Siljan News logo
Annons
Ett julbord som inte de äldre i Älvdalen erbjuds. Arkivfoto: Nisse Schmidt.

Så blir julmaten på äldreboendena i Älvdalen och Malung-Sälen

Det finns många som är upprörda över att Älvdalens kommun valt att dela upp julmaten på flera dagar. Det innebär att på julaftonen serveras enbart ett julbord med kall mat.

Annons

För många är julen en högtid med dignande julbord, men för de äldre i Älvdalen kommun blir det ett lite magrare julbord.  Det som dukas upp på bordet blir följande: Två sorters inlagd sill, en sillsallad/husmorssill (ej lax), garnerad ägghalva, julskinka och senap, rödbetssallad, kokt potatis och Ris á la Malta.

Inga köttbullar och ingen prinskorv eller någon varmrätt, mer än kokt potatis, kommer att erbjudas de äldre.

Till Julaftonsmiddagen serveras Janssons frestelse som dagens enda varmrätt.

Kostenheten i Älvdalens kommun har valt att sprida ut julbordets rätter över flera dagar, så på juldagen serveras följande meny: Frukost: Tomtegröt och julskinkemacka, Jullunch: Varm, Efterrätt: Saffranskaka med gräddklick och hjortronsylt, middag: Husets val.

På annandag jul väntar sedan lutfisk med vitsås.

Den menyn finns det nu synpunkter på och framförallt är det avsaknaden av en varmrätt i samba med julaftonens julbord som saknas.

Siljan News har varit i kontakt med både anhöriga och kökspersonal som ifrågasätter att det inte serverar en varmrätt på julaftonen och att dela upp julmaten på flera dagarna.

En av orsakerna till uppdelningen är att gamla inte äter så mycket.

— Det handlar om stolthet att få duka upp ett fint julbord men också glädjen för de äldre att få se ett julbord med lite mer rätter på. För även om inte alla orkar äta av allt, så är det ändå ett sätt att visa att det är jul, säger en anställt som ska förbereda och duka upp julbordet.

— Jag är så besviken, jag har varit i kontakt med kostenheten och tycker att de gamla ska få en julmåltid värd namnet, säger en anhörig.

Annons
Stefan Sjögren levererar påskgodis och dricka till de äldre på Särna äldreboende. Arkivfoto Nisse Schmidt

Den anhöriga har tur för hennes anhöriga finns i Särna och i Särna finns Stefan Sjögren som trollar med knäna och har hittat en fond att söka lite pengar ut men framförallt samlar han in pengar för att sätta färg på de äldres vardag.

Till de stora helgerna kommer Stefan som lite av tomte till äldreboendet i Särna med en säck full med godis och dricka. Både öl, snaps och en konajk till kaffet brukar finnas med i Stefans godissäck.

— Vi har nu 3500 kronor att handla för om det inte kommer in fler bidrag, säger Stefan.

— Som det är nu så finns det all anledning att försöka få till en catering, så de äldre erbjuds ett riktigt julbord.

Att stoppa ner påsar med prinskorv och köttbullar i godissäcken innebär att Stefan eller någon annan måste steka dem, för det kan inte ordinarie kökspersonal hjälpa till med.

— Klarar jag inte av att få ihop så mycket så det räcker till en ordentlig catering så får jag väl steka lite prinskorv själv, för nog ska de äldre få lite mer än bara en kall lunch som julbord.

Blir det sedan köttbullar och prinskorv över så finns en förhoppning att anhöriga kan hälsa på och värma på maten eller göra köttbullsmackor på juldagen och annandagen.

— Jag ska genast bidra till Stefans insamling och ställer direkt upp och hälsar på min anhörige och gör köttbullsmackor, säger den anhörige som Siljan News varit i kontakt med.

— Det han gör för de äldre är så värdefullt.

Annons
I Orsa skänkte Kungshaga Hotell ett helt julbord som avbokats till de äldre. Foto. Mikaela Friström

I grannkommunen Malung-Sälen följs i stort sett samma meny, men där kompletteras julaftonens meny med hemlagade julköttbullar och till Janssons frestelse på kvällen serveras också prinskorv.

— Vi köper köttfärsen från Karelius, så den är lokal och köttbullarna i köket i Malung är redan rullade och infrysta, berättar Jennie Eriksson som är enhetschef äldreomsorgen kost.

— De kommer också att rullas för hand i köken i kommunens norra del, lovar Jennie.

När det gäller julbordet så har Malung-Sälen valt att dela upp rätterna på flera dagar.

— De äldre orkar inte alltid äta så mycket, men genom att fördela rätter på flera dagar så får de ändå ta del av julmaten, säger Jennie Eriksson.

Anna-Lena Lindholm är chef för kostenheten i Älvdalen och bemöter kritiken på sociala medier med att den består av felaktigheter.

— Vi har tänkt på de äldres smakupplevelse över julhelgen och delat upp maten så att de kan få alla smakupplevelsen som vi förknippar med julen.

— För juldagsmiddagen har vi även lagt in en måltid där köken kan laga specifikt för regionens mat om köken önskar, förklarar Anna-Lena Lindholm.

Utifrån de synpunkter och frågor som blivit aktuella så har kommunen också valt att lägga ut ett svar på sin hemsida, men i Särna finns den alternativa lösningen med julgodis och förhoppningsvis en julmatt genom catering.