
”Jag förälskade mig i Sverige och den svenska folkmusiken”
Picknickbesökarna lyste med sin frånvaro – men spelmän och dansare höjde temperaturen under årets Bingsjöstämma. Förra året sken solen över tunet när Jonas Päckos öppnade stämman men i år fick han inviga festen under regndropparna.
— Det är första gången jag får öppna stämman med regn faktiskt. Vi har haft regn så där en halvtimme innan någon gång men då har det brukat spricka upp, så någonstans tänker jag att det ska göra det i dag också men oddsen är inte riktigt på vår sida just nu, konstaterade Päckos.
— Det kommer att bli trångt inomhus under alla tak. Vi har ju låt-tältet som var väldigt populärt redan förra året när det var premiär för det, sedan har vi tak över alla dansbanor så det kommer att vara mycket folk där, säger Jeanett Rousu som är verksamhetschef för Folkmusikens Hus.
Några som fick temperaturen att höjas några grader var alla ungdomar från Ethnolägret som traditionsenligt bjöd på konsert under invigningen. I 35 år har ungdomar från hela världen träffats här i Dalarna för att dela med sig av sin musik och lära av varandra för att sedan skapa helt ny musik under en vecka tillsammans. I år har 78 deltagare från världens alla hörn levt och andats musik i stort sett under dygnets alla timmar i Rättvik för att sedan få bjuda på allt de lärt sig. För Sara Rayén från Chile har resan med Ethno betytt mer än hon hade kunnat föreställa sig.
— Jag var här redan förra året och det förändrade bokstavligen mitt liv och jag förälskade mig i Sverige och den svenska folkmusiken. Jag visste inte att det fanns så många unga människor som var intresserade av folkmusik och att det fanns den här möjligheten i andra länder så det öppnade mina ögon – det här är verkligen något som får mig att känna mig levande och nu flyttar jag till Sverige om två månader för att studera folkmusik, säger Sara innan hon greppar fiolen för att kliva upp med de andra deltagarna på scenen och bli ett med musiken.
Ikväll ger Ethno en storslagen avslutningskonsert på Rättviksparken som brukar locka storpublik. Och även om regnet strilar ner så riskerar varken instrument eller besökare blå blöta eftersom konserten hålls under tak.
— Vi har väldigt spännande musiker från länder som inte har deltagit på Ethno of Sweden förut, bland annat från Madagaskar och Salomonöarna som aldrig någonsin varit här. De har med sig helt magisk musik som man aldrig har hört förut, det är jätteroligt och det ger en känsla av att hela världen samlas i Rättvik, säger Erik Rask och Eva Nylander från Folkmusikens Hus.
Samtidigt som musiken strömmade ut från scenen strosade besökare omkring med sina instrumentväskor på ryggen under paraplyn. Här kom till exempel världsmästaren i nyckelharpa, Torbjörn Näsbom tillsammans med Maria Elinder som precis avnjutit en konsert med kulning och vallsång på Nygårdsgården och såg nu framemot en kväll med mycket spelande.
— Det är så härligt att möta så många glada och positiva människor trots regn, man får ta det som det är.
— Sedan att sitta och spela med gamla kompisar man inte träffat på länge är fantastiskt roligt och att träffa nya människor, avslutar Maria innan de traskar vidare mot kvällen som aldrig tar slut i Bingsjös den första onsdagen i juli varje år.