
”Nu ska vi lägga fokus på det pedagogiska ledarskapet”
Till hösten drar Leksands nya skolorganisation i gång. Sammilsdalskolan blir två skolor och ett nytt rektorsområde kommer att bildas för de mindre skolorna. Kommunens utbildningschef Annica Sandy Hedin berättar om den nya politiska inriktningen – färre antal medarbetare per chef ska stärka det pedagogiska ledarskapet i kommunens grundskolor.
Kommer elever att flyttas?
– Nej, alla elever går kvar på sina respektive skolor. Men på det här sättet kommer våra medarbetare få mer tillgång till sin chef, vilket vi tror mycket på.

Hur känns det inför hösten?
– Jättebra! Även om det här är en förändring så tror jag att alla medarbetare förstår syftet med den. Sedan kanske några tycker att det går fort, men sådana här stora förändringar behöver göras i början av ett läsår. Nu ska vi lägga fokus på det pedagogiska ledarskapet, stärka arbetsmiljön och skapa bättre förutsättningar.
Den kommunala grundskolan i Leksands kommun har ett tydligt uppdrag från politiken med visionen att bli en av Sveriges bästa grundskolekommuner. Hur upplever du det uppdraget?
– Det är en spännande utmaning och jag tycker att vi är på gång. I Leksand har vi haft vår läs-, skriv- och språksatsning under två år, vilket gett bra resultat, men det tar tid att förändra saker inom skolan. Vi är en kommun med bra resultat, men som kan bli bättre.
Utbildningschefen berättar vidare att syftet med omorganisationen inför läsåret 2025/2026 är att lärarna ska få mer tid med sin chef när det handlar om styrning i det pedagogiska arbetet. Tillsammans kommer man att satsa på att ledarskapet i klassrummet stärks.
I Leksands grundskolor har man cirka trehundra lärare/medarbetare. Med den nya organisationen har man nu tillsatt 1,5 extra rektorstjänst.
– Vi har fått extra medel för fysiska läroböcker samt ett statsbidrag på en halv miljon kronor som ska gå till kompetensutveckling av våra grundskolelärare.
Inför hösten kommer det även att bli ett nytt rektorsområde där Ullvi, Tällberg, Siljansnäs och Gärde skola ingår. Tillsammans kommer de att ha två rektorer.
Varför görs den förändringen?
– De lite mindre skolorna har sina utmaningar och i och med detta kommer de kunna dra mer nytta av varandra samt stärka varandra i hur man löser saker på en mindre enhet.
På Insjöns skola och Anpassad grundskola kommer man att fortsätta att ha varsin rektor, men man kommer att utöka ledningen med en biträdande rektor för respektive skola.
Sammilsdalskolan delas upp i två skolor: en F–6 och en 7–9-skola. Sammilsdalskolan F–6 kommer att ha samma rektor och biträdande rektor som Åkerö skola. Sammilsdal F–6 blir kvar i samma byggnad som i dag, paviljongen, och har även lektioner i högstadiebyggnaden. Sammilsdalskolan 7–9 blir en egen skola i samma byggnad som i dag, med en rektor och en biträdande rektor.
– Nu ska vi öka samarbetet mellan skolorna och förbättra arbetsmiljön för rektorer, personal och elever på våra skolor, avslutar utbildningschefen Annica Sandy Hedin.