
”Nu törs vi tro att det blir verklighet”
Bygget av särskilt boendet på Prästgärdet fortgår enligt tidsplanen.
Inom en snar framtid kommer ni att flytta in med boende och personal i de här lokalerna.
Hur känns det?
—Det ska bli kul, jättekul, svarar verksamhetschefen för särskilt boende, Camilla Thommes.
Camilla Thommes har varit med länge och sett planer komma och gå.
— Redan 1995 tittade vi på de första ritningarna och sedan har det varit upp och ner, upp och ner. Så har det varit och då går luften nästan ur en och ingen har vågat tro att det ska bli av…
—Nu törs vi tro att det blir verklighet, säger Camilla och skiner i kapp med solen.

Säters kommun bygger ett nytt särskilt boende (SÄBO) med 70 lägenheter i samarbete med byggföretaget Skanska.
Samarbetsplanen verkar vara ett stort plus, där Skanska och kommunen samarbetar under byggfasen.
— Det är ett jättestort bygge med en viktig funktion, säger Tobias Jonsson, biträdande projektledare.
— Nog är det på 6000 kvadratmeter, fortsätter Tobias Jonsson och tittar på Skanskas produktionschef Pelle Lindholm, som svarar:
— Bottenplattan är på 3000 kvadratmeter i alla fall.
Från början var det ett stort skepp, men sedan har det justerats efter vägen.
Idag är det mer som fyra olika byggnader, som sammanbinds av en innergård.
—Genom innergården, tar man sig till de olika avdelningarna, förklarar Pelle Lindholm.
Innergården ger också en trygghet då tre av de fyra avdelningarna på bottenplan är demensboende.

Marie Palm, kommunikationschef på Säters kommun, vill förtydliga att det inte går att ställa sig i kö eller boka in sig till SÄBO på Prästgärdet, som det har funnits frågor kring.
—Det är när man får ett besked om biståndsbedömd boendeform som man blir aktuell för boende här, förklarar Camilla Thommes.

Särskilt boende innebär en bostad med service och omvårdnad dygnet runt. Denna boendeform är för de med omfattande behov av omsorg och service och som av den anledningen inte kan bo kvar i sitt tidigare hem. Boendet har gemensamma utrymmen för samvaro och måltider.
Boendet kommer att bestå av 7 boendeenheter med 10 lägenheter i varje boendeenhet och byggs i två plan. De totalt 70 platserna är fördelade om 44 platser för boende som flyttas från Fågelsångens SÄBO, 12 korttidsboende och ytterligare 12 platser.
Förutom boendeenheter ska byggnaden innehålla daglig verksamhet, tillagningskök, personalutrymmen, gemensamma utrymmen för de boendes aktiviteter, förråd samt service- och teknikutrymmen.

Rummen är mellan 32 och 33 kvadratmeter och har ett litet pentry, ett stort rum och ett stort badrum. Det finns också fyra lägenheter för parboende, en på varje avdelning. Innergården med förbindelsegångar till de olika avdelningarna ger möjlighet att komma direkt till avdelningen utan att behöva passera genom andra avdelningar. Stora balkonger på plan två, där det går att köra ut en hel säng.
Ett storkök kommer att förse även andra kommunala inrättningar med mat. Det kommer att finnas dagverksamhet för personer med demenssjukdom. Lokaler för fotvård och frissa finns också inplanerat. En sopsug* kommer att transportera soporna ut till det specialbyggda sophuset.

Boendet har utformats tillsammans med personal inom socialförvaltningen i en så kallad Designdialog.
Vad är största fördelen för er verksamhet?
— Att det blir nytt och en bra arbetsmiljö för personalen, med till exempel takliftar och höj- och sänkbara toalettstolar. Det är byggt utifrån vad boende och personal behöver. Där har vi också varit med vid själva utformningen, berättar Camilla Thommes.
— Boendet kommer också att ha reservkraft kopplat till köket, genom dieselaggregat, säger Tobias Jonsson.
Byggnaderna är utformade för att passa in och knyta ihop stad och landsbygd.
— Det blir olika tak på byggnaderna. Tegel och plåt, berättar Tobias Jonsson.
— Vi kommer också att ha grästak, så kallade sedumtak, berättar Pelle Lindholm.
Ute på bygget visar han tak ovanför storköket som kommer att få sedumtaket.






”För några år sedan var jag och stora delar av det här arbetslaget i Sandviken och jobbade. Då var väl inte flaggan så där jättepopulärt, ler Pelle Lindholm”. Foto: Veronica Rigtorp.

Rundvandringen på bygget visar trapphus, lägenheter, stora balkonger intill allmänna gemensamhetsutrymmen på plan två, sopsug och par-lägenheter.
*En sopsug är en anordning för hushållens avfallshantering. Sopsugstekniken uppfanns av ett svenskt företag, Centralsug, redan i början av 1960-talet. Idag finns sopsugsanläggningar installerade i de flesta större städer i Norden och i många städer världen över. Källa: Wikipedia.