
Strålande solsken över Grönklitt
Strålande väder bjöd in till en härlig skidhelg i Grönklitt. Det tävlades både på längden och utför. Orsa Cup heter den alpina tävlingen som lockade närmare 300 barn och ungdomar och i Grönklittsjakten var det 330 deltagare med i alla åldrar.
— Det var strålande sol, kallt på morgonen och hårda spår. Det går inte att få det bättre, man ser att alla njuter i solen och det är så kul att vi hade sån tur med vädret, säger Fredrik Byström, tävlingsledare för Grönklittsjakten.

Tvådagarstävlingen som avslutas med jaktstart håller inte bara i sin popularitet, den ökar också.
— I fjol hade vi strax under 300, så det var lite fler med nu och vi är tacksamma att de väljer att komma hit.

Fler åkare än tidigare från Orsa SK ställde också upp i hemmatävlingen.
— Jag kan ingen exakt siffra, men nånstans mellan 10-20 åkare hade vi med. Det känns att klubben är på väg uppåt.
Första dagen var det klassisk åkning, där man skaffade sig en position inför dag två, som avslutas med jaktstart beroende på hur man placerade sig under lördagen. Andra dagen är det skejt som gäller.

Arrangörsklubben fick en pallplats och det genom Greta Limby i D11.
— I H17-20 hade vi ett grymt startfält med två JVM-medaljörer, berättar Byström.
Det var IFK Moras Anton Grahn och Elias Danielsson, Högbo IF. Där vann Grahn med Danielsson som trea. In mellan JVM-duon klämde sig en annan duktig åkare; Erik Bergström, Rehns BK. Det skilde knappt tre sekunder mellan ettan och trean.

IFK Mora tog hem segern även i damernas motsvarighet i 17-20. Det genom Elsa Hermansson, som var överlägsen.
Ytterligare klassegrare från IFK Mora togs av Olle Eriksson som vann H12, Nike Karlsson i D10 och Alfred Jacobsson i H10.

I D11, där hemmaåkaren med den välkända skidnamnet Limby kom trea, den klassen vanns av Molly Mörk, Älvdalens IF SK.
— Det var så fint väder och bara det ger en massa positivt, det blev en väldigt fin tävling, summerar tävlingsledaren Fredrik Byström den 31:a upplagan av Grönklittsjakten.

Bara en liten bit bort från Längdcentrum avgjordes Orsa Cup och även den tävlingen badade i sol.
— Vi hade 517 startande över båda dagarna. I lördagens storslalom var det 284 med och 233 åkare ställde upp i super-G dagen efter, berättar Netten Åkerström som var speaker under de två dagarna.
— Det känns som jag har pratat oavbrutet från klockan 09.00 till 15-16 nån gång, både lördag och söndag, så nu är man trött och slut, framför allt i huvudet, skrattar Orsa Cups speaker.

Orsa Alpinas tävling är väldigt populär och lockar många till Grönklitt. För egen del kom arrangörsklubben bara med fyra åkare till start.
— Vi är en liten klubb och det är föräldrar med och hjälper till, trots att deras barn slutat åka. Vi skulle väldigt gärna välkomna fler som åker, uppmanar Netten i hopp om att öka medlemsantalet i klubben.

Kvartetten hemmaåkare var Jennifer Lindberg, Agnes Högberg, Nova Wiborg och Theo Thorén. Tvådagarstävlingen är som sagt en cup och man slår ihop resultaten från de båda dagarna.
Jennifer placerade sig på sjätte plats i storslalom och blev fyra i super-G dagen efter i D14-15. Det här innebar att Jennifer fick kliva upp på pallen då hon blev totaltrea.
— Jennifers mamma, Anki, var prisutdelare och hon var inte alls beredd på att dottern kom på pallen, hon blev alldeles chockad, berättar Netten som en lite rolig händelse vid prisutdelningen.

Jennifers tredjeplats var den enda pallplatsen som arrangörsklubben tog.
Till sist måste vi bara berätta om Oliwer Rönnelin, 20-åringen från Katrineholm som tävlar för Båsenberga SLK. Han åkte med ledsagare nerför Norrbacken.
— Oliver har 1,5 procent syn på ena ögat och är blind på det andra. Han förbättrade sig med en halvminut från första till det andra åket i super-G. Det är fascinerande att han åker över huvud taget, säger en imponerad Netten Åkerström.

Nästa år förväntas klubben arrangera ännu en Orsa Cup, en tävling som har anor sedan andra halvan av 1970-talet, i början av april. Men frågan är hur länge organisationen orkar hålla i, allra helst då intresset att åka utför inte lockar några större skaror till klubben.
— Vissa klubbar har det väldigt jobbigt, medan vi här i Grönklitt har allt klart, vare sig det gäller längd eller alpint. Vi har väldigt bra förutsättningar, så jag förstår inte varför det inte är fler som åker.

Netten efterlyser inte bara fler som åker alpint, hon vill att fler ungdomar överlag ska börja röra på sig.
— Visst får de gärna börja åka med oss, men huvudsaken är att barn och ungdomar idrottar, sedan spelar det ingen roll om det är innebandy, alpint eller vad det än må vara, viktigast är de håller på med någon idrott, vill Netten Åkerström ha sagt.