
Motorintresse lade grunden – bygger nu om bilar och transporterar jättefordon
Carstyle i Älvdalen började 2007 mer eller mindre som en hobbyverksamhet som växte fram ur Mikael Perssons motorintresse. Men också ett intresse för ljud och ljus i bilar.
I Motorklubben River Valley Racing samlade Mikael några år senare ungdomar och gav dem en möjlighet att få gasa, sladda och burna under kontrollerade former på bana eller is istället för på Dalgatan.
Samtidigt växte Mikaels företag Carstyle.
Länge bedrevs verksamheten i ett garage på gården. Det var inte alltid som grannar uppskattade alla bilar som trängdes där för att anpassas till A-traktorer eller utrustas med ljud och ljus.
Under åren letade Mikael efter en verkstad där verksamheten kunde växa. För några år sedan kunde han också köpa den verkstad där han i dag har sin stadigt växande verksamhet.
— Nu ska vi växa här och kunna få ordentlig ordning vid verkstaden, säger Mikael.
Fortfarande är han en mästare i att bygga om bilar och registrera dem som A-traktorer, mån om att bilarna ska vara säkra och inte gå att manipulera vad gäller hastigheter.
Mikael som är tusenkonstnär när det gäller bilar och ljud, har vad det senare gäller också blivit en ofta anlitad discjockey.
Till i somras byggde han också om en del av en verkstad till butik, med inriktning på bilvårdsutrustning och då inte minst ljud och ljus, men också kommunikation.


Parallellt med det har Mikael och hans företag blivit en viktig entreprenör åt stadigt växande moraföretaget FH-Tech.
— De förser hela landet med entreprenadutrustning som dumprar, grävmaskiner och andra stora maskiner, berättar Mikael.
Carstyles uppdrag är att skötas logistiken med att få ut dumprar, grävmaskiner och övrig tung utrustning till kunderna.
— Just nu har vi transporterat flera stora dumprar och grävare till gruvindustrin i Gällivare, berättar Mikael.
— FH-Tech äger fordonen som vi använder för att köra ut utrustningen, sedan hjälper vi till med att hitta returlaster, berättar Mikael.
Vi, är i det här sammanhanget de anställda på Carstyle, totalt har Mikael just nu 13 anställda utöver honom själv. Ett företag där de flesta är i 20-årsåldern och han själv bland de äldsta med sina 38 år.
— Sju av oss har alla behörigheter vad gäller körkort och tillstånd, men också en rad andra utbildningar som för brand, berättar Mikael.
Det krävs också, för en resa till Gällivare kräver ett eller två stora dragfordon, en lastbil och en följebil.
— Följebilen är vår egen, medan de andra fotdonen är FH-Techs berättar Mikael.

Bland förarna finns Mathilda Järudd och Ellinor Mattsson.
— Det var Micke som tjatade på oss, förklarar Ellinor, som just nu inte kan ta långresorna med hänsyn till lilla dottern Matilda.
— Så nu blir det mest kortare körningar i närområdet, men därtill jobbar jag med kontorsjobb, säger Ellinor.
— Jag utbildar mig till brandman just nu och kan bara hoppa in i bland, säger Mathilda, som tidigare körde åt Schenker och DHL utifrån Borlänge.
En långresa till Gällivare är över 100 mil enkel väg. Det med laster som kräver både följebil och ofta dispenser för att få köras.
— Lasterna kan uppgå till över 70 ton. Vi har körtider med vilotider inplanerade, så resan tar tre dygn, berättar Mikael.
Men innan resan börjar så hjälper Carstyle moraföretaget FH-Tech med att utrusta de stora dumprarna och lastmaskiner med kommunikationsradio, belysning och ibland även alkolås.
— Vi avlastar FH-Tech de jobben. Då maskinerna ändå passerar Älvdalen och vi jobbar just med den utrustningen och har den kunskapen, så är det en bra lösning för både FH-Tech och oss, säger Mikael.

För att klara av den monteringen ska nu Mikael bygga ut verkstaden med en 200 kvadratmeter stor byggnad som rymmer de allra största lastmaskinerna.
— Tidigare har vi gjort jobbet utomhus, men vi har så mycket jobb så vi måste nu få en verkstadshall där vi kan ta in de här stora maskinerna.
Bygglov är beviljat och Mikael väntar nu på startbesked så bygget kan dra igång och utustningsjobben kan flytta inomhus.
— Många har undrat vad bygget kommer att kosta, men svaret är att jag vet inte. Det enda som jag vet är att vi måste få till den verkstadshallen.


Ute på gården står flera stora grävmaskiner som nu ska utrustas efter kundernas beställning med kommunikationsutrustning och extra belysning. På släpet på den stora lasttrailern står en enorm dumper.
— Den kommer från Atikgruvan i Gällivare och ska till Mora för service, berättar Mikael.
När de inte har returlast som ska tillbaka till FH-Tech för service, som i det här fallet, så letar Mikael och hans team returlaster.
— Vi brukar alltid hitta något som är stort och som ska söderut. För vår del är det värdefullt att kunna bidra med inkomster till FH-Tech som äger de stora lastfordonen.
— Det kan vara allt från stora fordon, båtar och husbilar till olika former av byggnader.
Den stora lastbilen som i regel följer med trailer-ekipaget har en rejäl kran och brukar lasta tillbehör till lastmaskiner som inte ryms eller som blir för tunga för att lasta på trailern.
— Skopor och däck är exempel på sådant som vi tar på lastbilen. Sedan kan vi använda den och den stora kranen till en rad andra uppdrag som vid husbyggen.
Inne i verkstaden står flera A-traktorer och det är också ofta via dem som unga motorintresserade söker sig till Mikael.
— De får skruva på sina bilar här och snabbt blir de en del av vår verksamhet. Till en början får de städa och göra enklare insatser vägledda av de som hunnit få mer utbildning och erfarenhet.


Joel Persson är en i Mikaels team, redo att rycka in med allt från att köra tunga dumprar till Gällivare eller skruva med bilar.
— Det här är ett jobb kombinerat med ett intresse, säger Joel, medan han rensar ett torrförråd för att göra plats för den planerade utbyggnaden.
— Jag är glad att jag har ungdomar och yngre som jobbar. De har ett intresse för fordon och är väldigt noggranna. Dessutom är de kunniga, säger Mikael.
Ur ett motorintresse har Mikael byggt ett snabbt växande företag, samtidigt så har han plockat upp en rad unga motorintresserade som idag bygger om bilar men numera också utrustar gigantiska lastmaskiner som sedan körs ut i hela landet.
Parallellt med allt det finns också Mikaels intresse för motorsporten och hans River Valley racing.
En verkstad och en verksamhet som är något av en ungdomsgård men framförallt en väldigt stor arbetsgivare i Älvdalen.
