
18-årige Love tog sitt liv
Mardrömmen för en förälder är att mista sitt barn. Örjan Gruden miste sin son, 18 år ung tog Love sitt liv. Under torsdagen föreläste han för cirka 50 speciellt inbjudna som jobbar inom Orsa kommun.
— Det här var en av två föreläsningar med syfte att vi som arbetar inom socialtjänsten, skolans elevhälsa och vårdcentralens samtalsmottagning skall ha en samsyn kring vårt suicidpreventiva arbete här i Orsa kommun, berättar Ulla Jansson, enhetschef för Individ-och familjeomsorgen.
Tillsammans med Vansbro toppar Orsa den dystra statistiken över självmord i Dalarna.
— Generellt så inträffar det fler självmord på landsbygden och jag vet att just Vansbro och Orsa sticker ut i den här statistiken, säger Örjan Gruden, som själv bor i Åkersberga med sin familj.

För att få ned den dystra statistiken startade Region Dalarna hösten 2021 upp suicidprevention, en särskild handlingsplan som ska motverka självmord och som ska underlätta att nå de som går i mörka tankar.
Orsa och Vansbro är de två kommuner i Dalarna där det sker flest självmord per 100 000 invånare och just dessa kommuner var först ut i ett pilotprojekt. Allra först ut var Vansbro och i mars 2022 hade Siljan News ett reportage om hur Orsa jobbade med suicidprevention.
Som ett led i det har man anlitat Örjan Gruden som föreläsare, i torsdags var första träffen av två i Orsa. Örjans son Love tog sitt liv i juni 2020, bara 18 år gammal. Efter den tragedin har han skrivit en bok om sonens död och hållit ett 20-tal föreläsningar gällande självmord.
— Det var ett bra samtal och det var mycket bra frågor som ställdes, säger Örjan om sin föreläsning där han lät åhörarna vara med.
Det är nästan på dagen tre år sedan Love dog. För att inte tappa fotfästet började Örjan göra efterforskningar kring orsakerna till sonens död och har lagt ett pussel över Loves sista tid i livet.
I samband med detta detektivarbete började han läsa på om självmord och blev överraskad över hur snäv den allmänna bilden av självmord är, helt i strid med den forskning som finns på området.
— Vi måste som samhälle bli bättre. Om man pratar med nån, vad för slags samtal ska man ha? Massor med karlar har svårt att sätta ord på sina känslor, kanske man ska ett existentiellt och filosofiskt samtal. Man kan inte rädda alla med det, men man kan rädda fler.
— När det gäller sjukvården, jag är inte säker på att den är bäst lämpad, i så fall använder de fel metoder för självmordstalen sjunker inte. Vad kan man komplettera med, finns det något annat, funderar Örjan.

Gruden konstaterar att självmord är så komplext, det går inte att bara peka på att man ska göra på ett visst sätt, så förhindrar man det.
Hans egen son hade till synes ett perfekt liv. Studerade på riksgymnasiet i Göteborg, representerade Redbergslid och sågs som en av landets mest lovande handbollsmålvakter.
— Love spelade för att han var duktig, inte för att han tyckte det var kul.
När han hoppade av skolan och flyttade hem till Åkersberga i mars 2020 var de största Stockholmsklubbarna ute efter att få Love till sitt lag.
— Hammarby, AIK och Skånela spelade då alla i Allsvenskan. Jag hörde Love vänligt säga; ”Roligt att ni ringer, men just nu passar det inte.” Efteråt sa han till mig; ”Fy f-n, jag ska aldrig mer spela igen.”
Han har som sagt forskat i sin sons död och har listat 25 teorier under rubriken; ”Varför tog Love sitt liv”. En av punkterna är; ”Satte höga krav på sig själv”.
— Jag nämner det i min bok. När Love var 9 år stod han i mål även i fotboll. Laget var inte bra och i en match blev man helt utspelat, men Love räddade allt. Utan honom, så hade det blivit förlust med 20-0.
— Han släppte in ett mål i slutet av matchen och det enda han tänkte på var att det var hans fel för han släppte in det enda målet, han var helt otröstlig efter matchen.

Love hade varit på väg en gång tidigare innan att ta sitt liv. Han hade då sökt sig till ett ställe högt upp.
— Han berättade att han såg vakter. Skulle de se honom, då skulle han ha hoppat, berättade han. Nu såg de inte Love och han tog sig ner.
Då gjordes en utredning, som inte visade på något ”fel” och det sattes in stöd. Men Love verkade ha bestämt sig. I slutet av juni inträffade en förälders värsta mardröm.
— Ett par dagar innan hade han pratat i telefon med sina vänner, man funderar om det var nåt slags avsked…
Under sina efterforskningar har Örjan kommit fram till att Love sista kvällen tog en barrunda på fyra timmar.
— De jag pratat, som serverat Love, såg inget konstigt på honom, han var glad och trevlig. Han var ensam och gjorde det här till sin ”gravrunda”. Hade han haft någon med sig fanns ju risken att han blivit hindrad.
Samma lördagkväll, precis innan han den här gången verkligen hoppade, hade han pratat in meddelanden till sin mor och far.
— Han var ju hemma och åt middag tidigare på eftermiddagen och höll då masken även för oss.
— Och vid platsen där han hoppade så hade han skrivit på ett A4-papper: ”Förlåt för du fick se detta. Ge detta till mina föräldrar.”
Det är som alla förstår inte lätt att stå på en scen och prata om sin sons död. Tårarna kom också från Örjan och det var en väldigt gripande föreläsning, där han bland annat läste ur sin bok om Love.
Samtidigt är det en form av terapi, konstaterar Örjan när vi dagen efter föreläsningen får drygt en timmes pratstund med honom.
— Absolut är det terapi, men det är inte det huvudsakliga. Men jag vill prata om Love, jag vill umgås med honom och ett sätt att göra det är att prata om honom, att prata om dem vi förlorat är också ett sätt att hedra deras liv.
Han kommer tillbaka till Orsa i höst för en andra föreläsning om suicidprevention.
— Orsa kommun är modiga som lyfter det här. Det kändes jättebra att komma hit och det ska bli intressant att följa upp samtalet vi hade. Det var mycket bra frågor som ställdes i samtalet, men det finns inga enkla svar när det gäller självmord, konstaterar Örjan Gruden.
Vi kan tillägga att Sucide Zero under fredagseftermiddagen släppte ett pressmeddelande där man konstaterar att självmorden ökat i Sverige.
Efter en viss nedgång under pandemiåren är självmordstalen nu tillbaka på lika höga nivåer som tidigare. Enligt ny statistik från Socialstyrelsen dog 1 569 personer i Sverige i självmord 2022.
En oroande men inte förvånande utveckling, skriver Suicide Zero.
— Vi misstänkte att det här skulle kunna hända, men är likväl oroade över utvecklingen. Kurvan måste vända nedåt eller åtminstone avstanna på kort sikt, annars är det riktigt allvarligt. Nu krävs krafttag från flera instanser i samhället, säger Suicide Zeros generalsekreterare Rickard Bracken, i pressmeddelandet.