Siljan News logo
Annons

Tillverkningen av Hellströmskorv stoppad av listeria

Företaget Hellströms Goda i Vikarbyn återkallar sin Hellströmskorv detta efter att man vid egenkontroll hittat listeria i en av fem testade korvar. Korven det gäller producerades under förra veckan.

—Det här har aldrig hänt hos oss förut så nu är tillvaron upp och ner. Vi stoppade produktionen direkt. På Livsmedelsverket så säger man att det kan dyka upp plötsligt och att det kanske inte finns i någon mer av våra produkter, säger Helena Gustafsson på Hellströms.

Bakterien finns överallt omkring oss och trivs allra bäst hemma i folks kylskåp. Listerian hittas ofta i vakuumförpackningar med lång hållbarhet. Bakterien dör vid upphettning till 70 grader eller varmare. Det är ganska ovanligt att folk insjuknar men listerian kan vara farlig för äldre, för människor med nedsatt immunförsvar och gravida kvinnor.

—Nu städar vi för fulla muggar och skall ta nya prover för att skicka in. När vi skickade in provet som gav utslag så skickade vi samtidigt in prover på alla våra avlopp, duschmunstycken, på arbetsborden alla ställen där korven, eller rester av den, passerar efter tillverkningen och de proverna visar ingenting, säger Helena.

Produktionen av korven ligger nere och den korv som tillverkades igår skall man nu ta nya prover på för att skicka in till laboratoriet. Oavsett resultat så kommer den korven inte att gå ut till kund.

—Vi måste få ett provresultat på att bakterien inte kommer härifrån, säger Helena.

Vad gör jag som konsument om jag nyligen handlat en av era korvar?

Vi uppmanar alla som har Hellströmskorv hemma, inköpt fr o m 31/1 till och med 5/2 och har batchnummer 2018-01-30 1, att slänga eller gå tillbaka till butik med den. Eftersom butikerna packar och märker korven själva kan ett annat batchnummer finnas på etiketten och då måste butiken kontaktas för att kontrollera om korven tillhör ovan nämnda tillverkningsdatum, avslutar Helena Gustafsson.

Annons
Annons
Annons
Annons