
Nu ska maten anpassa för skolelever respektive äldre
Det har kommit in en rad synpunkter och medborgarförslag om maträtterna som serveras som skollunch och även till de äldre på kommunens särskilda boenden i Älvdalen.
Förslag om en alternativ rätt för skolelever fick nej, men till höstterminen ska elverna erbjudas mat som lockar dem att äta skollunch.
— Vi säger nej till både en enklare frukost, liksom till en alternativ maträtt för skolelever, förklarar kommunalrådet Peter Egardt (S).
Både de äldre och skoleleverna har haft svårt att uppskatta maträtterna som serverats. Det har gjort att många elever valt att avstå från att äta skollunch.

— Det som nu sker är att vi kommer att ha en differentierad matsedel för skoleleverna och de äldre. Det är inte alltid som barn och äldre önskar samma rätter, så nu ska det bli olika matsedlar för skola och äldreboenden.
Den nya matsedeln ska inledas när skolan startar efter sommarlovet och kommer sedan att utvärderas efter ett halvår. Det införs också en möjlighet att införa en fyra veckors meny för äldreomsorgen.
— Det här är en lösning som tror ska få fler barn att lockas in i matsalen och även äta skollunch, säger Peter Egardt.
Roger Eriksson (SD) är överens med Peter Egardt om att en lösning med anpassade menyer är bra.
— Det är också viktigt att barn och ungdomar erbjuds att vara med och påverka matsedeln med matråd, säger Roger och tar Älvdalens Utbildningscentrum som ett exempel där eleverna påverkat menyer och där maten uppskattas av de som äter.
— En fördel med den här lösningen är att maten fortsätter att lagas i de kök vi har idag, säger Roger.

Tanken är att till höstterminen 2025 så kan köket i Älvdalsskolan börja laga mat till barn och elever på Älvdalsskolan.
Tallbackens kök kommer att laga mat till såväl äldreomsorg som förskolan, samt eventuellt även Rots skola, liksom allergikost.
På Solängsgården i Idre lagas maten till grundskoleeleverna på Strandskolan och Buskoviusskolan.
Köket på särskilt boende i Särna kommer från och med nu att enbart laga mat till brukarna på särskilt boende och sannolikt förskolorna i Idre och Särna.
När det gäller maten till de äldre som ännu bor kvar på det särskilda boende på Solängsgården liksom de på trygghetsboendet finns det en del frågetecken.
— Kommundirektör Kristian Koivumäki har fått i uppdrag att tillsammans med kostenheten jobba med att se över verksamheten och då ingår även frågan om matlagning till de äldre i Idre, säger Peter Egardt.
Bakom beslutet om den förändrade matproduktionen fanns det en stor enighet.
— Det finns ingen mening med att laga mat som ingen äter, säger Roger Eriksson.