
”Vi måste få bättre ordning”
Grönklitt kommer att införa parkeringsavgift för vissa parkeringsplatser vid skidanläggningarna. Det för allas vår säkerhet, förklarar anläggningschefen Johan Sares.
— När det är som flest besökare här så kan det vara rena vilda västern och folk har klagat på att deras bilar blivit instängda och vid ett tillbud kan inte utryckningsfordon passera.
— Det här måste vi få bort, det måste bli bättre ordning och struktur och därför kommer vi på en del av anläggningen ta betalt för att parkera. Det är inte överallt, ungefär halva anläggningens parkeringar kommer fortsatt vara avgiftsfria, poängterar Sares.
Tidigare har föreningar hjälpt Orsa Grönklitt när man haft extra mycket besökare. Framöver kommer man att ta hjälp av Aimo Park för att få bättre ordning vid parkeringarna.
— Vår förhoppning är att med betalda parkeringsplatser, så kommer disciplinen också att bli bättre.

Redan inför förra vintern utökade Grönklitt antalet parkeringsplatser och nu byggs det ännu fler.
— Kommande helg ska det vara klart med ytterligare 3 000 kvadratmeter parkering. Vi jobbar mycket med infrastrukturen och efterfrågan på fler parkeringsplatser har varit stor.
Det är som sagt inte all parkering som avgiftsbeläggs. Det är de mer centrerade parkeringarna som kommer att kosta att parkera på.
— Det är parkeringarna som är närmast liftarna och Längdcentrum. Det kommer att kosta 60 kronor per dag mellan klockan 09.00-18.00, informerar Sares.
— Men det finns som sagt alternativ, hälften av anläggningens parkeringsplatser är fortsatt avgiftsfria.

Anläggningschefen poängterar att det här inte görs för att få ytterligare en inkomstkälla.
— I grunden är det här inte i ett ekonomiskt syfte, utan vi vill säkerställa att det blir bättre säkerhet och ordning vid våra parkeringar, därför anlitar vi ett bolag som har rätt att skriva ut böter om det inte efterlevs.
— Det är också allt fler anläggningar, bland annat i Sälen, Åre med flera, som tar betalt för att parkera.
Med avgiftsbelagda parkeringsplatser tror Johan Sares att de som har stuga i Grönklitt kanske tänker sig för innan de tar bilen.
— Ja, det här kan också ses som ett försök att få stugägare att inte ta bilen ner till skidstadion till exempel.
En läsare undrade om man bara kunde betala per heldag? Denne vill betala per timme.
— Vi har bara för hela dagar, men det finns flera avgiftsfria platser, hälsar Sares.
Att börja ta betalt för något som tidigare varit gratis är oftast inte populärt, så det här lär skapa reaktioner.

Reaktioner blev det även i fjol när Grönklitt hade landets dyraste spårkort. Att åka längd en dag kostar 190 kronor.
— Ja, det är möjligt att vi var dyrast i landet i fjol, men i år är vi inte det. Vi var lite banbrytande där och i år är det anläggningar som har jämförbara priser med oss och även är dyrare.
Vi har kollat på ett par anläggningar och där kostar det till exempel i Högbo 200 kronor för en vuxen per dag medan ett dagkort i Bruksvallarna kostar 190 kronor, samma pris som i Grönklitt.
Sares erkänner dock att Grönklitt gjorde en kraftig ökning i fjol när det gäller spårkort.
— Vi ökade från tidigare 130 till 190 kronor. Det var en rejäl höjning och därför ligger vi kvar på samma nivå den här vintern.
Om inte parkeringsavgifter införs för att förbättra ekonomin, så är fjolårets höjning av spårkortet just den anledningen. Det är inget som Johan Sares sticker under stol med.
— 8 av 10 besökare här i Grönklitt åker längd och vi vet att vi har en mycket bra produkt, kanske den bästa längdanläggningen i Sverige. Då måste vi också våga ta betalt, motiverar Orsa Grönklitts anläggningschef fjolårets kraftiga prishöjning.
— Visst fick vi också lite reaktioner efter höjningen förra året, men det var främst från lokalbefolkningen, inte från våra stuggäster, tillägger Sares.