
”Det här är verkligen mitt andra hem – ska kännas lite som ett vardagsrum”
Sedan årsskiftet driver Linnea Weinez Dahls Götteria på egen hand med konceptet mat, vinbar och event. Här inne möts man av en storstadskänsla mitt på Storgatan med jazzig musik i en avslappnad atmosfär.
— Här får jag leva ut all kreativitet, det är verkligen mitt andra hem och det är det jag hoppas att andra ska känna när de kommer hit, det ska kännas lite som ett vardagsrum.
Under många år har det varit café här inne i det vita huset och när de som senast drev det lade ner passade Linnea och en kompis på att ta över verksamheten. De drog i gång hösten 2022 och riktade då in sig på att vara ett barnvänligt fikaställe eftersom de både upplevde att det saknades. Nu sedan Linnea driver Götteria på egen hand riktar hon mer in sig på en vuxen publik som vill umgås.
— Jag satsar mer på mat, vin och event. Cafédelen finns ju kvar men den kommer inte att ta mest plats.
När Linnea flyttade till Rättvik för tio år sedan föll hon direkt för det här huset och redan då föddes en dröm om att driva eget innanför väggarna. Det hon saknade då var ett ställe att kunna gå till efter jobbet och ta ett glas med en vän som man gör i lite större utsträckning i städer och det är lite av det hon nu vill skapa. Hittills har det varit både tjejkvällar, livemusik, modevisning, bubbelprovning och AW med musikquiz vilket varit väldigt uppskattat.
— Något som verkligen överraskade både mig och gästerna var vår ölprovning, det var verkligen startskottet för att det här är något vi ska fortsätta att ha framåt så nu kommer vi att inviga sommaren med en roséprovning i maj. Det är inte så många som har café med event här omkring och kvällsöppet så att man har någonstans att gå efter jobbet, så det tycker jag är kul.
I dag har Linnea ingen heltidsanställd att dela arbetsbördan med och har därför valt att välja ut en dag i veckan som håller öppet lite längre och det visade sig att det är på torsdagar som Rättvikarna passar på att umgås efter jobbet.
— Det är väldigt blandat med folk, det är mycket väninnor och så har vi några som alltid kommer hit på AW då efter jobbet. Innan hade vi alltid musikquiz på fredagar men nu tycker vi att det är lite bättre att man bokar in det om man är ett gäng och det är populärt.
Förutom matplatserna inne finns även en bakgård med potential inför sommaren. Så här en dag i april ser platsen inte så inbjudande ut men förhoppningen är att skapa en liten oas här när det blir varmare.
— Tanken är att vi ska ha lite dagfester här på baksidan i sommar. Det ska vara livemusik och aktiviteter, lite som en minifestival. När vi har haft afterwork så har vi ibland kört ”Bäst i test”, det är väldigt kul och det är en sådan sak som man kan ha på en dagfest. Vår största dag under sommaren är ju Tisdagskul och då kanske vi väljer att ha något kul här, vi har inte bestämt det än.
På menyn finns alltid våfflor med olika tillbehör men matsedeln varierar lite efter säsong. Nu under vintern har det varit lite mustigare soppor samt matiga mackor och sallader med mycket grönt inslag.
— Vi kör mycket vegetariskt här, dels för miljön och för att visa att det går att äta gott fast det är vegetariskt för det finns många som har en förutfattad mening om det. Vi gör allt själva här, det är bara vårt rostbröd och Ciabatta som vi inte bakar själva.
Det är som sagt ett tag kvar innan turistsäsongen drar i gång och att driva café under vinterhalvåret i Rättvik är stor skillnad jämfört med på sommaren då både antalet gäster och personal ökar. Omsättningen har ökat sakta men säkert och för Linnea är det här med att driva ett ställe att slinka in på med sina vänner givetvis tufft men också en dröm.
— Jag vill ju att det här ska vara en plats som känns som hemma och att gästerna ska känna sig lika hemma här som jag känner mig. Det som jag verkligen drivs av är det här myllret och skratten, när det är fullsatt och det är event. Då får jag verkligen nypa mig i armen och det är de gångerna som gör att man tuffar på, avslutar Linnea.
Nu finns siljanskok.se, en guide till mat- och dryckesuppleverser och lokalproducerat i Siljansbygden. Du hittar guiden på länken här.