Siljan News logo
Annons
Turis tåget körde folk vid några av de stora evenemangen i Säter 2022. Foto. Veronica Rigtorp.

Kommunalt stöd till evenemang

Fördelningen av de större evenemangsbidragen är klara för 2023. Säters kommun stödjer genomförande av evenemang som är bra för Säter och erbjuder därför evenemangsbidrag som föreningar i kommunen kan söka. Bidragen är till för föreningar som kommer att genom föra ett evenemang eller arrangemang i Säters kommun. Föreningar kan söka bidrag för mindre kulturevenemang, mindre fritidsevenemang eller evenemangbidrag för större evenemang.

Nostalgidagarna får i år 50 000 kronor till evenemanget. På bilden från evenemanget 2022 ses från vänster Anette Lindh, Märtha och Rune Stornils samt Stefan Lindh. Foto: Veronica Rigtorp.
Annons

I år har det kommit in sex ansökningar om evenemangsbidrag till större evenemang. Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att fördela de 200 000 kronor som avsats för 2023 års evenemangsbidrag till större evenemang enligt följande:

8-9 april – Konstspaning i Säterbygd  35 000 kronor

29 april – Klippingracet  35 000 kronor

5 augusti – Säterstampen  35 000 kronor

21-23 juli – Nostalgidagar Säter 50 000 kronor

1-3 september – Skördefest i södra Dalarna 35 000 kronor

1 oktober – Solvarbo Marknad 10 000 kronor

Stig Braun från Borlänge hade tagit med sig sin Lambretta som han åkte med i förra sommarens parad under Nostalgidagarna. Foto: Veronica Rigtorp.

Evenemangsbidragen är uppdelade i tre kategorier med olika ansökningsperioder.

Bidrag till större evenemang kunde arrangören söka till större tillställningar eller händelser som arrangeras kortvarigt, dessa ska inte förväxlas med löpande verksamhet eller mindre arrangemang. Evenemanget ska ge positiv effekt på besöksnäringen, stärka den positiva bilden av Säter, ge meningsfulla upplevelser för invånare oh besökare, ha god genomförande kapacitet. De uppräknade är några av kriterierna som ska uppfyllas för bidraget till större evenemang. Sista ansökningsdag var 19 februari 2023, och de är fördelningen av dessa bidrag som redovisas ovan.

Bidrag till mindre kulturarrangemang kan sökas för att arrangera kulturella mötesplatser med till exempel konserter, teaterföreställningar, utställningar, historiska vandringar och föredrag med mera.  Kriterier till detta bidrag är bland annat ett jämställt och demokratiskt samhälle. Alla ska ha lika rättigheter och möjligheter att ta del av kultur oavsett kön, etnisk och social tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck, ålder eller funktionsnedsättning. Stärka barns och ungas rätt till delaktighet i kulturlivet enligt barnkonventionen, med mera. Ansökningsperioden är 1 januari-15 oktober.  En ansökan ska vara inlämnad och behandlad före arrangemangets genomförande inklusive påbörjad marknadsföring, skriver kommunen på sin hemsida för evenemangsbidrag.

Där står också att läsa om bidrag till mindre fritidsarrangemang, där bidrag kan sökas för att arrangera till exempel idrottstävlingar och idrottsskolor. Detta bidrag kan man söka under hela året. Är den tänkta arrangören osäker på om arrangemang passar in under denna kategori, tipsar kommunen om att ta kontakta fritidsenheten.

Annons
Skördefesten fick i år 35 000 kronor. Foto: Veronica Rigtorp.

Arrangör som planerar evenemang är välkommen att kontakta kommunens evenemangsråd innan arrangören sätter igång med planeringen av sitt evenemang. Rådet är dörren in hos kommunen och kan till exempel hjälpa till med att få de rätta kontakterna, hitta nätverken, samverkan, rätt tillstånd, stöd och utveckling av det tänkta evenemang. Planera i god tid innan evenemang ska ske så är det större möjlighet att få stöttning och hjälp med frågor.

Evenemangsrådet består av näringslivschef Josefin Enström, kultursekreterare Karin Hästö, fritidssamordnare Sara Sissala och Emilie Andersson samt Visit Dalarnas destinationsutvecklare Cecilia Linnteg.