
9 000 år gamla kraniedelar hittad i Skattungbyn
Benrester från en människa som är 9 000 år gamla. Det hävdar arkeologer att man hittat i Skattungbyn. Det här ett högst överraskande fynd, hävdar man från arkeologhåll.
— Att hitta ben av denna ålder är en sensation i Dalarna. Det är faktiskt ovanligt vart man än
befinner sig i Sverige, berättar Joakim Wehlin, arkeolog på Dalarnas museum, i ett pressmeddelande.
Under våren 2020 genomförde arkeologer från Dalarnas museum insatser i samband med markarbeten i Skattungbyn.
I området finns kända stenåldersboplatser och fångstgropar. Tidigare undersökningar har visat att flera av dem härrör från tiden efter den senaste istiden, då de första människorna bosatte sig i den här delen av landet för omkring 10 000 år sedan, står att läsa i pressmeddelandet från Dalarnas museum.
Arkeologerna hittade bland annat en tidigare okänd järnframställningsplats i ledningsschaktet och bland slaggen fanns även något så ovanligt som brända människoben.

Järnframställningsplatsen menar man är sannolikt från vikingatid och omkring 1 000 år gammal och relativt vanliga i Dalarna.
Då kan man undra hur det kommer sig att det fanns människoben där?
— Svaret skulle vi få efter att vi daterade benen, de visade sig nämligen vara 9 000 år gamla. Det verkar som att de människor som en gång har framställt järn här har skottat sönder en grav från stenåldern, berättar Joakim Wehlin.
Gravar eller människoben från stenåldern är något som aldrig tidigare påträffats i Dalarna. I de sura moränjordar som till stor del präglar Dalarna bryts obrända ben ned relativt snabbt.
— Det är just tack vare att benen är brända som vi kunde hitta dem bevarade, förklarar Wehlin i en intervju med Radio Dalarna.

Under äldre stenåldern var det dock ovanligt att man brände sina döda och det finns endast ett tjugotal exempel i hela övriga Skandinavien.
— Att hitta ben av denna ålder är en sensation i Dalarna. Det är faktiskt ovanligt vart man än
befinner sig i Sverige. Därför var vi först lite osäkra när vi hittade fyndet, säger Wehlin i pressmeddelandet.
Wehlin fortsätter:
— Jämför vi benen och omständigheterna för fyndet i Skattungbyn med övriga kända gravar från perioden i Skandinavien talar mycket för att det ändå rör sig om en grav, men helt säkra kan vi inte vara, menar han.
För att få svar på om det är en stenåldersgrav som påträffats eller inte skulle en mer omfattande arkeologisk undersökning behövas, vilket arkeologerna på Dalarnas museum hoppas på att få genomföra under kommande grävsäsong.
— Vi tror att de ben vi hittat flyttats en bit och att den riktiga graven finns alldeles i närheten, säger en entusiastisk Joakim Wehlin till Radio Dalarna.