Siljan News logo
Annons
Widichs gård i Gustafs fick besök av Martin Ådahl (C). Mest närgågna var fåren. Foto: Veronica Rigtorp.

Landsvägen ett sätt att lära sig svenska med händerna

Att lära svenska med händerna kan vara en väg in till både språket och arbetsmarknaden. Emil Nilzon som driver Widich gård i Gustafs fick besök av representanter från Centerpartiet som ville se hur Nilzon arbetade för att få fler att lära sig språket.

Besöket handlade mycket om presentation av Landsvägen, med både frågor och svar, men mest närgångna var fåren.

Widichs gård. Emil Nilzon och Anne-Marie Ställ, rektor på Dahlander kunskapscentrum. Foto: Veronica Rigtorp.
Annons

På gårdsplanen framför den stora ladan står Emil Nilzon, lantbrukare och medarbetare på Dahlander kunskapscentrum tillsammans med Anne-Marie Ställ rektor på Dahlander kunskapscentrum och berättar för gästerna från centerpartiet om ”Landsvägen”.

”Landsvägenär Dahlander kunskapscentrums metodik för arbetsplatsbaserad språkinlärning och matchning av språksvaga mot arbetsmarknaden. I gruppen språksvaga som inte sällan tillbringar lång tid i SFI utan att det leder vidare till arbete.

Inriktningen är språkinlärning och yrkesutbildning mot barnskötare, undersköterskor, vårdbiträden – och nu är det dags även för naturbruk förklarar Emil Nilzon och Anne-Marie Ställ.

Centerpartiets representanter besökte gården för att se hur lantbrukaren Nilzon arbetar för att få fler att lära sig språket medan de arbetar på gården.

Politikerbesök på Widichs gård. Från vänster Martin Ådahl (C), andre vice partiordförande i Centerpartiet och ekonomisk-politisk talesperson besökte Widichs gård i Bodarna, Säters kommun, tillsammans med Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg, Hans Johansson Säters kommunalråd, Lena Reyier(C) organisationsutvecklare med verksamhetsinriktning, Region Mitt, Emil Nilzon som driver gården och Anne-Marie Ställ rektor Dahlander kunskapscentrum. Foto: Veronica Rigtorp.

Martin Ådahl, andre vice partiordförande i Centerpartiet och ekonomisk-politisk talesperson, lyssnar intresserat.
Det gjorde även Hans Johansson (C) kommunalråd i Säter och Ulrika Liljeberg(C) kommunalråd i Leksand.

När det gäller arbetskraft till lantbruksnäringen är efterfrågan stor och Martin Ådahl sa:

— Alla jag träffar vill ha folk som stannar, om man lyckas är det en himla bonus.

— Vi måste möta upp det här behovet inte bara inom vuxenutbildningen, säger Anne-Marie Ställ.

— Det är också viktigt som arbetsgivare att visa vad man vill ha uträttat också, menar Emil Nilzon.

— Många gånger är det kanske så att vi inte vågar säga vad som inte fungerar. Vi måste bli lite mindre blyga, tillägger Martin Ådahl.

Emil Nilzon ser också hur de som kommer till gården integrerar med djuren, då han jobbar sida vid sida med personerna och hoppas dom genom utbildningen får insyn i svenska förhållanden.

— Det är bra, handfast, inget tjafs och väldigt nära, säger Martin Ådahl entusiastiskt.

Här handlar det också att för skolan utbilda och coacha arbetsgivarna så dom förstår den delen, förtydligar Emil Nilzon.
Deltagarna i utbildningarna med den här metodiken behöver förstå arbetsplatsen och att de förväntas vara delaktiga.

Landsvägen har nyligen sjösatts och Emil berättar att han under våren jobbat med strukturen och de första deltagarna kom i augusti.

— Kursen är på 200 poäng och för att få ihop SFI och lantbruket med mera är det mycket som behöver anpassas, till exempel vilken nivå det går att starta på, förklarar Emil Nilzon.

Studenterna på Widiches gård är från bland annat Afghanistan, Eritrea och Sverige och är för dagen lediga.

— Vårt introduktionsprogram är också öppet för de som står långt från arbetsmarknaden och långt från någon utbildning, språk eller på grund av psykisk ohälsa, berättar Anne-Marie Ställ.

I gårdsbutiken på Widichs gård i Gustafs. Från vänster Hans Johansson(C) kommunalråd Säter, Martin Ådahl (C) andre vice partiordförande i centerpartiet och ekonomisk-politisk talesperson, Emil Nilzon som driver gården och Ulrika Liljeberg(C) kommunalråd Leksand. Foto: Veronica Rigtorp.

Widisch gård är ett småskaligt jordbruk och strax kommer frågorna om självförsörjning också in i diskussionerna.

Anne-Marie Ställ var först på den bollen med att kläcka idén om UF för SFI och något som de medverkande partipolitikerna alla tre lyssnade noga till och ville jobba för.

Emil Nilzon lotsade besökarna till gårdsbutiken och berättade om alla trassliga lagar, som inte var anpassade för småskaligt jordbruk som hans. Detta var politikerna medvetna om.

Vad ska vi göra mer? undrar Martin Ådahl.

— Lokalt är det nog att få förståelse för de som gått utbildningen, att dom inte är klara när de kommer ut på en arbetsplats, menar Anne-Marie Ställ.

— Se över djurskyddsregler, lantbruksregler/lagar. Under 70–80 år har lagar och regler utvecklats för storjordbruk vilket inte fungerar för oss med mindre jordbruk – mot mig som mathantverkare, ska det inte behövas samma regelverk, det måste vara en rimlighet i det hela, säger Emil Nilzon.

Medan gruppen fortsätter diskutera lagar och regler tar de sig mot fårhagen, där en besättning på 35 får går och betar.

Även fåren vill snacka med Martin Ådahl, som dom närgånget synad i sömmarna.

Widichs gård. Martin Ådahl och gårdens får. Foto: Veronica Rigtorp.
Widichs gård. Från vänster Emil Nilzon som driver gården och Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg. Foto: Veronica Rigtorp.