
Skatefest i Rättvik
Allt började med att rättvikaren Gogo Sörlin var på skid-VM i Falun 1974 och fick se två freestyleskidåkare. De två var Göran Hammargren och Peter Tennhagen som också ägde Sveriges första skateboardaffär belägen Stockholm. Gogo var också friåkare på skidor och rebell, en kreativ gubbe helt enkelt. Gogo köpte nu in skateboards för att sälja i familjens sportaffär i Rättvik och kom då på att det var lika bra att bygga en skatepark så att ungdomarna hade någonstans att åka. 1979 så arrangerade han ett sommarläger vilket var världens första i sitt slag, vilket betyder att Rättvik och Gogo har varit väldigt viktiga för skatesportens födelse och utveckling i Europa.
Förra året arrangerades en reunion på det lägret. Vilket har fått en fortsättning i år. Den 8-9 juli arrangeras Eurocana Summercamp Reunion av skateboardarna i föreningen Hela Rättvik Rullar och den gamle europamästaren Hans ”Puttis” Jacobsson som fortfarande vid passerade 50 år fortfarande är aktiv åkare.
—Vi har en förening för skateboardåkare som fyllt 50 år och idag är vi över 30000 medlemmar. Vi trodde väl aldrig att vi skulle kunna hålla på så länge men vi lägger det på en nivå som vi känner att vi kan hantera, det finns faktiskt de som är bättre nu än de var som unga, säger Puttis.
Det gäller dock att hålla på kontinuerligt för i takt med att åren går har kroppen en tendens att bli stelare och reaktionsförmågan försämras också.
—Förr hann man ta emot sig, vända sig likt en katt, idag ligger man där som en Gustafskorv rätt ner i betongen och så gör det ont ett par dagar, säger Puttis
Sporten i sig är omhändertagande. Alla bryr sig om varandra. Åldersspannet sträcker sig från 4-80 år och alla åker med alla. De sista åren har sporten fått ett uppsving som kommer att stegras då kommunerna har förstått nyttan med att anlägga skateparker. Många som åker bräda har någon kombination och får utlopp genom brädan.
—I sommar kommer Mike McGill, som för övrigt nyligen fick ta plats i Skateboarding Hall Of Fame, till Eurocana i Rättvik. Han var den som förde sporten vidare när han 1984 gjorde världens första 540 på skateboard som sedan cyklisterna, snowboardåkarna och skidåkarna tagit över. Det tricket har format vår sport, säger Puttis.
I sommar har man bjudit in svenska och nordiska åkare både killar, tjejer och juniorer till Rättvik. Sverige står sig bra i konkurrensen ute i världen och flera svenska åkare kan kvalificera sig till OS som antagit sporten i sitt program. Men det där med OS är inte helt populärt inom sporten då friåkarna tycker att sporten inte skall in i några fack.
—Jag tycker att förbunden behövs för att branschen skall överleva med tävlingar och annat. Nu har vi fått igenom en motion om att på alla tävlingar så är det hjälmtvång, så har det inte varit förut, säger Puttis.
På programmet i Rättvik så står både uppvisningar och tävlingar. Inte nog med det filmaren Christopher Sanitate, från Tällberg, håller på att spela in en film som ska handla om den ursprungliga rampen som stod i Rättvik och som Mike McGill gjorde sina trick på när det begav sig. Rampen hittades ute i skogen i södra Stockholm, och den kommer att fraktas upp till Rättvik igen och monteras ihop. Filmen skall vara klar om tre år. Puttis flaggar också för att under 2018 kommer det att hända världsunika saker i Rättvik relaterade till skatevärlden.