
Skatepark i Säter kommer allt närmre förverkligande
Arbetet med att få till en skatebordpark i betong vid Gruvplan fortsätter. I dagarna var Svenska skateboardförbundets representant Niklas Persson och lokala skateboardåkaren tillika representant för föreningen Säters udda sporter, Pelle Evertsson till framtidsutskottet för att presentera planerna.
Hur gick det?
— Nämen jag tycker det gick bra, det känns bra. Gör vi jobbet så är dom med på båten, säger Pelle Evertsson efter mötet.
— Det var inga beslut och inga siffror nämnda och inga löften, mer att det var att se till att ro det här i hamn. Så tolkade jag mötet, säger Niklas Persson.
Nu jobbar de vidare med nästa steg i processen.

Pelle Evertsson och några kompisar drog igång föreningen Säters udda sporter och har i några år jobbat för att få till en skatepark i betong vid Gruvplan. Först tänkte föreningen att det skulle bli en liten park, men upptagningsområdet är stort och de insåg att en större park är ett bättre alternativ. Kommunen verkar positiva, men det behövs också att de är villiga att stötta lite ekonomiskt.
Säter ligger bra till för aktiva från Hedemora, Smedjebacken, Ludvika och Borlänge där det inte finns några betongparker.
— Så vi hoppas få till det i år, meddelade Pelle Evertsson vid ett tidigare tillfälle.
Nu har han och Sveriges skateboardförbunds representant Niklas Persson presenterat sin plan som i korthet handlar om att ge meningsfull fritid och gemenskap för barn och ungdomar. Niklas Persson är även projektledare i Skola onboard och föreningsutvecklare i Dalarna inom skateboard.
De ser att det finns ett stort intresse för spontanidrott som skateboard, kickbike, rullskridskor och bmx, i hela landet. Omkringliggande städer saknar park, vilket ger ett större upptagningsområde.

I dagsläget finns tillstånd och papper klara för platsen vid Gruvplan, design och ritningar för park är framtagna. Föreningen har också bra kontakt med tilltänkt entreprenör som har 25 års erfarenhet.
Parkens utformning är en allsidig park med 50/50 street/bowl-flowlandskap varav en pumptrack som följer bowllandskapets sträckning.
Features/innehåll kan justeras efter ekonomi och den är även anpassningsbar i mån av anslutningar för gångväg och trappor.
Finansieringen och budget är såklart en stor del i det hela och de cirka 10 miljoner kronor det kostar att bygga parken är tänkt att fördelat med 5 miljoner från arvsfonden, 2 miljoner från små och stora företag samt allmänhet och sedan återstår det att se om Säters kommun kan bidra med 3 miljoner kronor.
— De var inne på att om Säters kommun ska bygger parken kostar den 10 miljoner, men gör man det tillsammans med föreningen, då kostar den inte 10 miljoner, utan ett par miljoner, förklarar Niklas Persson.
Även om föreningen givetvis inte fick något klart besked vid presentationen, så tyckte både Niklas Persson och Pelle Evertsson att det kändes positivt.
I framtiden se dom att det i parken kommer att anordnas träning, evenemang, prova på dagar, uppvisningar och tävlingar.

Föreningen Säters Udda Sporter: finns på Facebook för den som vill följa utvecklingen.
Svenska skateboardförbundet om School on board:
Skateboard är en livsstil och en idrott som utövas spontant och överallt. Därför passar den perfekt i skolans värld. Ni har säkert redan elever som släpar med sig sina brädor överallt varje dag. Ta tillfället i akt att låta övriga elever få testa på skateboard, världens roligaste spontanidrott. Projektet innehåller dels möjligheten att beställa startpaket men också en hela drös med korta inspirationsfilmer som visar de enklaste tricken.
Projektet riktar sig i första hand till anslutna skolor i Riksidrottsförbundets rörelsesatsning i skolan. Projektet utgår från Dalarna.
Svenska skateboardförbundet är med i Riksidrottsförbundet.
Källa: Sverigesskateboardforbund.se/school-on-board/