
Världens bästa skidåkare samlas inom kort på Idre Fjäll
Sveriges största arrangör av världscuptävlingar och stora tävlingar på snö, det är med största sannolikhet Idre Fjäll.
Nu gör den stora skidanläggningen sig redo för en säsong som drar igång redan den 20 oktober. En vecka senare kommer media till Idre Fjäll för de pressdagar som Svenska Skidskyttelandslaget traditionellt håller på Idre Fjäll. Det i samband med att Idre Fjäll är basen för träningen inför världscuppremiären.
När sedan tävlingssäsongen drar igång så är det också skidskytte som är först i gång med Sverigepremiären på Idre fjäll, tävlingar som också är säsongsstart får Vinterstudion i SVT.
Sedan rullar det på med en rad stora tävlingar. När skidskyttelandslaget reser till världscuppremiären i Finland, så är det puckelpiståkarna som har tävlingspremiär på Idre Fjäll.

— Vi inleder med en internationell tävling helgen den 18-19 november, berättar Martin Westblad, som är tävlings- och träningsansvarig för vinterns alla tävlingar och träningsgrupper på Idre Fjäll.
Puckelpiståkarna kommer med största sannolikhet att få en helt ny tävlingsarena när de branta backarna Svarten 1 och Svarten 2 byggs om för att bli nedfarterna där den sparade snön läggs ut för de alpina grupperna.
—Inom några dagar hoppas jag att vi har en lösning med belysning och då flyttar vi över försäsongsträningen för puckelpist till Svarten 2 och de alpina grupperna till Svarten 1, säger Martin.

Det finns en rad fördelar med att skapa en egen tävlings och träningarna för grenarna puckel och alpint, men också för skicross försäsongsträning.
— Framförallt öppnar vi då Specialen för våra traditionella gäster. Det är i den backen vi har den bästa kapaciteten för att tillverka snö, så med lite kyla går det att öppna den backen ganska snabbt, säger Martin.
Samtidigt blir det enklare att schakta ut den sparade snön i Svarten 1 och Svarten 2.
I Svarten 2 har redan arbetet inletts med att gräva för att ge backen den profil som krävs för världscupen i puckelpist.
— Under måndagen var också TV-produktionen på plats för att titta och bekanta sig med den backen, så nu gäller det bara att få till belysning, så har vi en modern tävlings- och träningsarena för de alpina försäsongsgrupperna.
Ytterligare en fördel är att det då blir lättare att ta emot träningsgrupper även när de vanliga skidgästerna är på plats.
—Det blir som en arena, är den inte bokad så är våra gäster välkomna att känna på det hårda tävlingsunderlaget, säger Martin.

För de alpina grupperna med yngre åkare kan Svarten 1 bli väl brant.
—För dem är det bättre att använda Västbacken och nu är ni var en helt ny lift vid Tallbacken så är det helt perfekt för de yngsta åkarna, säger Martin.
Med lite kyla så ska även den nedfarten kunna öppnas relativt snabbt.
När det gäller längdåkning så är Idre Fjäll sedan länge världsledande vad gäller kombinationen längdskidåkning och sparad snö.
— I år skapar vi ett spår för motionärer som blir drygt två kilometer men som enkelt kan förlängas om vi får snö kvar när vi lagt ut den snö som behövs eller om vädret tillåter, förklarar Martin.
— Vitsen med det spåret är att vi inte behöver stänga spår när vi har tävlingar eller elitlag som tränar på stadion.
För elitlag kommer från hela världen för att träna på Idre fjäll under hösten.
— Det vi märker är att lagen bokar lite senare. Jag vet dock att utöver svenska landslag och klubblag så är till exempel skidskyttelandslaget från både Estland och Korea inbokade.
Snön för elitlagen läggs ut i två etapper. Först den ordinarie tävlingsslingan och inför tävlingarna så byggs spåret ut med sträckningen genom fäboden.
— Snö har vi så det räcker och betydligt mer än tidigare år, säger Martin Westblad, om det som är det som gör att klubbar och landslag står på kö för att komma hit.
— Det som är roligt är att vi får alltmer norska gäster. Utöver klubbar och landslagssatsningen genom Team Elon så kommer också Norge hit med tre stora vallabussar för att testa skidor inför vintern.
Tommy Halvarsson är marknadschef för Idre Fjäll som nu ser den tidiga snön i kombination med träningsläger och tävlingar som en viktig del av verksamheten.
— För oss betyder alla läger och tävlingar att vår vintersäsong kommer igång mycket tidigare och med längre säsonger får vi också möjlighet att erbjuda längre anställningar till vår personal, säger Tommy.
En orsak till att allt fler landslag hittar till Idre Fjäll är givetvis den säkra snön och alla det möjligheter som erbjuds med närhet till både pister och skidspår men också boende, mat och gym.
— Ytterligare ett plus är den svenska valutan, nu är det väldigt prisvärt för utländska landslag att träna i Sverige, säger Tommy.
— Vi är stolta över att allt fler hittar hit och väljer att träna på Idre Fjäll.
Med mindre än en månad kvar till det att snön ska vara utkörd så är också programmet för vinterns tävlingar spikade.
Det som är oklart nuläget är om det också blir världscup i speedski på Idre fjäll.
— Just nu ser det mörkt ut för tävlingar i Sverige. Varken Idre fjäll eller Skistar kan garantera att backarna, Chocken eller Väggen kommer att vara tillgängliga till vecka 10, säger Mikael Brunnberg, som är speedskigeneral för världscuptävlingarna i Sverige.
Idre Fjäll kommer i vinter att stänga rekordtidigt, redan den 7 april.
— Vi borde då kunna jobba vidare med olika träningsgrupper, funderar Martin Westblad.
— Ofta är förhållandena då väldigt bra, så vi får se om jag kan få något stöd för att erbjuda klubbar att träna eller arrangera tävlingar efter det att vi stängt.
Även sommarsäsongen bjuder på elitidrott med Idre Fjäll som bas.
Varje sommar arrangeras också Idre Fjällmaraton som vuxit ut till att bli Norra Europas största trailtävling med 3000 deltagare.
I juni 2025 återvänder också världscupen i Orientering til Idre Fjäll. Det blir tredje gången som världens bästa orientera samlas för tävlingar runt Idre Fjäll.
Vinterns tävlingsprogram på Idre Fjäll:
20 oktober: Idre Fjäll öppnar för skidåkning, längd och alpint
11-12 november: Sverigepremiär Skidskytte, SVT Vinterstudion
18-19 november: Internationella skidskyttetävlingar
24-26 november: Ford Energy Cup, FIS, längdskidor
8-10 december: IBU cup skidskytte
9-10 december: Världscup puckelpist, Viaplay
15-16 december: Europacup, skicross
22-24 mars: Final världscupen Skicross, Viaplay
23-24 mars: Frida Hansdotter cup, alpint (Idre Himmelfjäll)
24 augusti: Idre Fjällmaraton
