
Ett av Dalarnas nordligaste caféer har växt
För tolv år sedan flyttade en flock alpackor in hos Beate Hertenstein i Nybo, den lilla fjällbyn på kanten till lågfjället Dyllen, Långfjällets sydvästligaste utlöpare. Nu har Beates verksamhet växt, liksom alpackorna, och det med ett riktigt kafé.
– Jag har haft caféet i alla år som jag haft mina alpackor, men då har vi fått baka och fixa allt inne i köket i huset. Sedan har jag haft både själva caféet och försäljningen i Gammelstugan, berättar Beate.
Gården i Nybo, väster om Sågliden, är ett gammalt krontorp där djuren gick på fritt bete i skogarna runt Nybo. Länge var Nybo väglöst, men 1948 byggdes vägen upp till byn. Dagens alpackor går inte lösa utan de gamla ängarna runt gården är nu inhägnade och betas av alpackorna. Själva ladugården har blivit djurens hem.
Den gamla och lilla stugan, som en gång var den första bostaden, blev kafé och butik för alpackaull och andra produkter från alpackorna. Under vintern har en stor tillbyggnad skett med både kök, toalett och försäljningslokal.
– Nu när jag har fått den stora tillbyggnaden så fattar jag inte hur jag tidigare fick plats med allt, ler Beate.
– Så nu kan jag ha all försäljning här och sedan själva serveringen inne i Gammelstugan.
Beate visar också hur disken står på hjul och kan rullas undan vid behov.
– När jag har yogakurser i meditativ målning, så är det bara att rulla undan disken.

Antalet alpackor pendlar, just nu är de sju stycken. De nyklippta kameldjuren är delade i två grupper: honorna i en hage och hanarna i en annan.
– Just nu har honorna gått in i stallet för att slippa bromsar och insekter, berättar Beate.
Hon går in i stallet genom den uppställda dörren. Inne i stallet finns både hö och foder – ett skönt utrymme när insekterna ute på ängen blir för jobbiga.
800 meters höjd över havet och svalkande nordliga vindar är ingen utmaning för alpackor, som normalt lever på upp till 5000 meters höjd över havet i Anderna.
Inne i caféet står ett antal tårtor framställda.
– Jag bakar varje morgon, jag har ju ingen aning om hur många gäster som kommer. Så de nybakade tårtorna får räcka så länge de räcker. Sedan får det bli våfflor och matvåfflor, säger Beate.

Inne i det nya köket står Kerstin Orsbo och gräddar våfflor åt gästerna, medan Beate sköter försäljningen.
– Det är så skönt att vi nu har ett ordentligt kök och en rymlig butiksdel.
Sedan Gammelstugan enbart blev serveringsdel går det att ta emot upp emot 35 personer där.
– I påskas hade jag behövt det utrymmet. När det var ont om snö blev det rena besöksinvasionen här. Gästerna fick vänta en timme på att få plats, berättar Beate.
Med den nya lokalen finns det nu också utrymme att ta emot sällskap som vill boka i förväg.
– Nu har jag fått bokningar på kalas som jag inte hade kunnat ta emot tidigare.
Ute vid stängslet följer en familj alpackornas fridfulla liv.
Det är tuffa djur som med sin närvaro kan skrämma stora rovdjur, men de är snälla och spottar inte mot människor som många tror.
Strax därefter spottar en alpackahane i frustration när en annan hane gjort ett försök att betäcka honom.
