
Oroligt i världen – då vill niorna till Auschwitz
Att läsa om Förintelsen är en sak – att stå där på plats en helt annan. Nu kämpar eleverna på Smedbergsskolan för att samla in 280 000 kronor till en studieresa till Auschwitz.
Mira Eklund Baijer och Filippa Jeppsson går i nionde klass på Smedbergsskolan. De är två av alla elever som hoppas på en resa till Polen i sommar.
— Vi vill åka till Polen, till Auschwitz. Vi vill få en bättre förståelse. Man ser ju inte jättebra på bilder. Att få en bättre syn på det, säger Mira.
Att besöka Auschwitz i nian är inte en helt ovanlig företeelse, men någon sådan tradition har inte funnits i Vansbro. Men dessa niondeklassare har väckt idén, och lärarna Sandra Bokor och Moa Olsson smittades av elevernas engagemang.
— Det är oroligt i världen. Vi ser många högerextremister som tar stor plats i samhället och i sociala medier, nyhetsrapporteringar och olika konspirationsteorier som våra ungdomar får möta varje dag. Jag tycker att det är superviktigt att de kan få den här förståelsen för vad som faktiskt hänt, säger Sandra.
Dessutom inspireras de av Malung, där niondeklassarna åker till Auschwitz varje vår.
— Sedan är det så att våra elever har gjort enorma framsteg och höjt sina meritvärden i alla klasser. De har gjort en enorm resa allihopa.
Nu vänder sig klasserna och lärarna till näringslivet i förhoppning om att kunna samla in de pengar som krävs för att komma iväg.
Ett tiotal företag har återkopplat och varit positivt inställda till att bidra med en slant. Om det räcker är ännu oklart. Totalt måste klassen lyckas samla ihop 280 000 kronor för att förverkliga sin resa, och än så länge saknas merparten av pengarna. Deadline är i mars, och saknas det pengar då är eleverna beredda att dra sitt strå till stacken.

— Vi kan sälja kakor. Det är det man har koll på. Helger, kvällar, efter skolan, säger Filippa.
Att ta sig iväg genom försäljning är inget nytt för eleverna på Smedbergsskolan. Förra året drog de ihop 85 000 kronor genom att sälja kakor till fikasugna Vansbrobor. Pengarna räckte till en resa till Stockholm, där de besökte Riksdagen och såg en historisk utställning om just andra världskriget.
Ämnet har fascinerat eleverna länge. I flera år har lärarna fått frågor om andra världskriget. Det är en historisk händelse som både förundrar och skakar om. Nu vill de se hur det var – i verkligheten.
— Där ser du ju högarna av skor och hår på riktigt. Vi pratar mycket om källkritik och vad man kan göra med fotografier idag. Det är kanske därför det finns så många konspirationsteoretiker som hävdar att det här kanske inte är så allvarligt, säger Sandra.
Nu har de till slutet av mars på sig att samla in pengar från näringslivet innan de får kasta in handduken. Men Sandra ser positivt på möjligheten att lyckas.
— Vi är hoppfulla – vill det, så går det, avslutar Sandra.