Siljan News logo
Annons
David Bodén och Ragge Lok kan äntligen bjuda in till en fulländad skjutbiograf. Här visar de upp olika sorters laserpatroner. Foto. Jörgen Wåger

Äntligen står Dalarnas första skjutbiograf klar

Laserskjutningen har varit igång ett tag. Men nu är Dalarnas första skjutbiograf fulländad. Under fredagen hålls öppet hus och på lördag är det premiär för skjutning med skarp ammunition. Den i Orsa är den tionde skjutbiografen i landet.

— Ja, äntligen är det helt klart, konstaterar ägarna David Bodén och Ragge Lok med en lättnadens suck.

Annons
Ragge (närmast) och David visar hur det går till när man skjuter skarpt nere i källaren av gamla Mackenhuset, det som numera är ett jaktskyttecentrum. Foto. Jörgen Wåger

Redan under sensommaren 2021 berättade de om sina planer på en skjutbiograf i gamla Mackenhuset, som ligger vid stora rondellen efter E45. Men pandemin, kriget i Ukraina och förseningar i leveranser har gjort att allt dragit ut på tiden.

— Nu senast är det alla tillstånd som tagit tid, berättar duon.

Här en bild från laserskjutningen på övervåningen. Foto. Jörgen Wåger

De hade en förhoppning om att allt skulle vara klart till påsk i fjol, men det dröjde nästan ett år ytterligare innan allt stod klart till 100 procent.

— Klart det är frustrerande, säger Ragge om att framför allt tillstånden dragit ut på tiden.

— Samtidigt gäller det att inte bli frustrerad över nåt man inte påverka, fyller David i.

— Myndigheter har inte samma tidspress som vi, vi vill ju komma igång, men samtidigt kan man inte ringa och tjata. Tillstånden räcker inte för evigt och vi måste söka nya längre fram, därför är viktigt att få en bra relation.

Under de här lite drygt 1,5 år som gått sedan de gick ut och presenterade sin idé har det även ändrats i ägarskapet i Dala Jaktskytte som företaget heter.

Kvar från början är David Bodén, skåningen som flyttade till Dalarna, bodde ett tag i Orsa i väntan på att huset som han byggde i Våmhus skulle stå klart samt Ragnar ”Ragge” Lok, älvdalingen som inte flyttade lika långt som sin kompanjon, men som också bor i Våmhus.

Två lokala aktörer har hoppat av, men då har i stället två nya delägare från södra Sverige satsat i Dalarnas första skjutbiograf.

— Det finns inte så många, vi är den tionde biografen i Sverige. De närmaste finns i Örebro, Märsta och Sundsvall, där Örebros också är rätt ny.

Vill man träffa en björn under laserskjutningen så finns den möjligheten plus en massa andra objekt. Foto. Jörgen Wåger

Laserskjutningen på övervåningen har som sagt varit i gång ett tag.

— Där har vi haft företag, jaktlag och privatpersoner. Det här är både för seriös träning och vi har även haft företag som haft kick off här, berättar Ragge.

— Vi har samarbete med Lilla Sällskapet och kommer det till exempel ett företag, så kan vi ha långbord här och vi syr ihop ett event efter deras önskemål, fyller David i.

Torsdag till söndag är det öppet och det krävs att man bokar in sig om man vill skjuta, framför allt är det ett krav nere. Det är av förståeliga skäl hårdare regler när det skjuts med skarp ammunition.

— Har man tur så kan man skjuta med laser, är det ledigt så är det inga problem, då är det bara att komma in. Sedan om någon vill skjuta någon annan dag än då vi egentligen har öppet, så kan vi ordna det, menar Ragge.

Här skjuter man skarpt på vilda mål, om man så vill. Foto. Jörgen Wåger

Ragge och David jobbar med Dala Jaktskytte på heltid. De räknar med att ha fullt upp under helger, då det här mer är just en helgaktivitet.

— Vår egen helgledighet får bli måndagar och tisdagar, konstaterar de.

Vi kan tillägga det att då det inte pågår skjutning i lokalen, i början av veckan, så håller Ragges fru till i det som annars är utrymmet för laserskjutningen. Ida Andersson Lok är utbildad hundfysioterapeut och tar då emot hundar genom sitt företag MuskIdas Hund.

Ida Andersson Lok driver MuskIdas Hund och hon är utbildad hundfysioterapeut. Här visar hon lite redskap hon använder till hundarna. Foto. Jörgen Wåger

Och i andra delen av Mackenhuset, den närmast Moravägen, driver Jonte Helin en jaktbutik, så Orsa har fått ett riktigt jaktskyttecentrum och det alldeles intill E45.

Undertecknad provade laserskjutning mot lite olika mål, som djur men fick även skjuta ner cowboys och det är inte förvånande att den här aktiviteten passar perfekt som ett företagsevent.

— Man använder ett riktigt gevär med laserpatron, så man kan träna seriöst eller tävla mot kompisar. De som vill kan också använda sitt eget vapen, då vi har olika sorters laserpatroner.

Vi kan tillägga när det gäller laserskjutningen att den aktiviteten kostar 600 kronor i timmen.

— Det är lämpligt med fyra åt gången. Som mest har vi haft ett företag med 18 personer som skjutit laser.

Öppet hus hålls fredag klockan 14-18. Där finns det möjlighet att testa på laserskjutning medan skjutbiografen nere har premiär lördag.

— Vi bjuder på kaffe och kaka och har lite tävlingar. Det här gör vi för att visa att vi nu är igång på riktigt. Det är hårda restriktioner när det gäller att skjuta skarpt, så där nere visar vi bara runt, där får man inte testskjuta, poängterar de.

Ragge Lok skjuter skarpt, då är det hörselkåpa på som gäller. Här får max fyra skyttar vara samtidigt plus skytteledare. Foto. Jörgen Wåger

Nere använder man sig av vanligt vapen, man kan använda sitt eget, men man kan också låna ett gevär. Här gäller som sagt skarp ammunition så hörselkåpa är viktigt.

— Visst hörs det ut när vi skjuter skarpt, men mätningar har gjorts och det är högre ljudnivå på trafiken, understryker David och Ragge.

Med skarp ammunition är det hårdare regler och max fyra personer, just för att det finns fyra skjutplatser, plus skjutledare får vistas nere samtidigt.

— Man skjuter på på filmsekvenser och det finns en mängd olika djur, som hjort, björn och varg, nämner David.

— Vi har cirka 150 olika scenarier, poängterar Ragge.

— Vi har verkligen allting och när vi själva är ute och jagar, kan vi filma själva och spela upp det här, tillägger Bodén.

Annons
Jonte Helin driver en jaktbutik tillsammans med JK Hunting i Norrköping, det under samma tak som Dala Jaktskytte. Foto. Privat

De poängterar hur naturtroget allt är och att det här ger en perfekt träning för jägaren och det under tak. Man är helt oberoende av vädret.

— Det här är nytt och det är alltid jättesvårt att veta hur det ska gå, men vi hoppas såklart på ett stort intresse.

— Sedan är det här bra träning året runt, oavsett om det är 25 plusgrader ute eller 25 minus och det är alltid myggfritt här, säger David Bodén med ett skratt.

Vi kan också nämna att skjuta skarpt kostar 2 000 kronor i timmen. Men då delar man kostnaden på fyra personer, om man nu får ihop folk så att man fyller upp de fyra skjutplatserna.

Dala Jaktskytte och JK Hunting håller till under samma tak i gamla Mackenhuset, som numera är ett jaktskyttecentrum alldeles vid E45. Foto. Jörgen Wåger