
”Jag vill att alla ska få likvärdigt, ingen ska vara utanför”
Sara Clarstedt har ett brinnande intresse för att göra livet enklare och inkluderande för alla med födoämnesallergier. Sedan 2015 driver hon bloggen ”MatSara” där hon delar med sig av egenkomponerade recept och tips som kan hjälpa personer med celiaki och multiallergiska till ett så “vanligt” liv som möjligt. Nu har hon prisats för sitt genuina engagemang och vunnit priset Guldaxet som delas ut av Celiakiföreningen i Stockholms län.
— Det känns jättekonstigt och så roligt, jag blir alldeles rörd. Men det är också ett erkännande och en klapp på axeln som bekräftar att det jag gör faktiskt betyder något, säger en glad Sara.
Att hon har ett stort engagemang för att skapa maträtter, fikabröd och annat som kan ätas av alla oavsett om du har en eller flera allergier grundar sig på att det finns familjemedlemmar med livsmedelsallergi. Och när vården stod handfallna med tips och recept tog Sara saken i egna händer och testade sig fram för att skapa mat som liknar och smakar som ursprungsmaten i smak och konsistens.
— Vår son är ju så pass allergisk så vi kunde ju inte ha vanliga livsmedlen hemma, så jag har egentligen lärt mig när behovet uppstod. Jag har ett sug av att förstå hur det fungerar, att mixtra med olika smaker och konsistensen så att upplevelsen ska bli likvärdig och hur olika livsmedel funkar och hur man kan byta ut de.
I dag har Saras blogg runt 1000 besökare per dag och vid storhelger som den som stundar fördubblas antalet då många behöver tips på hur man kan göra julmat som smakar julmat fast utan gluten, nötter, mjölk, ägg och andra av våra baslivsmedel.
— Det finns mycket inriktning mot de som har celiaki men inte så mycket för de som har andra allergier. Jag får höra så mycket från folk som jag ger tips och råd om mat. Det jag uppskattar och det som känns meningsfullt är att det har förändrat deras vardag när de kan få likvärdigt trots att de har en allergi. Det finns så många barn och vuxna som aldrig kunna äta en sås eller fikabröd och som nu kan äta, det känns så himla fint och det ger energi att fortsätta, då är det värt att ge av sig själv och dela med sig.
Hur ska man tänka om man ska bjuda på mat till någon som har en födoämnesallergi?
— Jag tycker att folk ska tänka lösningsfokuserat. Många blir rädda och osäkra och den som är allergisk blir oftast utan. De flesta allergiker uppskattar att bara bli tillfrågade – hur kan vi göra? Vad kan du äta? Det roliga är att man kan göra allting, vi har till och med äggfria ägghalvor på julbordet. Jag vill att alla ska få likvärdigt, ingen ska vara utanför, jag drivs av ett gemenskapstänk, det är ett sätt att leva, avslutar Sara som just nu arbetar med att skriva klart sin kokbok som planeras komma ut nästa år.