Annons
Siljan News logo
Annons
Cyklist på cykelleden från Stor- och Hemfjället i Sälenfjällen. Foto: Berit Djuse

Dyrare för Malung-Sälen – lägst kostnad för Vansbro

En stor del av budgeten för Visit Dalarna, länets gemensamma turistföretag, står de 15 dalakommunerna för. Fram till och 2022 är man överens om hur stor del varje kommun ska betala, men efter att Rättviks kommun sa upp avtalet i somras är det oklart hur Visit Dalarna ska finansieras från och med 2023.

Siljan News har tagit del av det nya förslag för finansiering som nu tagits fram. I handlingarna föreslås att en fördelningsnyckel införs där hälften av avgiften beror på befolkningsstorlek och hälften av hur stor turistekonomisk omsättning kommunen har.

I förslaget som nu skickats ut på remiss till kommunerna har dock nivåerna justerats för Malung-Sälen och Älvdalen som tack vare skidturisterna har en extra hög så kallad turistekonomisk omsättning.

Annons
Första flyget landar med skidturister i Sälen. Arkivfoto: Nisse Schmidt

För 2022 ska kommunerna totalt betala 32 766 073 kronor och med det som utgångspunkt har nu nya avgifter för respektive kommun räknats fram.

För Älvdalen innebär det nya förslaget en totalt sett en sänkt avgift till Visit Dalarna för 2023 med 703 816 kronor. Tidigare har Älvdalen betalt 2 306 122 kronor men föreslås få en ny avgift på 1 602 306 kronor.

Malung-Sälen har haft ett specialavtal de första åren innan de från och med i år betalar full avgift. I år har de betalat 2 050 000, men får med det aktuella förslaget en höjning till 2 303 458 kronor.

En betydande sänkning får också Orsa vars avgift sänks från 1 733 531 kronor till 1 181 084 kronor.

Rättviks kommunalråd, Jonny Jones, som i somras sade upp avtalet för finansiering då han anser att kommunen betalar för mycket.

Den största sänkningen föreslås Rättvik få, vars avgift sänks från 2 930 193 till 2 193 939 kronor.

Även Gagnef får en stor sänkning från 1 491 888 kronor till 812 000 kronor.

Leksand och Vansbro föreslås även de få sänkta avgifter. För Vansbro med 112 563 kronor från 840 500 kronor till 727 937 kronor, de får därmed länets lägsta avgift.

Leksands avgift förslås bli 3 028 315, en sänkning med 186 598 kronor.

För att ovanstående kommuner ska få lägre avgifter krävs dock att andra kommuner accepterar höjda avgifter. Till dem hör Mora vars avgift till Vist Dalarna ökar med 764 322 kronor till 4 290 220 kronor, enligt förslaget.

Den högsta kostnaden drabbar Falun, vars avgift föreslås höjas med 975 392 kronor till 4 810 173 kronor.

Skidturism på Idre Fjäll. Arkivfoto: Nisse Schmidt.

Ser man till kostnad per invånare blir det ändå Malung-Sälen-Sälen och Älvdalen som får betala mest per invånare med 228 kronor vardera. I Mora bidrar varje kommuninvånare med 209 kronor.

De ovannämnda siffrorna bygger alltså på en beräkning hur kommunernas kostnader skulle kunna bli om inte Visit Dalarna behöver räkna upp sitt anslag, eller få sitt uppdrag förändrat.

Fredrik Jarl, kommunalråd i Gagnef, är ordförande för Visit Dalarnas ägarbolag, Utveckling i Dalarna Holding AB. Han förklarar att syftet med den informella remissen är att få en reaktion på hur kommunerna ställer sig till den betalningsnyckel som tagits fram.

— Ambitionen är att vi redan den 1 december ska kunna enas om hur kostnaderna ska fördelas.

Fredrik Jarl, ordförande i det kommunala ägarbolaget till Visit Dalarna.

Det kommunägda holdingbolaget hade en workshop i våras där de diskuterade hur de vill att Visit Dalarna ska jobba.

— Visit Dalarna ska ju inte gå med vinst utan leverera ett mervärde genom att utveckla besöksnäringen. Vi ska också vara överens om vad Visit Dalarna ska leverera.

När det gäller Rättvik som sagt upp avtalet poängterar Fredrik att Rättvik som delägare av holdingbolaget inte blir av med sitt ansvar och inte heller kommer ur holdingbolaget.

Det som nu närmast sker är att kommunerna får svara på vad som gäller den nu förslagna betalningsnyckeln.

— Vi är öppna för andra förslag och har man synpunkter och vill ha en annan betalningsmodell måste man förklara vad det är man önskar.

—På samma vis som Visit Dalarna måste kunna planera sin verksamhet långsiktigt måste även kommunerna kunna förutse kostnaderna, säger Fredrik Jarl.

Annons