Annons
Siljan News logo
Annons

Betalade för sin egen operation

Mats Halvarsson nekades magnetröntgen och fick rådet att ta Ipren mot sina smärtor.

När han inte fick hjälp på Mora lasarett, sökte han sig utomlands och bekostade själv en höftoperation.

– Jag har betalat runt 80 000 kronor ur egen ficka och att bli av med smärtan, var värt varenda krona, konstaterar Mats.

När vi pratar med 68-årige Halvarsson har det gått lite drygt ett halvår sedan han opererade höften och där en tysk specialist bytte ut en trasig del mot en protes.

– Jag är helt smärtfri, det känns hur bra som helst och jag blir bättre och bättre. När det gäller pengarna jag lade ut, har jag fått tillbaka de 5 000 kronorna för en magnetröntgen jag gjorde i Finland. När det gäller utlägget för själva operationen, som gjordes i Tyskland, väntar jag fortfarande på ett besked, berättar Mats.

Det var i början av 2017 som Halvarsson började känna smärta i ljumsken. Det är så det brukar kännas när artrosen ”slår till”. Mats begärde att få en röntgen och i april samma år genomfördes en i Mora. Röntgenbilderna visade lite artros i höftleden, men inte så pass mycket att det skulle behövas en operation, bedömde läkare.

– Men jag hade så jäkla ont, så jag fortsatte gå till läkare för att få hjälp. En läkare sa faktiskt till mig ”Du spelar bättre tennis än din kropp är tränad till.”

Nog för att Halvarsson är duktig i tennis, men han tyckte det var ett konstigt uttalande av läkaren.

Mats spelar veterantennis i Tyskland och trots smärtor ställde han upp för sitt lag. Det tyska lagets läkare gav Halvarsson smärtstillande sprutor innan match.

Han fick allt ondare över sommaren och sökte då till Jari Koskinen. Efter tre månader konstaterade den tidigare i Orsa boende naprapaten att han inte kunde hjälpa Mats bli kvitt sina problem. Koskinens råd var att Halvarsson skulle ta kontakt med ortopeden i Mora.

– De trodde att smärtan kunde bero på inflammation och erbjöd mig en kortisonspruta, men bara fyra dagar efter att jag fått sprutan, hade jag lika ont igen.

Halvarsson begärde då att få en magnetröntgen gjord för att få en förklaring till smärtan som aldrig ville ge sig. Han fick dock nobben i Mora.

– Jag fick rådet att ta en Ipren… Men då fick jag nog.

Mats förstod att han inte skulle få hjälp av Mora lasarett och vände sig på nytt till Jari Koskinen för råd. Koskinen gav då Halvarsson ett telefonnummer till Synlab i Helsingfors. Mats ringde dit för att höra om de kunde göra en magnetröntgen för att försöka få svar på vad som orsakade smärtan. Det här var i januari i år och i Finland tog de emot den skadade svensken med öppna armar och snabbt gick det.

– Jag ringde Synlab en onsdag. De frågade direkt när jag kunde komma och redan på måndagen hade jag fått en tid klockan 11.00.

Mats tog båten över till Helsingfors och är tacksam att en kompis kunde följa med honom på resan.

– Det är ju en stor båt och jag hade så svårt att bara ta mig framåt och så hittar han bra i Helsingfors. Jag behövde verkligen stöd och hjälp på resan, då jag knappt kunde sätta ner foten.

När läkarna i Helsingfors studerade röntgenplåtarna såg de vad som var fel, varför Halvarsson hade så ont.

– De förstod att jag hade ont, men att det inte kom från artrosen. ”Du måste ha skadat din höftkula i ett tidigare skede”, menade läkarna.

Läkarna på Synlab förstod också varför läkarna i Mora inte såg felet via en vanlig röntgen. Skadan satt på baksidan på vänster höftkula och kunde bara konstateras via magnetröntgen.

Halvarsson spelade hockey i yngre dagar (har faktiskt spelat med Lill-Strimma Svedberg i Mora IK) och troligen har skadan, som många år senare ledden till smärtan, uppkommit under hockeykarriären, var analysen från Synlab.

De som sökt vård i Sverige vet att det kan dröja till en nödvändig operation. Mats fick en tid för magnetröntgen enormt snabbt i Finland och fort gick det också från det att specialistkliniken i Tyskland fick se röntgenplåtarna, till att Mats fick lägga sig upp på operationsbordet.

Sedan ska det poängteras att Halvarsson hade bra kontakter, vilket förstås inte var en nackdel.

– Som lagkamrat i Tyskland hade jag en allmänläkare. Han pratade med en ortoped, som spelade i samma klubb som oss, men i ett yngre lag och därefter gick det snabbt. Den 18 januari i år skickade jag röntgenplåtarna och den 25 januari, en vecka senare, ringde de från Tyskland.

– De förstod att jag hade väldigt ont och en månad senare, 27 februari, så opererades jag.

Halvarsson fick en protes inopererad i vänster höft. Undertecknad har gjort en liknande operation och skickades hem efter tre dagar. Mats Halvarsson låg tio dagar på kliniken i Tyskland.

– Normalt i Tyskland efter en sådan här operation är att man är kvar under sju dagar, men jag fick tre dagar extra, så att allt verkligen skulle vara okej då de skickade hem mig.

Varje morgon på kliniken fick Mats lymfmassage för att få igång blodcirkulationen i det opererade benet. Efter det, var det träning i trappor som gällde. Efter en och en halv vecka, tyckte läkarna att svensken var redo att lämna kliniken i Tyskland.

Undertecknad genomgick sin höftoperation i maj 2017. Den genomfördes i Mora med lyckat resultat. De tre första månaderna efter operationen fick man order att vara extra försiktig. Det var korta promenader och lätta övningar, som rekommenderades.

Tennis och löpning, är inte något man rekommenderar överhuvudtaget efter en höftoperation, i alla fall inte från svensk ortopedexpertis.

Redaktören är mycket nöjd med sin rehabilitering, men är inte i närheten i jämförelse med hur snabbt Mats Halvarsson återhämtade sig. Sedan har vi kommit fram till att Mats protes är mindre än den undertecknad fick inopererad, men även Halvarssons var en stor höftoperation.

Kan påpekas också att undertecknad opererades på en tisdag och skickades hem på fredagen samma vecka. En del skickas hem en dag tidigare.

Halvarsson fick efterbehandling under tio dagar på kliniken i Tyskland innan de ansåg honom redo att åka hem.

Det tog inte lång tid efter operationen innan Mats var helt smärtfri, beskriver han.

– Jag släppte kryckorna redan efter 2-3 veckor.

– Läkaren tyckte att det kanske var lite tidigt att börja med tennis så snabbt som jag ville, då jag efter sju veckor kände mig helt smärtfri. Han poängterade att jag kunde börja slå lite, men låta bli att springa ute i hörnen och jaga bollar. Två månader efter operationen spelade jag seriematch igen och det kändes okej.

Mats Halvarsson, till vänster, och Perra Finsén vann dubbelklassen i Orsamästerskapen som avgjordes i slutet av juli.                     Foto: JÖRGEN WÅGER

 

När Mats i somras berättade sin historia då han spelade en turnering här i Orsa, trodde undertecknad knappt det var sant, att det ens var möjligt att komma tillbaka så snabbt efter en höftoperation.

– Men jag har överhuvudtaget inte känt någon smärta sedan jag släppte kryckorna. De skar av senor och muskler, så det tar ett tag innan man återfått full styrka, men höften blir bättre och bättre.

Undertecknad tyckte det var en intressant story som Halvarsson hade att berätta och tog kontakt med honom i september för att höra hur det gått med ersättningen, om han fått tillbaka pengarna han lagt ut.

– Försäkringskassan har betalat ut de 5 000 kronorna jag lade ut för den magnetröntgen jag gjorde i Helsingfors. Det enda jag behövde betala var 300 kronor, som patientavgiften är i Sverige.

När det gäller själva operationen och den avgiften på runt 80 000 kronor, väntar Mats fortfarande på besked.

– Har de samma motivering som då jag fick för magnetröntgen, så borde jag få tillbaka för operationen också.

– Jag brukar spela tennis i Falun med en gammal läkare och han berättade att det kostar det dubbla att operera sig i Sverige, så han menade att det inte skulle vara några problem att få tillbaka det jag lagt ut. Jag har ju sparat in halva kostnaden genom att operera mig i Tyskland.

Men Halvarsson väntar fortfarande på ett besked, trots att det gått snart sju månader sedan operationen.

– Jag ringde till Försäkringskassan i början av veckan (10-11 sept) för att höra om jag eventuellt fått avslag och det inte hade kommit fram till mig.

Men det finns fortfarande inte något beslut gällande om Mats ska få ersättning för det han lade ut för operationen.

– Jag fick till svar av Försäkringskassan att de fortfarande väntar på att få handlingar i ärendet från Landstinget Dalarna och att FK redan i april skickade en påminnelse för att de redan då tyckte att det hade tagit för lång tid. Och nu har det ju snart gått ett halvår sedan dess, säger Mats med en suck.

Han berättar sin historia för att kunna hjälpa andra i samma situation, poängterar han.

– Kan jag hjälpa en enda, så är det bra. Jag tror inte många vet om att man har den här möjligheten att operera sig utomlands, men får du inte hjälp i Sverige så har du rätt till operation i ett annat EU-land.

Pengarna är ändå inte det väsentliga, understryker Halvarsson.

– Jag såg verkligen fram emot att spela mycket tennis när jag blev pensionär, men då fick jag så ont och inte fick jag nån hjälp (Läs: magnetröntgen) när jag begärde det i Mora.

– Jag vill inte klanka på läkarna eller övrig personal, utan det är hela landstinget det är fel på. Varför inte göra som i Danmark och Norge, de har inget landsting där och det fungerar bra och man borde lägga ner det här i Sverige också, är Mats bestämda åsikt.

Efter mycket kämpande och framför allt bra kontakter, blev Halvarsson till slut av med sin smärta och numera kan den 68 år unge Rättviksbon utöva sin favoritsport.

– Jag kör 3-4 gånger i veckan, spelar tennis både i Mora och Falun, plus att jag kör fys på det. Det är så härligt att jag kan göra det utan smärta och värt varenda krona jag lagt ut, konstaterar en nöjd Mats.