
Morkarlbyhöjdens innovativa talarstol invigdes – pryds av mosaik
Morkarlbyhöjdens skola invigde sin nya talarstol under tisdagen, i samband med projektet ”Gestalta din livsmiljö”. Talarstolen har skapats av eleverna i årskurs 7 samt särskolan och är prydd med mosaikplattor som framställer elevernas idéer kring den perfekta skolgården.
— Inte trodde jag att vi, i februari 2022, skulle stå här idag med denna fantastiska talarstol, säger Mora kommuns för- och grundskolechef Inga-Lena Spansk.
Stolta lärare, rektorer och ansvariga från kommunen fick ta del av den färggranna talarstolen som Morkarlbyhöjdens skola skapat. Mosaikplattorna glänste i solen denna eftermiddag.
Inga-Lena Spansk, skolchef på för-och grundskoleförvaltningen i Mora kommun, var överraskad av hur kreativa alla elever varit under den tid som projektet pågått. Hon ställde sig i elevernas talarstol för att uttrycka detta.
— Inte trodde jag att vi, i februari 2022, skulle stå här idag med denna fantastiska talarstol – men framför allt med alla era idéer och underlag till kommande utemiljö på Strandenskolan, säger hon.
Grundskolechefen underströk att de gjort en tjänst för de som ska gå på skolan i framtiden, när Strandenskolan väl står klar med sin skolgård.
— Vet ni vad som är det bästa av allt? Ni ställer upp för alla era blivande kompisar. För ni ska inte gå där, om det inte är på Rosa Huset. De som ska gå där går i årskurs två just nu. Har ni inga syskon eller kompisar som ska gå där så är det än mer fantastiskt att ni gör det här.

Syftet med projektet är att knyta an till barnkonventionen och se till att alla barn har en rättvis grund att stå på.
— Det handlar om barns rätt till delaktighet, barns rätt att kunna påverka och att – i ert fall – hitta på en skolgård där man kan vara aktiv, där man kan hänga och vara trygg utifrån ett konstnärligt uttryck. Vi vill att alla ni på Morkarlbyhöjdens skola ska känna att ni kan vara med och påverka.
Ordförande för grundskolenämnden, Carina Sjöberg (M), berättade i sin tur att nämnden kommer ta emot elevernas förslag och diskutera dem med eleverna under onsdagen.
— Några av er kommer träffa mig samt några politiker för att lämna över och diskutera drömförslagen ytterligare; i kategorierna sport, tillgänglighet, landskapsdesign, lek, rörelse och kultur. Ert arbete som ni har gjort hittills och kommer att göra framåt påverkar i högsta grad hur den nya högstadieskolan kommer se ut framöver, säger Carina Sjöberg (M).
Eleverna fick givetvis inviga talarstolen de med. Där presenterade de vilka idéer de kommit fram till är värda att utveckla (de hade också framme idéerna i form av pappersmodeller utanför gamla kommunhuset i slutet av mars). Dessa illustrerade bland nya fotbollsplaner, basketplaner, rullstolsbanor och grönytor med många träd.

Skolans bildlärare Lena Sundberg var även hon imponerad över hur eleverna låtit kreativiteten flöda.
— Det som är så häftigt med det här arbetssättet är att vi lyfter fram elevernas idéer, tankar och hur de vill ha det. Varje år kommer det nya årskurssjuor som undrar vad de ska göra på rasterna. De säger att de inte är bra att sitta med telefonen. Det behövs någonting. Det är roligt att se hur eleverna kan alltifrån att få fram sina språk, till att också skissa ned idéer och skapa pappersmodeller. Många spännande förslag har kommit upp, säger Lena Sundberg.


