
”Jättetrist att vi behövs, men bra att vi finns”
Sedan avtalet med kvinnojouren i Falun sades upp har Säter haft samarbete med Kvinnojouren i Hedemora. Nu startas egen kvinnojour i Säter efter att socialnämnden gett chefen för sociala sektorn Inga-lill Frank i uppdrag att hjälpa till med starten av en egen kvinnojour i kommunen.
Den 28 september hölls en informationsträff i Säters Folkets hus där planerna på att bilda en kvinnojour presenterades och diskuterades. I inbjudan till informationsmötet fanns också frågorna: Vill du bli jourkvinna? Vill du vara med och göra skillnad och stötta stödsökande kvinnor?
Informationsmöte inledes av socialnämndens ordförande Sune Hemmingsson, C. Säters kommun hade bjudit in Hedemora Kvinnojour som berättade och svarade på frågor.
Många hade också hörsammat inbjudan till informationsträffen och kom för att delta.

Av kommunen har jouren beviljats bidrag till lokalhyra, medlemsavgift till ROKS, länsföreningen och till Hedemoraskvinnojour för hjälp i bildandet av en egen kvinnojour i Säter samt stötta kvinnorna som ska jobba i jouren. Kvinnojouren Hedemora ingår i ROKS, vilket även nybildade Säters kvinnojour gör.
Efter den inledande mötet i september har också Hedemora Kvinnojour genomfört intervjuer för att plocka ut vilka som inledningsvis ska jobba i jouren och som ska gå den obligatoriska utbildningen som ingår för ROKS anslutna kvinnojourer. Hela tolv stycken har gått utbildningen till jourkvinna.

— Alla som ska vara jourkvinna i jouren ska ha gått utbildningen, förtydligar Marie Javanaien.
Vilket kommer att ske genom att de nu tolv utbildade i sin tur utbildar de övriga jourkvinnorna.
I jouren är man också noga med att en jourkvinna inte använder detta som sin egen terapi. Att man inte själv är i en destruktiv relation eller precis har gått ur en sådan relation, då kan man kanske behöva landa i det först.
Att sedan alla har någon form av erfarenhet kring våld i nära relationer, det kan vara närstående eller har upplevt det på olika sätt.
Jouren jobbar helt ideellt, både med samtal via telefon och chatten på dator.
För att nå kvinnorna som kanske behöver prata med kvinnojouren lägger man ut kontaktinformation på strategiska ställen som bibliotekets toalett, tandläkare, vårdcentral och alla knytpunkter.

— Det är också lite speciellt att jobba i en så här liten stad, då är ju fördelen att vi är många, är det någon närstående så kan man skifta och hjälpas åt, så den inte känner att det är ett hinder, förklarar Sofia Nylén.
Fem av dessa har bildat en interimsstyrelse bestående av Katarina Nyberg, Åsa Karlsson, Elisabeth Wallgren, Marie Javanaien och Sofia Nylén. I slutet av mars väntar ett årsmöte hållas där en valberedning och ny styrelse ska utses.
— Vi väntar på lokalen som håller på att färdigställas, så vi kan öppna i mars. Tanken är att vi ska öppna på internationella kvinnodagen 8 mars, berättar Elisabeth Wallgren.
Jouren kommer att ha stödsamtal och om det behövs lotsa vidare till socialjouren.
De kommer också att kunna finnas med som ett stöd vid besök hos socialtjänst, polis med mera.

Jouren kommer inte att ha något eget skyddat boende, vilket gör att de inte kommer att beröras av det förslag som regeringen har aviserat som säger att skyddat boende ska regleras och bli en ny placeringsform som omfattas av tillståndsplikt och kvalitetskrav från Inspektionen för vård och omsorg.

Kvinnorna i kvinnojouren har blandad bakgrund inom socialt arbete, och är också förklaringen till engagemanget i jouren.
Jouren är en ideell förening och intresset för att vara medlem är stor och medlemsavgifter börjar ramla in.
— Vi har fått ett jättebra gensvar, berättar Elisabeth Wallgren.
Och avslutar med:
— Jättetrist att vi behövs, men bra att vi finns, avslutar Elisabeth Wallgren.
Vill du ha kontakt med Säter kvinnojour:
Innan man är helt igång med sin verksamhet hänvisar Säter kvinnojour till Kvinnofridslinjen.
Kontaktinformation kommer att läggas ut på sociala medier när man är igång.
Jouren kommer att ha en hemsida med säkerhetsfunktion, samt finns på Facebook och Instagram.