Annons
Siljan News logo
Annons
För Sollerö IF:s ordförande Helene Tjäder har det varit mycket att stå i inför Siljan Runt, men nu är det äntligen dags. Foto: Christoffer Landgren.

Siljan Runt är tillbaka – med tusentals cyklister startande

Denna lördagsmorgon är det hög tid för 3000 cyklister att sätta sig i sadeln igen. Det har nämligen blivit dags för Siljan Runt 2023, tävlingen som avgörs i tre olika långa sträckor runt Siljan och Orsasjön.

— De som är yngre cyklar oftast den kortare sträckan även om den längre sträckan är populärast, säger Helene Tjäder, som är ordförande i Sollerö IF.

Däcken är pumpade, kedjorna oljade och de runt 3000 deltagarna bör vara taggade. För 56:e gången avgörs cykeltävlingen Siljan Runt. Start och mål är i idrottsparken på Sollerön. Tidigast i väg är de som åker den 16 mil långa sträckan runt både Orsasjön och Siljan. De börjar trampa klockan 06.30.

Men då det byggs mycket i Mora med omnejd, kommer tävlingen se lite annorlunda ut från tidigare år. På sträckan mellan Mora och Orsa gäller det att hålla lite extra hårt i styret samt behålla skärpan.

— Bansträckningen är lite annorlunda i centrala Mora och utanför Orsa. Man bör vara lite mer uppmärksam i år, speciellt de som varit med tidigare och som är vana vid att cykla på en viss bana. Detta beror främst på omdragningen, men också att man leds om till gång- och cykelvägar på vissa ställen. Där finns det andra trafikanter att ta hänsyn till, säger Sollerö IF:s ordförande Helene Tjäder.

Åldersmässigt brukar det skilja sig vilken sträcka som cyklisterna valt. Utöver 16 mil (grön skyltning) finns en kortare runt bara Siljan på tolv mil (blå skyltning). Den tredje och kortaste distansen är på sju mil (röd skyltning), runt Orsasjön.

— De som är yngre cyklar oftast den kortare sträckan även om den längre sträckan är populärast. Oavsett vilken man väljer försöker vi serva våra cyklister så att de kan få en så bra upplevelse som möjligt. Vädret rår vi inte på, men vi håller tummarna för att det slipper blåsa. Regn ser vi i alla fall ut att slippa – trots att det nog blir lite kallt tidigt på morgonen.

Annons
Många har anmält sig till årets upplaga av Siljan Runt. Foto: Christoffer Landgren.

Vad gäller könsfördelningen så är den ojämn. Runt 70 procent av deltagarna är män; 30 procent kvinnor.

— Det är övervägande män. Ibland undrar man om det är någon kvinna med överhuvudtaget.

Detta gör ingenting för arrangörerna. De kommer inte anstränga sig för att efterlikna exempelvis Vasaloppet på den punkten, som satsat på att skapa större jämställdhet mellan könen.

— För folkhälsan kanske det är bra, men för den som arrangerar den här typen av lopp spelar det ingen roll. Vi lägger ingen större vikt på om det är en kvinna eller man som deltar.

Syftet med loppet är att dels samla in pengar till klubbarna, dels att ge deltagarna en upplevelse utöver det vanliga. Bland annat för Sollerö IF är detta ett av de viktigaste evenemangen under året för klubbens ekonomi.

— Det är för föreningens drift som vi gör det. Syftet är annars att ge deltagarna ett så bra lopp som vi bara kan. Gör vi det återkommer också cyklisterna – för att skapa en god cirkel. Med detta kan vi fortsätta bygga och utveckla både föreningen och anläggningen.

Många tävlar för klubbar. Där går det att hitta ett och annat lokalt lag.

— Vissa vill träna på hur det är att cykla i klunga, andra gör det mer som en rolig grej. Och det finns både lag från Mora och Leksand som deltar.

Finns det då någon som tävlingen kan ”flasha” med bland deltagarna; någon känd person? Ja, det är några stycken.

En av dem är eldsjälen Leif Resar, som gör sitt 50:e lopp. Och en annan cyklist har gjort ytterligare sex lopp.

— Stig Johansson har cyklat alla 56 lopp sedan starten, med det som är i år.

Annons
Start och mål är på Sollerön i Mora. Foto: Christoffer Landgren.

Att det blir en kaosartad start finns det ingen risk för. Trots att cyklisterna börjar samtidigt i respektive lopp, kommer de kunna hålla tillräckligt avstånd till varandra i inledningen. Därefter registreras tiden genom ett chip och sensorer längs med sträckan.

— Det brukar vara ordnat, lugnt och sansat. Inget startskott går. De cyklar bara i väg.

Vid kontrollerna kommer det finnas både varm och kall dryck samt annan energipåfyllning. Det lär behövas, för detta är ett tufft lopp oavsett avstånd. Men för de som tar sig runt Siljan, vilken del brukar då generellt vara tuffast?

— Oj, svårt att säga. Jag kan tänka mig att den sista biten från Siljansnäs fram till mål är jobbigast – men det är helt individuellt, säger Helene Tjäder.

Inne på idrottsområdet finns föremål för att klara loppet. Foto: Christoffer Landgren.