
Från planta till planka
Nils Eriksson & Co i Leksand var från början en traditionell järnhandel som så smått hade börjat resan mot en mera renodlad bygghandel. Neco, som namnet i folkmun var, hade sin fasta kundkrets på byggmaterial men när det gällde virke var man inte lika starka.
Det var när AB Karl Hedin tog över 2012 som virket kom in i sortimentet på allvar. Detta var efterlängtat av de mångåriga medarbetarna. Nu var man äntligen en komplett Bygghandel.
Nu lever vi verkligen upp till vår devis ” Från planta till planka”!
— Det tog ett tag men sedan lärde kunderna sig att handla allt hos oss. Nu står virket för hälften av försäljningen av det tunga byggmaterialet, berättar Jonas Sjödén, platschef på anläggningen.
Han var tidigare säljare på Neco men fick ett erbjudande om befordran när den aktuella platschefen valde att hoppa av i samband med ägarbytet.
— Det var AB Karl Hedins vd Lars Lindgren som tyckte att jag i alla fall skulle prova och det ångrar jag inte idag. Lars var ett stort stöd för mig under min första tid. Det kändes lite tufft att bli bas över dem som man var kolleger med tidigare men det funkade jättebra. Utan mina kollegor skulle jag aldrig klara mitt uppdrag. De är den viktigaste resursen!
Proffskunder och hemmasnickare
Leksand drar till sig semesterfirare framför allt sommartid i motsats till Sälenområdet som är en av landets absoluta turistmagneter vintertid. I Leksand finns ett hundratal byar i dalaromatisk stil.
Här finns mycket att uppleva för så väl naturälskare som kulturupptäckaren och inte minst för barnfamiljen. Många av stugorna ägs av utsocknes personer från bland annat Mälardalen.
— Det är många människor som värnar om sin fritid och därför väljer de allra flesta att anlita hantverkare, berättar Jonas Sjödén som uppger att 70 procent av kunderna är proffskunder. Samtidigt finns det en hel del så kallade ”Duktiga gör det självare” som finner oss som en trygg leverantör med hög service och kunnig personal.
Med en fast befolkning på ca 16 000 personer finns det behov av byggvaror. Hedins, som också har anläggningar i närbelägna Rättvik, Borlänge, Falun, Mora, sysselsätter 14 personer i Leksand.
— En av våra styrkor är att vi ” syskon” hjälper varandra, och kunden kan handla på samma kundnummer på alla våra 43 anläggningar i Sverige.
Det är jätteutvecklande för Leksand att handeln stannar här istället för att kunderna ska åka till Falun eller Borlänge, tycker Jonas. Därför ser han det som en ”skyldighet” att vara så komplett som det möjligen går.
— Där en av de största fördelarna är att vi hjälper varandra. Vi har ju bland annat en systeranläggning i Falun med ett komplett utbud av virke, där vi kan komplettera till våra kunder i Leksand. Om våra objektssäljare säljer där det redan finns Hedin-anläggningar så löser vi detta smidigt genom att leveranserna går via dem.
Känslan av familjeföretag kvar
Jonas Sjödén upplever alltjämt att han arbetar i ett familjeföretag även om det är skillnad jämfört med hans förra arbetsgivare. Vi jobbar hårt med att vara decentraliserade och att verka på den lokala marknaden. Det lockar mig att få vara med och utveckla oss här i Leksand, att ständigt vara på tå, nyfiken och lyhörd för kundernas signaler.
En viktig sak som Jonas och hans medarbetare är att stödja barn och ungdomsidrott runt om i Leksands kommun, vi stödjer även andra för oss viktiga kulturinslag och olika byalags engagemang i att rusta upp bystugor och andra lokaler.
— Vi lägger en hel del pengar på detta, som ett sätt att bjuda tillbaks till orten vi verkar i.
När vi går runt på anläggningen noterar vi att det finns utrymme för lokala varianter i sortimentet. Kunden Johan på Lundströms Bygg, kommer med några kilo björknäver i famnen, detta läggs under timmerstockarna på många äldre stugor för att behålla stilen från förr.
— Vi verkar på den lokala marknaden och som ett led i detta har Leksandsdörren med tiden blivit en av Hedins avtalsleverantörer vilket nu genererar en hög försäljning av en för oss lokal produkt.
Att de anställda också trivs i den nya ägarens regi märks på Lars Kedvik som arbetat i företaget i närmare 40 år och i mars pensionerades butikschefen Åke Winter efter 20 år i företaget.
Nu tar Lina Olofsson över ansvaret som butikschef, hon är nu redo för större uppgifter efter 2,5 år —som trainee på Hedins.
— Det är nyttigt att ha varit trainee för man får förståelse för alla led i kedjan, säger hon.
Kunden Bosse Höglund, Dala Snickarservice, lastar brädor när han sammanfattar vad de anställda på Hedins försöker sträva efter.
— För oss är detta i princip vårt lager med bra personal och nästan alltid produkterna hemma.