Annons
Siljan News logo
Annons
Med stöd av:
Företagarna
Per och Britt Richloow på Siljansnäs Stugby. Foto: Linda Axelsson.

Ritsch ratsch Richloow!

Vintern 2019 köpte stockholmsparet Britt och Per Richloow Siljansnäs Stugby. Britt är en äkta Söderböna medan Per har sina rötter Tasbäck och sedan paret tog över verksamheten på Björkberget har de köpt 18 soffor, kapat sängstommar, målat, kaklat, renoverat bangolfen, för att bara nämna några av punkterna som checkats av på den ständigt växande att göra-listan.

Richloows vill att hela byn ska leva och önskar att ”what’s in it for us-” ska vinna över ”what’s in it for me-mentaliteten” . Därför har de även rusat med huvudet före in i Albergo Difusso-projektet, det regionala byhotellsprojektet som dragit i gång i fem dalabyar.

— Bara en sån sak som att Pers tumme har växt ut ifrån mitten av handen till en mer normal placering, skrattar Britt.

 

Annons

Utanför receptionsbyggnaden tillika byns mittpunkt för turistinfo parkerar en traktor med släp. Parets hundar välkomnar vedleverantören från Almo med en utskällning. Tillsammans följer man efter vedtransporten och visar var lasset ska tippas där sex kubik kluven björkved bildar en stor hög vid vedskjulet, allt för att Britt och Per vill ge sina gästerna möjlighet till mysbrasor i stugorna som är utrustade med eldstad.

Paret börjar lasta in veden i skjulet, staplar och konstaterar skrattandes att nu har de att göra. Eller rättare sagt ännu mer att göra. Per berättar om många gästers något begränsade kunskap inom eldning inomhus och om alla gånger han sett röken välla ut från stugors fönster och dörrar.

— Då får man gå dit raskt och säga att det är jättekul att de eldar innan jag öppnar och informerar om spjället. Det brukar bli ett litet ”aha” till svar, skrattar Per.

— Traktorn, glöm inte Flexitrac, säger Per och öppnar en garageport. Där står den nya röda blanka familjemedlemmen som gör det redan roliga livet runt stugbyn ännu roligare. Vi plogar, sandar och fixar groparna på grusvägarna men vi hade nog behövt en instruktionsbok. Någon sådan fanns dock inte så vi kör lite på känn, säger Britt.

Vi nämnde inledningsvis den ständigt växande att göra-listan. Gunde Svan-mentaliteten att ”ingenting är omöjligt” är tydlig hos Britt och en av de senast avbockade punkterna har en minst sagt annorlunda bakgrund. Ett större sällskap ringde och ville boka flera stugor än vad man initialt planerat men det var inte bokningen i sig som är det speciella utan följdfrågan. Bokaren på andar sidan luren undrade nämligen om det fanns en vallabod i Stugbyn. Britts svar? Ja såklart.

— Efter samtalet ringde jag snabbt upp Per och frågade vad en vallabod var för något. Jag insåg snabbt att här var det bara att fixa en sådan och efter tips ifrån Siljansnäs löp och skidklubb var vi med vallabod!

Vad har ni mer på gång egentligen?

— Oj oj, vi har en jädrigt spännande grej på gång, men den kan vi inte berätta om än, ler Britt. Men, det har med människors ändrade beteende efter coronapandemin att göra. 

Något nytt inför sommarsäsongen kan ni väl berätta om?

— Ja, gu´ ja! Vi har massa grejer på gång. ”Perra” håller på att bygga en bastu på hjul som gästerna ska kunna boka till sin stuga eller ner till Byrviken, säger Britt innan Per fyller i.

— Till i sommar har vi fixat kanoter och kajaker för uthyrning. Två tonårskillar ska sköta om samt instruera den som vill i kanot – och kajakpaddling. 

Annons

Stugorna börjar redan bokas upp inför sommaren och redan nu är man fullbokade under midsommarhelgen då sommaren 2021 även den ser ut att gå i ”hemestrandets” tecken. Gästerna från utlandet har av förklarliga skäl lyst med sin frånvaro men istället har svenskarna dykt upp och trots världsläget ökade verksamhetens omsättning förra sommaren med 20-25 procent. Per siar dessutom om att årets sommar kommer bli ännu bättre.

Parets vänner säger att det är sjukt att de kan spenderar så mycket tid tillsammans utan att bli osams. Det är dock en sanning med modifikation. En gång har de nämligen blivit osams i stugbyn när de skulle lyfta in en säng i ett rum och hur de än gjorde fastade den. Efter många kommentarer som ”lyft!” och svaret ”jag lyfter!” visade det sig att rummet endast var 197 centimeter brett. Sängen var helt enkelt tre centimeter för lång.

De fick lära sig kapa sängbottnar och framförallt blev de varse att timmerstugorna är byggda på känn där varken rummen eller stugorna har identiska mått. Det liksom mycket annat fick fixas snabbt vilket paret gjorde på bästa sätt. Inte undra på att Britt och Per bland sina vänner är kända under namnet – ”Ritsch ratsch Richloow”.

— Här får vi utlopp för alla våra galna idéer och vi gillar verkligen att jobba tillsammans, konstaterar Per och Britt Richloow.