
Nya gränsregler stängde gräns – slår hårt mot Flötningen
Gränshandel, veterinär, släktbesök. Det finns många anledningar att besöka Norge och för norrmän eller icke svenska medborgare bosatta i Norge att resa över gränsen till Sverige.
Smittspridningen ökar snabbt i Sverige och övriga Europa och därför har regeringen beslutat om skärpta inreseregler. Det betyder att de allra flesta som reser in i Sverige och som är äldre än 12 år behöver visa negativt covid-19 test från och med den 28 december. Därmed räcker det inte längre med enbart ett covidpass.
Vad är det då som gäller och vem utöver den långa listan med undantag får resa in i Sverige eller till Norge.
In till Sverige får alla medborgare resa och de får inte ta valfri väg in till Sverige. Det gäller också utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige.
Väl i Sverige rekommenderas de att testa sig efter utlandsresor, till utlandet hör också Norge. Folkhälsomyndigheten skriver följande: ”Alla resenärer uppmanas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Detta gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man haft covid-19 det senaste halvåret. Det gäller även de som har uppvisat ett negativt test i samband med inresa. Barn under förskoleklassålder är undantagna.”
Utländska medborgare är skyldiga att från och med tisdagen den 28 december också ha ett negativt covid-19-test vid inresa i Sverige, även de som är vaccinerade. Testet får vara max 48 timmar gammalt vid gränspassagen.
Barn under 12 år behöver inte vara testade och utöver dem finns det undantag för bland annat gränspendlare.
Men det finns en rad oklarheter för polisen som är satt att hantera gränskontrollen.
Den stora röda skylten som sitter vid gränsen på riksväg 70 i Flötningen talar med stora bokstäver om att det är ”Förbjuden inresa”.
Polisen kräver att alla som ska in i Sverige ska ta vägen över Stöa och Sälen där det finns en bemannad gränskontroll, men det framgår inte vid gränsen. Där står bara den stora röda förbudsskylten.
— Den är att ses som en mur, det är inte tillåtet att passera gränsen på andra platser än de godkända, förklarar Lars Hedelin på polisens presstjänst.
— Vi har en gränsövergång mellan Stöa och Sälen på riksväg 66. Det är den närmast platsen från Flötningen där vi kan kontrollera att den som kommer är svensk medborgare och att utländska besökare har gjort den test som krävs.
På övriga mindre vägar kommer polisen att cirkulera och genomföra stickprovskontroller.
— Blir man stoppad i en sådan så kommer man att hänvisas att återvända till Norge och passera gränsen vid en godkänd övergång. Det kan innebära en lång omväg, men något annat straff väntar inte, säger Hedelin.
Ett straff väntar dock med norsk byråkrati. Vid återvändandet till Norge krävs en norsk inreseregistrering samt krav på att göra ett test inom 24 timmar.
— Jag delar uppfattningen att skylten vid Flötningen borde förtydligas, men just nu är det ett förbud att köra in i Sverige den vägen, säger Lars Hedelin.


— Det är tyvärr allt annat än solklart och informationen för inresor till Sverige är allt annat än tydlig, suckar Göran Lagerström, som driver Gränsbua i Flötningen, en knapp kilometer in på den svenska sidan.
I norska Drevsjö på andra sidan gränsen finns merparten av hans kunder. För att återvända till Norge finns också regler, men de är betydligt tydligare idag. Alla som reser in i Norge måste registrera och testa sig, antingen vid gränspassager där det är möjligt eller inom 24 timmar på testplatser i Norge.
— Det som stör mig är den otydlighet som finns, som till exempel hur skylten vid gränsen är utformad, säger Göran.
— Jag har sökt på hemsidor men det är allt annat än tydligt. Vad som gäller i min butik vet jag för där finns ett tydligt regelverk, men just nu känns det som om myndigheterna är mer måna om att stoppa de få som åker över gränsen samtidigt som hemvändare på flygplatserna bara får rekommendationer.
Inne i Görans butik dog handeln mer eller mindre när regelverket skärptes på tisdagen.
— Någon trängsel har jag då inte, men jag får väl ihop till strömmen.
— Nu får jag hoppas på en meter nysnö, så skotertrafiken kommer igång, säger Göran.
— Det handlar om envars ansvar att inte sprida smittan, därför är gränsen stängd och det är bara att beklaga att det blir långa omvägar och problem, men var och en måste göra vad de kan, säger Lars Hedelin.