora archerpjäserna så får de fyra värnpliktiga i varje pjäs och den stödapparat som finns verkligen en chans att öva på att komma till en plats, sikta skjuta och ta sig därifrån.

— Här kan vi skjuta från en plats och omgruppera, det är få skjutfält i Europa som det går att öva på det viset, säger Michael.

Samtidigt rasslar det till i de stora pjäserna och sekund den senare kommer eldslågorna ut ur kanonrören och någon sekund senare rullar mullret genom dalgången högt upp på skjutfältet.

Älvdalens skjutfält, Brigadövning med Archer. Foto Nisse Schmidt

Tre stora archerpjäser, värda 100 miljoner styck, har avfyrat varsin granat. Några minuter senare smäller det igen och igen. Varje granat kostar 60 000 kronor.

— Älvdalen skjutfält erbjuder fantastiska möjligheter, konstaterar Michael Carlén.

Vid infarten till det stora skjutfält finns också lägret med hotell, restaurang men också garage och verkstäder.

— De stora avlastningsytorna är också värdefulla när det gäller att ta emot stora förband på kort tid, säger Niklas.

Annons
Linnarsson och Svensson på post i vintermiljö. Foto Nisse Schmidt

Ute i skogen, långt från hotell och restaurang står plutonbefälet Linnarsson från Östersund och värnplikt Svensson från Lidköping.

— Vi är infartsposter till basen, förklarar de båda och njuter i vintersolen.

Nattkylan är inget problem bedyrar de båda.

— Vi eldar och har det varmt i tältet.

— Onekligen har Älvdalen visat sig från sin bästa sida. Nu kommer vi få hem brunbrända soldater, säger övningsledaren Kenneth Nygren.

— Men det hade inte varit fel med en dag med snöstorm också.

Det var nog övningsledaren ensam om att önska. Däremot kommer fler övningar att följa och det kan även komma att bli med internationellt deltagande. Sveriges samarbete med Nato öppnar för det. Under en besöksdag kommer också utländska besökare, men de kommer främst för att studera artilleripjäser.

När det gäller militärövningar så är det under pågående världsläge försiktighet som råder med att berätta om stora militära övningar, men den här övningen är inplanerad sedan länge och försvaret har bjudit in Siljan News att vara med under en pressdag.

En truppförflyttning under övningen. Foto Nisse Schmidt