
Järnvägsarbetet vid Märbäck inlett och överklagat
Nu har arbetet med att göra i ordning järnvägsspåret från Blybergssågen till ändkajen i Mjågen inletts efter beslut i Myndighetsnämnden. Ett arbete som ledde till att nämndens ordförande Edita Pinxter ansågs jävig och inte fick delta i det slutliga beslutet om miljökrav inför upprustningen. Dessutom är myndighetsnämndens beslut nu överklagat, något som kan stoppa eller försena arbetet.
Gåsvarsborna är genomgående negativa till en upprustning av järnvägsspåret, som sträcker sig tätt intill bostadshus.
Sedan järnvägen senast användes för över 20 år sedan har trafiken på riksvägen ökat kraftigt. Det har lett till att många av byborna i Gåsvarv blivit inklämda mellan riksvägen och järnvägsspåret. Samtidigt har det gamla järnvägsspåret, som inte gått att trafikera, blivit ett omtyckt promenadstråk som ett alternativ till riksvägen.

Nu är det snart slut på den möjligheten när tågtrafiken åter ska komma igång.
– Vi vill att både riksvägen och järnvägsspåret flyttas högre upp, säger Hans Andersson.
Den uppfattningen delas av Edita Pinxter (C), som också är myndighetsnämndens ordförande.
– Det skulle vara det bästa för alla parter, men när det gäller järnvägen ser jag inte det som ett alternativ för närvarande. I stället gäller det att göra det bästa möjliga av situationen för att inte än mer miljögifter ska påverka vårt vatten, säger Edita.
Som boende i Gåsvarv ansåg majoriteten av myndighetsnämnden att Edita var jävig.
– För det första anser jag inte att det föreligger något delikatessjäv i mitt fall. Jag bor inte i Märbäck och inte heller intill järnvägen. Jag har eget kommunalt vatten och är inte berörd, betonar Edita.
Det ansåg dock inte den övriga nämnden, och Edita fick inte delta i beslutet om att bevilja en nödvändig förändring av valet av slipers och inte heller ett utökat miljökrav att även ta markprover under de slipers som nu ska grävas upp och bytas. Det gällde också ett ärende om hantering av ett upplag av gamla slipers.
I det beslut som myndighetsnämnden godkände stod det att gamla slipers skulle ersättas med nya av betong.
När Siljan News påtalade det lovade Trafikverket att ta upp det med kommunen så att beslutet kunde förändras och ersättas med träslipers impregnerade med kopparbaserat material.
– Jag hade läst på och hade fyra frågor som jag ville belysa för att trygga miljön så gott som möjligt, säger Edita när Siljan News träffar henne vid det nu rensade spåret vid den gamla och sedan 2003 nedlagda terminalen i Märbäck.


Spåret är mekaniskt rensat från sly och ogräs. Nu ska rälsen lyftas och gamla slipers bytas mot nya.
Detta utan att myndighetsnämnden och kommunens miljöavdelning fick ta del av Editas synpunkter, när hon inte tilläts vara med på mötet som utan inskränkningar godkände de planerade åtgärderna och förändringen från betong- till träslipers.
Besluten om renoveringen av järnvägssträckan, med godkännande av träslipers, skulle också skickas till samtliga berörda grannar tillsammans med Trafikverkets anmälan.
– När det gäller utskicket av beslutet ändrades det. I det nya beslutet som togs i juni togs kravet på att skicka beslutet till samtliga berörda grannar bort, förklarar Kristin Haga, som är enhetschef på samhällsenheten.
Ett beslut som inte Edita deltog i då hon ansågs jävig.
Edita är också kritisk mot att det fortsatt inte finns ett krav på att ta markprover under de slipers som tas bort, utan enbart mellan slipers.
– Där visar undersökningen att gifterna redan gått vidare med vattnet till både brunnar och vidare ner mot älven.
Samtidigt är Edita besviken över att hon inte fick vara med och fatta beslutet i myndighetsnämnden.
Min bakgrund med miljöfrågor gör att jag har kunskap om miljö, och jag anser att det inte finns något fog för att jag skulle vara jävig, säger Edita Pinxter.
Något som övriga ledamöter ansåg, med undantag för Ulf Persson (M), som inte delade den uppfattningen i frågan om den hög med gamla slipers som någon lagt upp i Märbäck.

En hög som Trafikverket är ansvarigt för, men som de säger sig sakna kännedom om, men som ska tas bort i samband med att de gamla slipers som nu ska ersättas skickas iväg. Då ska även den gamla högen följa med.
– Jag tycker det är högst oansvarigt av Trafikverket att inte skyndsamt åtgärda den högen. Det är ändå de som är ansvariga för upplaget, menar Edita Pinxter.
Under torsdagen kom det också in en överklagan från föreningen Trafik- och Miljö Gåsvarv med begäran om inhibition av myndighetsnämndens beslut, som tillät den nu inledda upprustningen av järnvägsspåret. Ett beslut som bland annat tillät att nya träslipers ersätter de gamla på ett miljökänsligt område. Likaså riktades kritik mot myndighetsnämndens hantering av upplaget med gamla slipers direkt på marken. Där vill föreningen nu att en åtalsanmälan ska göras.