
”Nästa år siktar jag på att åka alla de nio milen”
Hon är uppväxt i Skattungbyn och älskar Vasaloppet. Hon har suttit klistrad vid tvn och tänkt att en dag ska hon åka det klassiska loppet. Men Malin Olsson har inte kommit till skott. Inte förrän på söndag då SVT-profilen som skidande reporter ska följa åkarna in i mål.
— Vi har ju ingen snö, det är noll procent, så jag har inte åkt en sekund skidor på snö här nere i Malmö. Men jag ska ju bara åka från Hökberg till mål, det ska jag väl klara, säger Malin med ett skratt.

SVT-profilen har jobbat många år med tv, men skidande reporter är en ny roll för den snart 41-åriga tvåbarnsmamman med rötter i Skattungbyn.
— Jag är ju dalkulla i blodet och har åkt en hel del skidor när jag var yngre. Min dröm har varit att åka Vasaloppet nån gång, men det har inte blivit av. Jag vet inte om jag verkligen hade tagit tag i det själv, så det var bra att nån annan styrde upp det hela och väldigt kul att jag fick frågan.

Nu ska Malin som sagt inte åka alla de 9 milen. Hon ingår i SVT:s stafettlag som ska följa åkarna från Sälen till Mora.
Hennes lagkompisar är komikern Måns Möller, förra årets mästerkock Adam Thulin, samt alla tiders främsta långloppsåkare på damsidan, som bland annat har två segrar och fem andraplatser i Vasaloppet, numera gravida experten Britta Johansson Norgren.
— Jag är väldigt glad att jag får åka den sista sträckan och ta laget in i mål. Jag har visserligen inte kunnat åka skidor då vi inte har nån snö i Skåne, men jag ha åkt rullskidor, kört stakmaskin och löpning, det är det jag skrapat ihop i träningsväg, berättar hon.
Trots ovanan på snö är hon inte orolig.
— Det är ju inte hela loppet jag ska åka, 19 kilometer ska jag klara. Med pannbenet kan man komma långt och det är inte mycket som kan stoppa mig, menar en optimistisk Malin och bjuder på ett nytt skratt.
— Sen är ju vitsen inte att jag ska åka snabbt, i spåret ska vi prata med folk och man kan följa hela sändningen av vårt lag på SVT Play.

Hon har inte tränat på snö i Skåne, men hon var en vända till Mora för att få teknikträning av Mathias Svahn, som har två fjärdeplatser i Vasaloppet som bäst, det i IFK Mora SK:s dress. Svahn som också gör de fyra SVT-åkarna sällskap hela resan från Sälen till Mora.
— Jag åkte mycket skidor som barn, men nu är det väl 30 år sedan. Jag minns när jag åkte med farfar Arvid, men det var inte frågan om nån prestation, då var det friluftsliv och inte träning. Vi stannade på elljusspåret i Skattungbyn när solen låg på där och vi åt en macka, det är mina minnen från skidåkning och det är bara fina minnen.
Svahn är en rutinerad Vasaloppsåkare. Det är också kameramannen Adam Karlsson som följer stafettlaget alla de 9 milen och som dessutom har en kamera på sig som väger 15 kilo. Adam gör sitt tionde lopp som skidande fotograf med bara en stav och tung utrustning.
— Ja, men vilken kille, han åker hela loppet bärande en kamerautrustning, säger Malin beundrande.
Så då kan man förstå att hon tycker att 19 kilometer i ”snacktempo” inte ska vara något när kamera-Adam redan skidad drygt 7 mil när Malin ska börja sin färd i Hökberg.
Hur var det nu med teknikträningen i Mora, hur många mil fick hon ihop när hon var på ”träningsläger” med Svahn?
— Jag förstod att det inte skulle bli så mycket skidåkning. Vi skulle ju filma och då brukar det bli en massa snack. Sen är både jag och Mathias ”snackepåse”, som man säger i Skåne, vi tycker båda om att prata, haha.

Filmteamet fick ihop det de ville ha med, en på skidor ovan Malin. Hon själv hade hoppats på mer träning, men det blev som hon befarade att det skulle bli.
— Det blev lite teknikträning, ett par varv inne på Hemus skidstadion, inte mycket skidåkning alls, konstaterar hon.
Men roligt hade de och det roligaste var nog när hon såg ett bekant ansikte lite längre bort.
— Det var Mathias som sa att Staffan Larsson var där med en grupp som han coachade. Då åkte vi fram och snackade lite.
Malin Olsson berättar att hon har ett speciellt minne gällande Staffan Larsson.
— När Staffan vann 1999, då var jag på plats vid målet i Mora. Det var kul att se en Morabo vinna och jag har en bild på Staffan som jag fotade själv från då han vann, säger hon stolt.

I ungdomen var hon ofta på plats och kikade på de som slet i spåret. Numera sitter hon för det mesta vid tvn och njuter av Vasaloppet.
— Första söndagen i mars, då sätter man på tvn och hoppas på svensk seger. Jag brukar alltid titta och jag älskar att höra Jakob Hårds röst.
En speciell känsla är när hon får höra den välkända melodin som är så starkt förknippat med Vasaloppet.
— Jag börjar gråta varenda gång jag hör den där låten vid målet. Det här är världens största långlopp, ett så stort evenemang på vår ort, så känner jag, även fast jag kommer tre mil från Mora, från Skattungbyn.
— Det är superviktigt att kunna ha så stora arrangemang. Världens blickar riktas mot Mora, jag blir himla glad och rörd över det, fast jag numera bor i Malmö, poängterar Malin.
Hon bor visserligen i Skåne, men i hennes hjärta bor dalkullan. Därför blir hon extra glad när hon får göra jobb här uppe. I fjol fick hon också jobba i trakterna av Mora, närmare bestämt på Myrängsgården i Bonäs, som drivs av Marianne Östlund.
— Det är som en kalender och handlar om att jag fått för mig att jag tillsammans med mina barn ska fixa allt inför julen under november månad. Det spelade vi in förra vintern och sändes nu i november.
Det här är en SVT-satsning som slog mycket väl ut.
— Ja, det blev jättepopulärt, superuppskattat. Jag fick bland annat ett meddelande från en familj som skrev att en resa upp till Dalarna smäller högre än en resa till Disneyland.

Och Malin har förståelse för att folk tycker så.
— Det är så fint där vi spelat in, som ett sagoland, ja det ser ut som en drömvärld, beskriver hon stolt.
— Jag hoppas jag kan vara med och bidra till turismen här uppe, tillägger Malin.
Att det var ett populärt program visar det faktum att det kommer en säsong 2 av ”Fixarjulen” som även den spelas in i Bonäs.
— Vi ska spela in nån gång här under våren. Det är nåt magiskt med snö, många barn får inte uppleva det. Mina barn har inte åkt pulka en enda dag den här vintern, i stället har de badat i lervälling. Då är det bättre med snö, skrattar Malin.

I övrigt i tv-väg som Malin håller på med har hon just nu en blogg på SVT Barn. Hon har spelat in den nionde säsongen av ”Vem bor här” och i höst planeras det för inspelning av säsong 10. Hon ska också vara med i Sommarlov.
Men nu närmast står hennes debut i fäders spår på programmet. Med två små barn, 2 och 5 år unga, som går på dagis är hon livrädd för att dra på sig sjukdom som ska spoliera hennes Vasaloppssöndag.
— Man får göra allt för att parera småbarnsbacillerna, som magjsuka, influensa och förkylningar.
— Jag har för övrigt läst hur Anna Haag gör, hon ska ju åka Vasaloppet. På sociala medier skriver hon att hon sover själv hemma i sitt gamla flickrum i Hansjö, barnen sover i ett annat rum. Man får lära sig av proffsen, haha.
Såväl Malin Olsson som Anna Haag kommer från Orsa och båda har hedrats med att få en sten med sitt namn i Orsas egen ”Walk of fame”, som här heter ”Walk of Orsa” och finns placerad efter gågatan. Där finns många kända Orsanamn.
— Det är fint att vara med där, men jag har inte sett det själv. Det är 90 mil mellan Malmö och Orsa och man hade önskat att det fanns bättre förbindelser.
— Ska man åka bil, så får man ta det över två dagar, så det är inte så ofta som jag är upp. Men jag har mycket släkt kvar, pappa bor i Skattungbyn, jag har en farbror i Våmhus och nån i Älvdalen, ja jag har släkt lite överallt i trakterna där uppe.

Malin poängterar att hon är enormt stolt över att komma från Dalarna.
— Jag känner en jättestark stolthet, det är lite speciellt.
Hon berättar att hon till och med har sjungit på Orsamål i SVT Skåne.
— Nej, det var inget att vara nervös för. Inte behöver man vara rädd för att det ska bli fel, det är ingen jäkel här nere som märker om man sjunger fel, haha.

Som tvåbarnsmamma och fullt upp med jobb är vardagen ett pusslande, konstaterar hon.
— Det är väl för oss som för alla småbarnsföräldrar. Vi har två envisa tjejer och visst är det en kamp, men det är väldigt kul och utmanande.
Ibland kan det vara riktigt svårt att få ihop familjepusslet och Malin bjuder på en anekdot.
— Sambon jobbar som producent och när han var i Ryssland på turné och jag lämnade barnen på dagis, så kom jag att tänka på när jag satte mig på flyget till ett jobb; ”Om det händer barnen något på förskolan, så finns det ingen förälder som kan hämta…” Då fick jag mig en tankeställare.
Nu är det inte fullt lika ångestfyllt om båda föräldrarna till flickorna samtidigt åker iväg på varsina turnéer.
— Mamma har flyttat ner till Skåne och det är så tacksamt att ha henne där.
Under fredagen anlände Malin från snöfattiga Skåne till ett mer snörikt Vasaloppsland. Söndag eftermiddag nån gång, beror på hur snabba hennes lagkamrater är, står hon redo i Hökberg. Men det kommer att ta tid, då själva idén är att de skidande reportrarna ska prata med de som kämpar i fäders spår.
— Jag börjar med det här, det får bli en härlig försmak, så tar jag sikte på att åka alla de 9 milen nästa år, säger en skidtörstande Malin Olsson.