Annons
Siljan News logo
Annons
Anders Bjernulf, vd Destination Sälenfjällen.

”Varje år rekryterar vi i en omfattning av fem Northvolt”

Strukturen för arbetet kring besöksnäringen i Malung-Sälens kommun är en högaktuell fråga i och med kommunens steg mot att avsluta sin delaktighet i Visit Dalarna och dess moderbolag Utveckling i Dalarna Holding AB.

Kommunalråd Hans Unander har i tidigare intervjuer hänvisat till att man istället vill se andra lösningar till samarbeten, bland annat tillsammans med Destination Sälenfjällen. Så vilka är egentligen Destination Sälenfjällen och hur ser deras roll för kommunens besöksnäring ut?

Destination Sälenfjällen bildades 2013 ur den dåvarande organisationen Turismintressenter i Sälenfjällen.

— Under en lång tid hade man uttryckt saker som ”tänk om någon skulle” och ”man borde”. Till slut insåg föreningens medlemmar att denna ”någon” inte fanns och bestämde sig för att starta ett bolag och anställa en person med uppdraget att driva besöksnäringsbolagens gemensamma intressen, berättar Anders Bjernulf, vd Destination Sälenfjällen.

Anders Bjernulf är idag  den enda anställda i bolaget då han 2017 tog över rollen som vd efter Charlotte Skott. Destination Sälenfjällen ägs av sina 155 medlemsbolag där alla typer av verksamheter finns representerade, från de största till de minsta. Uppdraget är att samordna, synliggöra och driva bolagens gemensamma intressen. Genom åren har arbetet haft en betydande funktion för bland annat utvecklingen av Scandinavian Mountains Airport och för arbetet med den Gröna vägen till Sälenfjällen.

Annons
Anders Bjernulf, vd Destination Sälenfjällen, företräder Sälenfjällens besöksnäring genom att berätta om hur de lyckats växa genom utökat och målmedvetet samarbete.

— Nyckeln är samarbeten. När kommun och näring samarbetar blir ett plus ett lika med tre, säger Anders Bjernulf och tar ett exempel på gynnsam samverkan när destinationsbolaget deltar i planeringsfasen för hur Vasaloppsvägen ska byggas om och genom detta kan se till att det inte sker under de perioder då allra flest besökare behöver ta sig till och från Sälen.

— Vi har ett informellt, framtidsorienterat och actiondrivet samarbete med Malung-Sälens kommun vilket innebär en unik kvalité, säger Anders Bjernulf och tillägger att han dagligen samtalar med kommunens ledning.

Att förklara besöksnäringen som den omfattande verksamhet den idag är innebär ett betydligt mycket mer abstrakt och komplext arbete än vad det är att presentera en industri eller liknande typ av verksamhet som vi är mer vana att sammankoppla med framgångsrikt företagande.

— Sälenfjällens besöksnäring innefattar så väl SkiStar som är det största och även börsnoterade bolaget, mindre företag med exempelvis hundspann som erbjudande och den snickare som kanske inte ens inser att han ingår i besöksnäringen men som har en verksamhet vars omsättning till stor del kommer från just byggen kopplade till just denna. Det är också att förminska verksamheten att bara prata om turism. Så många besöker i dag Sälenfjällen utan att göra det i rollen som turist, säger Anders Bjernulf.

Foto: Kalle Hägglund/Skistar

Fördelen med besöksnäringen är att den genom sina investeringar skapar arbeten. I en traditionell industri kan en investering innebära en effektivisering av verksamhetens automation och därmed möjliggöra att personal friställs. Så är det inte inom besöksnäringen. Här blir investeringarna till jobb.

— Varje år rekryterar vi i en omfattning av fem Northvolt, berättar Anders Bjernulf.

Sälenfjällen är världens fjärde största vinterdestination. Här finns 6000 fritidsboenden och besöksnäringen förvandlar varje år orten till en storstad jämförbar med storleken av Västerås.

— Vi har idag en infrastruktur som behöver kunna gå från att möta några tusen invånare till att kunna försörja hela Västerås med exempelvis el, vatten och avlopp. Bolag som VAMAS och Malungs Elverk gör det jäkligt bra och levererar. Det blir alltid tydligt när vi pratar med olika aktörer som exempelvis polis eller Vägverket när vi kan ställa frågor som ”Skulle ni bemanna hela Västerås med bara en patrull”, eller att säga ”På den här bron ska hela Västerås kunna möta hela Västerås”, förklarar Anders Bjernulf.

Annons
På den här vägen ska ett Västerås kunna möta ett Västerås de dagar då man byter stugor i Sälenfjällen.

I Sälen har näringen under innevarande tioårsperiod investerat motsvarande 480.000 kr per invånare vilket saknar motsvarighet i Europa.

— Det är helt fantastiskt hur näringen bygger. Hade hotell i liknande storlek byggts i Falun-Borlängeområdet hade det varit det enda man pratade om. Jag är tveksam till hur många hotell i Sverige med 800 bäddar som byggs idag, säger Anders Bjernulf och refererar till skidanläggningarnas kontinuerliga byggande.

Hållbarhet är ett av Destination Sälenfjällens fokusområden.

— Av våra besökares samlade klimatavtryck består 80 procent av resan hit och hem. Det innebär att vi måste tänka mycket större än att bara investera för hållbarhet här på destinationen, berättar Anders Bjernulf.

Som en av sina samverkansinsatser har Destinationsbolaget nyligen varit en del av att söka- och få medel vilket möjliggjorde snabbladdare till ett värde av 25 miljoner som uppfördes i Malung, Vansbro och i Smedjebacken. I fokus för framtida möjligheter står naturligtvis också arbetet för en järnväg till Sälenfjällen.

— Tänk vilken möjlighet att vi skulle kunna ha en tågförbindelse som drivs av lokalproducerad vätgas vars utsläpp blir vattenånga, säger Anders Bjernulf.

Destination Sälenfjällen målar med de stora penseldragen och fungerar som en samordnande part till de befintliga och välfungerande näringar som Sälenfjällens aktörer är.

— Vi arbetar inte med affärsutveckling eller med sälj på något sätt. Våra företag klarar det så bra själva. Det vi utför är påverkansarbete. Vi lobbar och samverkar, avslutar Anders Bjernulf.