Siljan News logo
Annons
Jens Berglund var en av de sista kunderna i Korvfabriken. Nu är öppet-skylten borta från Johan Borgs gård, där butiken funnits. Foto. Maria Bengtsson

”Vi har varit trogna kunder så det känns sorgligt”

Korvfabriken i Skattungbyn lockade allt fler kunder. Men till slut stod ägarna inför ett vägskäl: utöka eller lägga ner. Till mångas sorgsenhet har nu den korvproducerande fabriken upphört.

— Det var verkligen god korv, så visst är det med sorg att de stängt igen. Jag har också full respekt för deras beslut, men visst kommer korven att bli saknad.

Det säger Maria Bengtsson, boende i Danderyd, men med rötter i Skattungbyn.

— Min farfar bodde i byn och pappa är uppvuxen i Stockholm. Min pappa tog över gården från släkten och jag efter pappa och vi är här hela somrarna, berättar hon.

Annons
Johan Borg tycker det känns surt att stänga Korvfabriken. Foto. Nina Lindunger

Så det har blivit en hel del besök i Korvfabriken för Maria. En produktion som 2018 drogs igång av Johan Borg och Nina Lindunger. Efter närmare fem roliga, men arbetsamma år upphörde verksamheten den 16 juli.

— Det sura är att jag fortfarande tror på den här idén, men det stora problemet för oss har varit tiden. Nina jobbar ju i affären (i Skattungbyn) och jag ”leker” bonde. Hur du än vrider och vänder på det, har du inte tid så har du inte. Vi har gjort det här med tid som egentligen inte har funnits, förklarar Johan varför man tvingas lägga ned Korvfabriken.

— Ja, det är mycket tid som lagts ner, inte bara på själva produktionen, sånt som folk inte tänker på, fyller Nina i.

Johan berättar att planerna på att starta en korvfabrik började långt innan man slog upp portarna i december 2018.

— Det var en dum idé som vi fick i bastun, skrattar Johan.

Nina Lindunger mitt i hjärtat av Korvfabriken som inte längre finns. Foto. Johan Borg

Efter flera års provande med olika recept och kontakt med myndigheter öppnades Korvfabriken inför julen 2018.

— Vi hade en lång startsträcka, konstaterar Johan. Vi tillverkade korv i 4-5 år innan vi drog igång Korvfabriken.

När de väl stod inför öppnandet fick Borg lite dåliga ”vibbar”.

— Jag sa till Nina att det här kommer aldrig att gå. ”Vem är så tokig att de kommer till en korvfabrik mitt i Skattungbyn”.

Men tydligen fanns det många ”tokar” som ville handla korv och annat gott av Johan och Nina.

— Ja, det finns tydligen det, konstaterar Borg med ett skratt. Precis när vi skulle öppna kikade vi ut och såg en kö på 30 meter och när de väl kom in så var de så glada.

— Likaså när det var julmarknaden det året. Vi tittade på varandra och jag sa till Nina; ”Vad har vi ställt till med?”

De startade en korvfabrik som blev väldigt populär, men nu är den eran över, konstaterar de båda lite sorgset.

— Många har hört av sig och sagt att de tycker det är tråkigt, det har varit väldigt mycket engagemang, men nu är det som det är. Det har varit fantastiska år, poängterar Johan och får medhåll av Nina.

— Vi har provat och vi har utvecklat produkterna på ett bra sätt. Vi har inte använt några tillsatser, så folk som till exempel inte kunnat äta vanlig korv, de har kunnat äta våra. Så jag känner att vi gjort något bra.

— Ibland har det också varit helt galet med folk här, som under julmarknaderna. Det känns jätteroligt att vi gjort nåt som varit så uppskattat, understryker Nina.

Annons
Maria Bengtsson och Jens Berglund har under alla år varit trogna kunder. Foto. Anna Berglund

Korvfabriken i Skattungbyn kommer att vara saknad, inte minst av Maria Bengtsson och hennes familj.

— Som trogen kund sedan starten, känns det tråkigt att inte kunna bjuda familj och vänner på den goda korven. Våra besökande vänner har oftast köpt med sig några paket att äta hemma i Stockholm. Det är bra betyg, tycker jag.

Även barnen i familjen ger högt betyg till Johan och Ninas produkter.

— Våra fem barn och deras respektive blir alltid glada när det bjuds på korv. Det är en stor sorg att vi inte kan handla där mer, men som sagt, vi har full respekt för deras beslut, poängterar Maria.

Korvfabriken är stängd, men Johan kommer fortsatt att tillverka korv.

— Men om nån ska smaka på korven framöver, då blir det om vi bjuder på middag.

Sedan avslöjar Johan Borg att det finns en dröm om en eventuell fortsättning längre fram.

— Jag tror fortfarande på idén och även om Korvfabriken är stängd, så finns själva företaget kvar året ut. Det har varit fantastiska år och mirakel har inträffat, men då ska det ske nåt väldigt drastiskt om det ska bli en fortsättning.

— Chansen till det är väl en promille, menar Johan som inte har stängt dörren helt, men poängterar att det ska som sagt mycket till om Korvfabriken ska uppstå igen.