
”Bäst i klassen på hållbarhet” – Leksands knäckebröd hittade transportpartner i Dalarna
Om det träffats på en dejtingsajt skulle de båda säkert ”swipat höger”. För det är en naturlig matchning när två av Dalarnas mest hållbara och framsynta företag nu hittat varandra.
Leksands Knäckebröd har sedan lång tid legat i toppen av företag i sin bransch när det handlar om klimatavtryck. Genom återkommande, både stora och små satsningar, har man sparat energi och minskat utsläpp från sin verksamhet i årtionden.
Ett område har dock varit lite av en ”nagel i ögat” för familjeföretaget från Häradsbygden, transporterna till kunderna. Här har det varit svårt att hitta lösningar där utsläppen kunnat minska utan att kostnaderna skenat. Fram till nu.
— Våra företag har mycket gemensamt, bland annat att vi båda strävar efter att vara bäst i klassen på hållbarhet. Leksands Knäckebröd ställer tydliga krav och tänker hela kedjan vilket utmanar oss på ett bra sätt. Efter en hel del förberedelser och jobb kan vi nu möjliggöra fossilfria transporter genom Sverige, säger Frida Bergström, chef försäljning, kvalitet och miljö på MaserFrakt.
Efter många års arbete har nu Leksands Knäckebröd hittat en partner som kan leverera fossilfria transporter.
— För oss är hållbarhet både en tradition och en självklarhet. Som familjeföretag tittar vi inte på kvartalsekonomi, vi tittar på sekel. Med fossilfria transporter har vi kommit ännu en bit på vägen i vårt hållbarhetsarbete, säger Annika Sund, marknadschef på Leksands Knäckebröd.
Hon är nöjd med att äntligen hittat en transportlösning som är fossilfri, och glad över att få en lokal partner som också har höga ambitioner med sitt hållbarhetsarbete.
MaserFrakt har som mål att hela företaget ska vara fossilfritt till 2030 och klimatneutrala till 2035. Företaget tillhandahåller redan nu både fossilfria och helt utsläppsfria transportlösningar. De fossilfria är i huvudsak baserade på HVO100 och flytande biogas som energikällor. De utsläppsfria lösningarna är baserade dels på elfordon, dels på bränslecellsfordon med vätgas som energibärare.
För att förenkla för knäckebrödsälskare att välja ett mer hållbart knäckebröd kommer det nu också att bli enkelt att se vilket koldioxidavtryck varje förpackning ger, någonting som ligger bageriet extra varmt om hjärtat. Under våren uppdaterar Leksands Knäckebröd design och logga på alla sina paket. Det ska också bli tydligare att brödet är bakat i Leksand av ett familjeföretag sedan sex generationer.
— Det är precis samma bröd som tidigare och det är bakat med samma recept, men det har fått en ny modernare skrud, säger Annika Sund, marknadschef Leksands Knäckebröd.
De nya förpackningarna kommer att lyfta fram att familjeföretaget, ett företagande med långt perspektiv och tydlig kompass, att brödet är bakat med svenska råvaror och det låga klimatavtrycket.
— Vi märker att alla inte känner till att vi är ett familjeföretag och att allt bröd är bakat lokalt här i Leksand med lokala råvaror, det skiljer oss från andra, säger Annika Sund.
Om Leksands Knäckebröd
Sedan starten av Leksands Knäckebröd på 1800-talet har hållbarhet och innovation varit en central del av verksamheten, samtidigt som hantverket och passionen för smak aldrig har
kompromissats med. Knäckebrödet är bakat helt utan tillsatser och på enbart rena råvaror. Sedan 2013 är bageriet helt fossilfritt. I dag är det sjätte generationen Joon som driver Leksands Knäckebröd, fortfarande efter samma recept som gammelfarmors mormor bakade sitt knäckebröd med. I dag omsätter Leksands Knäckebröd 315mkr och finns på 14 marknader.