
”Det blir jättebra med macken här”
Snart är Siljans första mack redo att sälja soppa till törstiga båtar. Redan nu står två stora grå tankar på plats i den röda byggnaden och bryggan där båtarna kan lägga till för att tanka är färdilagt. Och förutom att fylla på tomma tankar kommer båtfolket även kunna mätta sina magar med både mat och dryck när foodtrucken Sjö Apan kommer på plats.
— Inom tre veckor räknar vi med att det ska vara i gång. Nästa vecka kopplar de in allt sedan ska brandkåren hit och inspektera sedan är det klart, säger Jörgen Pihlblad som är ordförande på Vikarby båtklubb.
Det blir allt fler båtar ute på Siljan och det märker man här inte minst då många står på kö för att få en båtplats här i hamnen eftersom de hundra som finns redan är upptagna. Idag är det många tunga bensindunkar som ska kånkas ner i hamnen för att fylla båten med bränsle, så en tankstation är välkommet både för båtägarna här och för övrigt båtfolk ute på sjön.
— Jag tror att det kommer att bli jättepopulärt, så många båtar som svänger in nu och tittar och frågar när det är klart. Det kommer folk från Hjortnäs, Nusnäs, Leksand, ja överallt ifrån, det kommer att bli succé, tror Philblad.
Både kommunen och Länsstyrelsen ställde sig positiva till den här lösningen när klubben ansökte om tillstånd då man såg fördelen med att det blir mindre spill av bensin och diesel på marken. Nu kommer det här som sagt att bli Siljans enda tankställe för båtar och det är företaget Dalviks kvarn som stått för installation och som kommer att se till att det finns bensin och diesel i pumparna.
— De ser så fort det är någon här och tankar och så fort det börjar bli låg nivå kommer de hit med en bil och fyller på.
De senaste åren har man arbetat flitigt med att bygga ut hamnen här vilket också bidragit till att det lockar hit många båtentusiaster. Nu kan gästande båtfolk tömma sina toaletter här, man har byggt en stor gästbrygga och man erbjuder både dusch och toa. Patrik och Catrin som just nu har båtsemester ute på Siljan passade på att glida in i båthamnen här för övernattning.
— Vi har stannat här ett par gånger förut och tycker att det är bra, trevligt folk och bra anläggning med dusch, toa och allt man vill ha. Sedan blir det ju jättebra med macken här, det blir ju den enda som finns här i vattenriket, säger Patrik.
Just nu skruvas det trall för fullt för att allt ska bli klart inom de närmsta veckorna. Och förutom att man ska kunna fylla på båten ska man även kunna sätta sig ner på det däck man nu håller på att färdigställa och köpa både mat och dryck från en foodtruck som krögarparet Jeanette och Mikael bakom Bistro Apan kommer att placera här.
— Vi kommer att ha lite sjöinspirerade smårätter med fisk, räkor och kött och ett bubbel som vi bara kommer att ha där nere, säger Jeanette och Mikael som döpt den här flyttbara restaurangen med fullständiga rättigheter till Sjö Apan.
— Det kommer att dra folk, så fort trallen är klar så kommer de att stå här. Då kommer man att kunna tanka och sätta sig här och keka reker och ta en bira, avslutar Philblad nöjt.