Siljan News logo
Annons
Jenny Axelsson, ekonomichef RDM. Foto: Veronica Rigtorp.

En ekonomi i balans efter år av underskott

En budget i balans efter år av underskott. Nya utmaningar både genom omvärldsläget och genom förslag om återinförandet av civilplikt och förberedelser för förhöjd beredskap.

Jenny Axelsson, ekonomichef på Räddningstjänst Dala Mitt berättar om verksamheten, om utmaningar både bakåt och framåt i tid.

Jenny Axelsson, ekonomichef RDM. Foto: Veronica Rigtorp.
Annons

Räddningstjänst Dala Mitt, RDM, är ett kommunalförbund som ägs av Säter, Gagnef, Ludvika, Falun och Borlänge. RDM täcker en geografisk yta om 160 000 invånare och svarar varje år på ungefär 2,5 tusen larm inom området och har 400 anställda.

Av dessa är 240 stycken personal som här till Räddningstjänstpersonal i beredskap, RIB, som har en annan huvud-arbetsgivare än RDM.

— Vi har en direktion som styr förbundet, men verksamheten styrs av lagen om skydd mot olyckor, förklarar Jenny Axelsson, ekonomichef på RDM och en av de tre kvinnorna i toppen.

För förbundets del är det avgränsat till att jobba med räddningstjänst och förebygga bränder.

Vad har hänt under 2022 och vad ser ni för utmaningar för 2023?

— Ett stort fokus de tidigare åren har varit RDM:s ekonomi inom förbundet, och detta har RDM jobbat mycket med under året som gått.

Vad har då hänt under 2022?

— Rent organisatoriskt hade vi en start med en tillförordnad förbundsdirektör, som vi hade under nästan hela 2022. Våran nya förbundsdirektör Katarina Movitz kom i november och det är vi väldigt glada för, berättar Jenny Axelsson.

Inom förbundet har man även en större samverkan med andra kommunala räddningstjänster, något som kom till efter de stora skogsbränderna 2018.

— Efter bränderna kom krav på att vi skulle ha en bättre robustare, ledningsfunktion som täckte över större områden än bara förbunds området.

Då startade ett samarbete som heter Räddning i samverkan, RIS. Det betyder att RDM tillsammans med idag sju andra förbund gick tillsammans och startade en ledningsfunktion för vår operativa verksamhet, där det sitter befäl och styr när larm kommer in och hur resurser fördelas. Dom sitt hos SOS i Falun och täcker förutom Dalarna även Gästrikland och nyheten 2022 var att också Hälsingland anslutit sig till samarbetet.

— Så nu har vi sju räddningstjänster och inom dessa är det 18 kommuner.  I detta området täcker man nästan en halv miljon invånare.

Räddningstjänsten Dala Mitt. Foto: Veronica Rigtorp.

Att skriva om räddningstjänstens verksamhet utan att skriva om omvärldsläget går inte.

— Vi blev givetvis påverkade av det som hände när kriget startade i Ukraina. Det vi märkte främst var drivmedelskostnaderna som är en tung post hos oss och något som vi inte kunde välja att inte köpa. Det märktes radikalt när vi gick in i det här året. Även kostnadsökningar när det gäller material. Leveranstiderna har också varit en utmaning för oss.

När det gäller händelser under året hade RDM en stor skogsbrand i maj i Ulfshyttan på gränsen mellan Säter och Smedjebacken.

— Där såg vi nyttan av att ha RIS, att vi hade ledningsfunktion som hade möjlighet att begära resurser från kommuner som ligger utanför vårt område och där man hade väldigt bra dialog och snabba åtgärder i kommunikationen med MSB, där vi fick flygande resurser på plats snabbt  som kunde göra att branden kund släckas.

Under 2022 har det även varit tragiska olyckor i området. Två stycken trafikolyckor med tragisk utgång.

— Då såg vi att vår personal behövde samtalsstöd, det var inga resurser vi hade på RDM, men däremot inom RIS, fanns resurserna till hjälp i Gästrike räddningstjänst, så dom kallades in och stöttade vår personal. Inför kommande år ska vi givetvis se till att vi utbildar sådana resurser inom förbundet.

— Vidare under året har vi jobbat otroligt mycket med vår ekonomi och vår målsättning och uppföljning av våra verksamhetsmål.

Annons
Jenny Axelsson, ekonomichef RDM. Foto: Veronica Rigtorp.

— Jag är otroligt glad och stolt att stå här idag och säga att våra medarbetare har jobbat väldigt hårt med den här ekonomiska delen förra året, så när vi summerar böckerna för 2022 så kan vi se en ekonomi i balans och pengarna har räckt till.

Det var inte en självklar het när vi började året, men det var ett tydligt uppdrag från våra ägare att lösa detta och det har vi gjort och det har krävt att vi har behövt prioritera.

Under åren har RDM historiskt sett haft underskott i förbundet, och det som har gjorts i år är att förbundets ägare (kommunerna) har gått in och täckt upp alla gamla underskott som RDM haft.

— Det är vi otroligt tacksamma för. Att kunna gå in i 2023 med ett väldigt bra utgångsläge.

Med det sagt går RDM inte in i 2023 utan utmaningar, men med en bra grund.

— Under 2023 kommer det att ställas helt andra krav på oss som räddningstjänst och nya utmaningar radar upp sig.

RDM är en personaltung verksamhet där cirka 84 procent av kostnaderna ligger på personalsidan. Avtalsrörelsen med nya löner är på gång. Andra delar är nya pensionsavtal. Nya tider kring arbetstid och dygnsvila som kommer att vara utmaningar för RDM. Andra delar är osäkerheten kring vad som gäller räddningstjänst under förhöjd beredskap och förslag om återinförande av civilplikt.

För att inte tala om vad som gäller om det blir krig, något man inte behövt titta på, på många år. Det betyder också att RDM inte heller har en organisation för att lösa dessa frågor idag. Men där det ställs krav på att en sådan organisation ska byggas för att klara förhöjd beredskap.

Det är mycket som är oviss, likväl för RDM som för övriga världen.

— Vi har en kompetenta, lojala och engagerad medarbetare. En förbundsdirektör som är duktig och leda och skapa delaktighet samtidigt som hon är väldigt rak och tydlig. Vi har en bra dialog med både vår direktion och tjänstemännen ute i kommunerna och det är ju en förutsättning när vi är ett förbund, en del i fem olika kommuners organisation.

— Vi har utmaningar men tillsammans ska vi se till att lösa detta, avslutar Jenny Axelsson.