Siljan News logo
Annons
Nya torntaket och förgylld tupp på Sollerö kyrkas översta del, oktogonal lanternin som tornets översta delen med kyrkuret formellt heter. Foto Nisse Schmidt

Skinande tuppen på Sollerö kyrka nyfiken på Mora

När Sollerö kyrka invigdes 1785 låg vinden på från Mora. Något som fick tuppen på toppen av kyrktornet att vända stjärten mot Mora.

Mora var då den församling som solleröborna inte längre tillhörde. Det sedan Jugen Jons upprepade vandringar till Gustav III i Stockholm gett solleröborna en egen församling, Sophia Magdalena, som senare blev Sollerö församling.

Sedan 2006 hör Sollerön åter till Mora församling och den nyförgyllda tuppen blickade nyfiket mot Mora när ställningarna runt kyrktornets översta del nu plockats bort.

Sedan i våras pågår etapp två av en omfattande renovering av Sollerö kyrka. Totalt investerar församlingen med stöd av Kyrklig antikvarisk ersättning, KAE, 12,5 miljoner i en upprustning av kyrkan. Av det får församlingen själva stå för ungefär 60 procent av kostnaden medan KAE täcker den återstående delen.

Annons
Nya torntaket och förgylld tupp på Sollerö kyrka i etapp två som nu genomförs i den stora renoveringen av Sollerö kyrka. Nu syns återigen tornuret som är placerat i lanterninen är ett av de äldsta i Dalarna, det är tillverkat 1794 i Östnor och har enbart en timvisare i form av en dalpil. Foto Nisse Schmidt

— Det som är kvar är putsning av den nedre delen av tornet, berättar Mats Berglund som är samordnande fastighetsförvaltare, Norra Dalarnas kontrakt.

— Det är ett arbete som inletts och nu läggs grundputsen och sedan ska den stå och karbonatisera, det vill säga härdas, i en vecka.

Tidigare har hela skiffertaket bytts ut och nu har kyrkan fått tillbaka det utseende den hade när kyrkan byggdes 1790-1795.

Utseendet är inte översvämmande med hur kyrkan såg ut när den en gång byggdes för då var kyrkans tak klätt med spån. När det gäller tornet så byttes den ursprungliga taktäckningen av spån mot kopparplåt udd första elen av 1800-talet.

Kyrkans tak med spån byttes mot skiffer 1870. Samtidigt ändrades färgen på kyrkan från den rosafärgade som den ursprungligen hade när den byggdes fram till 1870 då den målades vit. Kyrkan målades sedan i den ursprungliga rosa färgen för femtio år sedan och Sollerön blev i folkmun ”Skärholmen”. Den ursprungliga färgen frångicks 1992 när kyrkan åter målades vit.

Arbetet med renoveringen har utförts av Winter Bygg med underentreprenörer.

— Hela arbetet med renoveringen har gått bra och ska vara klart i slutet av augusti, säger Mats Berglund.

Annons
Kyrktornet med sitt nya koppartak och den förgyllda toppen syns nu åter. Foto Nisse Schmidt