
Nu stängs Trollkrogen: ”Det går inte, jag orkar inte längre”
I januari 2020 startade Ercan Kavak sin verksamhet på den närmast ikoniska restaurangen Trollkrogen. Vid den tiden kunde han knappast föreställa sig att covid-19 bara några månader senare skulle lamslå stora delar av världen. Efter bara två månader hade restaurangen tappat 80% av sina gäster. Men när restriktionerna lättade kom kunderna ändå inte tillbaka.
— Det är den ekonomiska situationen, jag kan inte fortsätta längre. Jag orkar inte, säger Ercan.
Det tuffare ekonomiska läget med inflation och högre räntor har gjort att många har svårare att betala vardagsutgifterna och en av de första saker som prioriteras bort är mat på restaurang.
— Det är väldigt tråkigt. Det har varit en tuff tid med mycket stress, berättar Ercan.
Men även om det känns tråkigt att stänga finns där ändå ett guldkorn mde stängningen. Ercan och hans familj bor i Säter, vilket innebär en del pendling till och från jobbet. Att dessutom arbeta sju dagar i veckan har varit påfrestande, särskilt för förhållandet till hans barn, som är 3, 8 och 10 år gamla.
— Nu vill jag tillbringa mer tid med barnen, säger han.
Han ser också lite fram emot att byta jobb och prova något nytt.
— Nya arbetskamrater, kanske jobba för en arbetsgivare. Vi får se, säger han om den nya situationen.
Men en sak är säker: Ercan känner sig klar med restaurangbranschen.

Fastighetsägaren Arto Juliander meddelade Ercan i december 2022 att restaurangen skulle behöva stängas någon gång under det kommande året. Nu blir det av och under det närmaste halvåret kommer byggnaden genomgå omfattande renoveringar, både utvändigt och invändigt, samt bli mer energieffektivt. Vad som händer med Trollkrogen efter det är ännu inte klart.
— Det vore synd om det inte blev en restaurang här framöver, det är ju så sen gammalt, säger Arto.
Är det kanske asian fusion på gång? Det återstår att se, men klart är en ny verksamhet väntar på Trollkrogen. Vad det blir får vi kanske se till våren.